Kultura

Ljeto u Knjižnici i ove godine donosi program za sve uzraste!

03-07-2024 • 12:10
Rva
Dolaskom ljeta Gradska knjižnica Požega ponovno je pripremila brojne sadržaje koji će svim sadašnjim korisnicima, ali i onima koji će to tek postati, učiniti ovo ljeto kvalitetnijim i sadržajnijim!

Ljeto je, vrijeme godišnjih odmora i školskih praznika, ali i doba kada svoje slobodno vrijeme želimo ispuniti kvalitetnim sadržajima. Gradska knjižnica Požega ponovno je pripremila brojne aktivnosti u sklopu programa Ljeto u knjižnici, a o čemu nam je više ispričala Klara Batinović, suradnica za odnose s javnošću, marketing i projekte Gradske knjižnice i današnja gošća emisije „Jutro s Matkom“.

Dolaskom ljeta Gradska knjižnica Požega ponovno je pripremila brojne sadržaje koji će svim sadašnjim korisnicima, ali i onima koji će to tek postati, učiniti ovo ljeto kvalitetnijim i sadržajnijim. Prilikom osmišljavanja programa Ljeto u Knjižnici za 2024. godinu, uzeli su u obzir da za svaku dobnu skupinu imaju poneku aktivnost, tako da se u programu mogu pronaći sadržaji i za one najmanje, za školarce, osnovnoškolce i srednjoškolce te odrasle i umirovljenike.

Gradska knjižnica Požega tijekom ljeta radi prema ljetnom radnom vremenu, odnosno ponedjeljkom i utorkom popodne, od 13,30 do 21 sat, a srijedom, četvrtkom i petkom dopodne, odnosno od 7,30 do 15 sati.

Program Ljeto u Knjižnici započeo je već 21. lipnja, tako da su neke aktivnosti već i završene ili su pri kraju. Krajem lipnja održane su Vođene igraonice na našem Dječjem odjelu, ali to ne znači da aktivnosti na odjelu za naše najmlađe korisnike staju. Štoviše, od ovog tjedna pa sve do 30. kolovoza održavat će se Tjedne aktivnosti za djecu, odnosno kreativne tematske radionice za osnovnoškolce koje će se održavati svakog dana u radnom vremenu Knjižnice.“ – rekla je Klara, a cijeli popis tema radionica po tjednima može pronaći na plakatu u nastavku.

Aktivnost koja završava u ponedjeljak, 8. srpnja, je Debatna radionica koju vodi ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, ujedno i certificirana voditeljica debatnog programa. U sklopu ove radionice ukupno osmero hrabrih polaznika uspješno svladava one najveće ljudske strahove, a to je strah od javnog nastupa, ali još važnije uspješno uče argumentirati svoje stavove pri čemu se, naravno, također uče uvažavati stavove i mišljenje drugih.

Umirovljenici pak pohađaju program Učenjem protiv demencije pod stručnim vodstvom profesorice engleskog jezika Ivane Budić. Osim što usavršavaju učenje stranog jezika, ovaj program potiče cjeloživotno učenje i jača svijest o važnosti učenja u starijoj životnoj dobi.

Na Dječjem odjelu održan je i Obiteljski Lego-maraton, a trenutno je u tijeku Lego-maraton za osnovnoškolce na Odjelu za mlade i multimediju. Upravo njih trideset strpljivo dovršava Lego-setove koji trebaju biti složeni do kraja ovog tjedna, a potom će biti organizirana izložba složenih Lego-setova koji uvijek izazivaju pažnju posjetitelja i budu prava atrakcija u Knjižnici.

Školarci su trenutno na dugim ljetnim školskim praznicima, a njihove roditelje sigurno zanima u koje se aktivnosti mogu uključiti njihovi mališani.

„Oni nešto stariji osnovnoškolci mogu se od 8. srpnja do 26. srpnja priključiti aktivnosti izrade plakata na Odjelu za mlade i multimediju. Ova aktivnost pod nazivom Riječi u nizu podrazumijeva izradu plakata pomoću riječi izrezanih iz raznih novina i časopisa koje će na kraju kreirati jednu veliku šarenu sliku. Poseban naglasak stavljam na edukacijsko-kreativnu radionicu Dungeons & Dragons koja će se održati od 21. kolovoza do 23. kolovoza od 8 do 14 sati u Dnevnom boravku za mlade. Radionicu će voditi 14 – godišnji gost iz Engleske, Dexter Loki Thomasius, koji će zainteresirane korisnike uvesti u igru kreiranja novih i zanimljivih likova i svjetova. Riječ je ustvari o tome da igrači preuzimaju uloge raznih zamišljenih likova i zajedno stvaraju priču kroz odabir i odluke o tome što će njihovi likovi raditi i kako će reagirati na događaje u igri.“ – objasnila je Klara.

Za sudjelovanje u ovoj aktivnosti obvezne su prijave, osobno na Odjelu za mlade i multimediju ili na e-mail adresu ili pozivom na broj mobitela Odjela za mlade i multimediju koji se može pronaći na web stranici Knjižnice.

Također, osnovnoškolci i srednjoškolci mogu slati svoje TikTok preporuke za čitanje kako bi svojim vršnjacima preporučili najdraže štivo za čitanje i na taj način promicali ljepotu čitanja.

„Najavljujemo i zanimljivu pričaonicu i radionicu za djecu pod nazivom Ja sam zmaj, a koja je usmjerena na to kako se uspješno nositi s velikim emocijama poput straha, ljutnje i tuge. Pričaonicu i radionicu vodit će Dora Mihanović na Dječjem odjelu 26. srpnja u 10 sati. Predškolci imaju priliku sudjelovati na Ljetnoj radionici učenja engleskog jezika koja će se održavati od 21. do 30. kolovoza u 11 sati u Dvorani znanja. Zainteresirani roditelji svoju djecu mogu prijaviti na e-mail ili na broj mobitela Odjela za mlade i multimediju čiji se kontakt može pronaći na našim web-stranicama ili to mogu učiniti osobnim dolaskom u Knjižnicu.“ – dodala je Klara.

U zadnje vrijeme sve više slušamo o tome kako čitanje među djecom i mladima nije IN, pa su u Knjižnici pokrenuli nekoliko aktivnosti kojima žele dokazati upravo suprotno.

„Već sam spomenula kako smo pokrenuli akciju snimanja TikTok preporuka za čitanje kojoj će se, između ostaloga, priključiti i članovi našeg Čitateljskog kluba ČČ – Čitam & Čilam. No, tu se na poseban način ističe Ljetno natjecanje u čitanju – Čitaj knjige i osvoji nagradu! koje će se održati od 1. do 30. kolovoza u radnom vremenu Knjižnice u organizaciji našeg Odjela za mlade i multimediju. Djelatnice Odjela za mlade i multimediju izdvojit će nekoliko preporuka za čitanje, a svaki naslov nosit će određeni broj bodova te će korisnik koji skupi najveći broj bodova tijekom navedenog razdoblja biti nagrađena majicom ili torbom Gradske knjižnice Požega.“ – objasnila je.

Ljeto u Knjižnici 2024. sadrži nekoliko nagradnih igara, tko u njima može sudjelovati i kako se zainteresirani mogu uključiti?

„Odlučili smo nagraditi naše korisnike za sudjelovanje u aktivnostima, a vjerujemo da će nagradne igre mnoge i potaknuti na češći dolazak u Knjižnicu, a posljedično i na više čitanja. Što se tiče nagradnih igara, već sam spomenula jednu koja će se održavati na Odjelu za mlade i multimediju, ali ovog ljeta pripremili smo još dvije vrlo zanimljive nagradne igre. Prva nagradna igra održava se svakog dana do 30. kolovoza na Odjelu književnosti pod nazivom Ljetni književni izazov. Zadatak sudionika ove nagradne igre je da na temelju emotikona otkriju naslov popularne beletristike. Svoje podatke s rješenjima ubacuju u kutiju i na taj način sudjeluju u nagradnoj igri. Sudionik s najviše točnih odgovora osvaja besplatnu godišnju članarinu, a pobjednik će biti poznat početkom rujna.“ – rekla je.

Još jedna nagradna igra održat će se na Znanstvenom i studijskom, a riječ je o potrazi u Knjižnici za knjigom Istočni vetar, zapadni vetar koja je vraćena Gradskoj knjižnici Požega od strane jednog korisnika nakon putovanja koje je trajalo više od 60 godina.

„Nagradna igra održat će se na Znanstvenom i studijskom odjelu 8. srpnja i 12. kolovoza. Zadatak sudionika nagradne igre je da na temelju tragova otkriju gdje se knjiga nalazi na Znanstvenom i studijskom odjelu pri čemu su tragovi sastavljeni u obliku zagonetki. Nagradna igra nastala je na principu popularnog escape room-a, ali mi ne želimo da naši korisnici bježe iz Knjižnice, nego da se kroz zagonetke zabave i u konačnici pronađu rješenje, odnosno traženu knjigu. Korisnik koji prvi pronađe knjigu ima pravo birati majicu ili torbu za knjige Gradske knjižice Požega.“ – rekla je Batinović.

Do sada smo razgovarali o aktivnostima namijenjenima mlađim uzrastima, no što je s aktivnostima za odrasle?

„Odrasli su također pozvani sudjelovati u nagradnim igrama na Znanstvenom i studijskom odjelu te na Odjelu književnosti, a za njih smo pripremili također nekoliko zanimljivih aktivnosti. Prije svega, do 15. srpnja na našoj Galeriji svjetlosti mogu pogledati izložbe Brodarica i Riječ autorice Margarete Peršić. Za one koji vole poeziju, svakog petka do 2. kolovoza u 12 sati u Dvorani mudrosti čitat će se poezija u organizaciji djelatnika Knjižnice. Ono što posebno naglašavam, a što bi na osobit način moglo biti korisno našim starijim korisnicima, jesu individualne edukacije o čitanju e-knjiga Gradske knjižnice Požega u novim aplikacijama. Naime, svi članovi Gradske knjižnice Požega imaju pravo besplatno e-čitati, a kroz edukaciju S e-knjigom na odmor! imaju priliku saznati i kako doći do e-knjiga. Edukacije se provode svakodnevno u radnom vremenu Knjižnice na Odjelu književnosti.“ – naglasila je.

Sajam knjiga uvijek izazove veliki interes korisnika jer se tada po cijeni od 2 eura po naslovu mogu kupiti knjige koje su otpisane iz Fonda Knjižnice, više o tome dostupno je na plakatu u nastavku.

Za one koji žele razvijati svoje logičko razmišljanje, a ujedno se i zabaviti i opustiti, mogu svakog dana na Znanstvenom i studijskom odjelu rješavati zagonetke i mozgalice, ova aktivnost namijenjena je i odraslima, ali i djeci jer su zagonetke prilagođene različitim dobnim skupinama.

Za sve one koji se žele uputiti na godišnji odmor uz dobru knjigu, u Knjižnici mogu dobiti preporuke za čitanje.

„Ove smo godine, kao i prethodnih, na našem Trgu spoznaje postavili More preporuka, odnosno preporuke noviteta i naslova s različitih odjela Knjižnice za sve dobne skupine kao i preporuke naših čitateljskih klubova. Tako ćete na našem Trgu spoznaje moći pronaći popularnu beletristiku za mlade, trilere i kriminalističke romane, ljubavne romane, putopise, preporuke iz različitih područja znanosti pod geslom U zdravom tijelu zdrav duh. Naravno, za savjet za dobru knjigu na raspolaganju vam uvijek stoje naše djelatnice.“ – rekla je Klara Batinić.

Cijeli razgovor dostupan je na našem Mixcloud kanalu