Društvo

Kutjevački školarci u akciji čišćenja: “Prizori koje su tom prilikom zatekli bili su užasni!”

26-03-2024 • 07:41
Rva
"Zar je to uistinu slika koju želite da naša djeca viđaju po obližnjim šumama i brežuljcima?"

Prošloga tjedna osnovnoškolci kutjevačke Osnovne škole Zdenka Turkovića su u suradnji s angažiranim osobljem Parka prirode Papuk te djelatnicima Komunalnog društva Kutjevo d.o.o. proveli akciju čišćenja smeća i nepropisno odbačenog otpada na području grada Kutjeva.U sklopu te akcije učenici i njihovi učitelji prošli su kroz glavnu ulicu u Kutjevu, nastavili kroz ulicu Zdenka Turkovića te se uputili kroz šumu strmim putevima do vidikovca Vile Vinkomir.

Prizori koje su tom prilikom zatekli bili su užasni! Zatekli su, između ostaloga, jedno veliko odlagalište otpada, skriveno od javnosti, koje smo u suradnji sa školarcima i Komunalnim društvom, sanirali.

Na istome se nalazilo raznovrsnog otpada – od starih televizora, pećnica, najlona, starih automobilskih i traktorskih guma do građevinskog materijala i slično tome.

Količina pronađenog otpada bila je dovoljna za napuniti osam traktorskih prikolica koje su, posredstvom kutjevačkog Komunalnog društva, odvezene i zbrinute u reciklažnom dvorištu. Također, djeca su, osim pronalaska ovog velikog odlagališta, skupila 10-ak vreća drugog otpada bačenog uz cestu, puteve i u prirodu.

“Stoga ovim putem sve građane Kutjeva i okolnih naselja još jednom oštro upozoravamo da će Grad Kutjevo učiniti sve potrebne korake i radnje u svrhu identifikacije neodgovornih i neobazrivih pojedinaca koji svojim lošim primjerom ponašanja zagađuju prirodu, šume, rijeke, livade, trujući pri tome i na posredan način svoju djecu i bližnje.” – piše Kutjevački.hr.

“Zar je to uistinu slika koju želite da naša djeca viđaju po obližnjim šumama i brežuljcima?”

“Zar je to primjer ponašanja koji im vi na taj način dajete? Zar u 21. stoljeću, kada imamo na raspolaganju sve resurse i postrojenja za zbrinjavanje svih vrsta otpada, kada smo izgradili i opremili suvremeno reciklažno dvorište, moramo biti ovako neodgovorni i voziti otpad po okolnim šumama?” – piše Kutjevački.hr.

Ususret nadolazećem Danu planeta Zemlje, pokažimo da kao građani i društvo možemo bolje od ovoga, ne dopustimo da nam se priroda i obližnje šume pretvore u vanjska smetlišta i usputna odlagališta svakojakog otpada, dajmo našoj djeci bolji primjer od ovoga što su imali prilike vidjeti prošloga tjedna, apeliraju.

Izvor: kutjevacki.hr