Scena

Kulturno ljeto u Kutjevu: Pet mjeseci glazbenog, sportskog i kulturnog programa!

03-05-2024 • 11:26
Rva
"U Dolini zlatnoj, u zlatnome ruhu, Kutjevo vas čeka raširenih ruku.“

Kulturno ljeto u Kutjevu ove će godine biti bogatije nego ikad uz program koji je predstavljen danas u Gradskoj vijećnici Grada Kutjeva, pri čemu je nazočio i gradonačelnik Josip Budimir. Tom je prilikom pohvalio sve uključene u ovogodišnji program i pozvao sve da se pridruže aktivnostima jer zaista ima ponešto za svakoga.

„Mi smo prije tri godine započeli prikupljanje sadržaja koje se održava na području Kutjeva od svibnja do rujna. U početku je bilo oko petnaest događanja i manifestacija koje smo pokušali okupiti pod jednu platformu, koju smo u konačnici i nazvali Kulturno ljeto u Kutjevu. Tri godine nakon imamo oko 80 događaja, od glazbenog programa, kulturnih događanja, sportskih događaja i svih aktivnosti za naše sugrađane i goste, od onih najmlađih pa do pripadnika treće dobi. Mogu reći da sam izrazito sretan i ponosan što su se uključile gotovo sve udruge s područja grada, poduzetnici, obrtnici i tvrtke – zaista smo zajednički napravili jedan kvalitetan program. U Kutjevu se ima od svibnja do rujna zaista što za vidjeti i može se doživjeti jako puno kvalitetnih stvari. Ovakvim programom bi se mogli pohvaliti veći gradovi i sredine, a kako ne jedno malo ali prelijepo Kutjevo. Sretan sam što iz godine u godinu imamo sve više aktivnosti, a nagodinu možda i povećamo taj broj.“ – rekao je gradonačelnik Josip Budimir.

Kao i svake godine, u program su se uključile i udruge sa svojim aktivnostima i manifestacijama.

„Grad Kutjevo kroz javni poziv za udruge potiče sve njih da uz sredstva za redovan rad, opremu i radove, osiguraju sredstva i za organizaciju manifestacija. Tako su tu već tradicionalne manifestacije naših Kulturno umjetničkih društava – Bektež, Poljadija, MPS Grabarčani i Češka beseda te jedna od novijih manifestacija KUD-a Bektež – Smotra starogradskih pjesama i plesova „Na te mislim“ koja će se održati u sklopu proslave Dana Grada. Naše sportske udruge također su aktivne ovo ljeto. Turnire će organizirati NK Kutjevo, NK Veterani Kutjevo, RK Kutjevo, Šah klub, tu je i memorijalni turnir Lovačkog društva Vranovac u Vetovu.“ – najavila je Ana Galić, savjetnik za projekte, gospodarstvo, nabavu i društvene djelatnosti.

Krajem lipnja, drugu godinu zaredom, obilježava se Dan branitelja u Kutjevu koji organiziraju

braniteljske udruge, a lipanj završavamo s Godišnjim koncertom Kutjevačkog tamburaškog orkestra.

Posebno su istaknuli kako je Kutjevačka udruga mladih ponovno počela s radom te će ovog ljeta organizirati roštiljadu i sportske igre.

„Jedna od najaktivnijih udruga na području našega grada, a i šire je La Bella Vita. Oni su ove godine osmislili niz zabavnih ljetnih aktivnosti za djecu, mlade, ali i cijele obitelji tako da će se naći za svakog ponešto – od radionice izrade sapuna, do revije za djecu. Kad smo kod programa za djecu, HPD Vidim organizirat će izlet za djecu na kojem će najmlađi moći naučiti kako se ponašati u prirodi, a Pčelarska udruga Sladun radionicama će obilježiti Svjetski dan pčela. Tri vikenda u srpnju rezervirana su za DVD Bektež i njihovu tradicionalnu manifestaciju Bekteške ljetne noći. Druženje, dobra hrana, dobra glazba i ugodni domaćini svakako će privući posjetitelje u Bektež ovog srpnja.“ – dodala je Ana Galić.

Prilikom tiskovne konferencije također je istaknuto kako se radi na osnivanju Društva naša djeca na području grada Kutjeva.

„Intenzivno radimo na osnivanju udruge Društvo naša djeca, već smo okupili nekoliko roditelja koji su zainteresirani i nadamo se da će i ta priča zaživjeti ove godine. Uz sve nabrojano, cijelo ljeto imamo aktivnosti udruga za sve generacije – La Bella Vita vodi vježbe za umirovljenike, a djeca se mogu uključiti u Ljetnu sportsku školu. Također, treninge će održavati i NK Kutjevo, RK Kutjevo, ples, mažoretkinje Razvojna agencija organizirat će Info dane EU projekata, Dječji vrtić Grozdić svoj sportski festival, u Narodnoj knjižnici i čitaonici cijelo ljeto održavaju se igraonice i pričaonice četvrtkom, a u srpnju i kolovozu očekuje vas jedna nova aktivnost – Lego maraton. .“ – rekla je Ana Galić.

Grad Kutjevo organizator je nekoliko aktivnosti, a Matea Bilić je najavila još veću suradnju s Gradskim kazalištem Požega uz Drvo bajki ali i Malu školu kazališta koju će ponuditi najmlađim Kutjevčanima.

U suradnji s našim požeškim kazalištem ovo smo ljeto dogovorili predstave, ali i nešto novo u Kutjevu, a to je Drvo bajki, odnosno pričanje bajki u prirodi te Mala škola kazališta koja će trajati dva dana, a ukoliko se pokaže interes, želja nam je ponuditi ju i kao stalnu aktivnost ubuduće. Imat ćemo i promociju knjige Marka Babića – „Putovanje zvano igra“ – Tina Biloglav. Nekima jako poznata priča, nekima ne, ali zasigurno priča koja nikoga tko se s njom upozna ne ostavlja ravnodušnim. Svakako pozivamo sve da dođu poslušati inspirativnu priču ove obitelji. Iako autor više nije s nama na promociju će doći njegova žena i podijeliti s nama priču o optimizmu, nadi i radosti života koju je Marko promicao.“ – rekla je Matea Bilić, viši stručni suradnik za informiranje, protokol i marketing.

Turistička zajednica Grada Kutjeva, u suradnji s Kutjevačkim vinarima organizira Festival graševine prvi vikend u lipnju. Više o tome pisat ćemo tijekom idućih tjedana.

Slikanje uz vino u prirodi jedna je od najpopularnijih aktivnosti u programu Kulturnog ljeta u Kutjevu, a prijave budu popunjene u kratkom vremenu.

“Već treću godinu je valjda najpoželjnija aktivnost u programu, u roku dva tri dana popunimo sva mjesta i više od planiranog. Prošle dvije godine slikanje je bilo na prekrasnom vidikovcu Vili Vinkomir, ove godine razmišljali smo o nekim novim opcijama, ali to neka zasad ostane tajna. S nama je i ove godine požeška akademska slikarica Anita Grbavac Jakobović.“ – dodala je Matea Bilić.

Prošle godine po prvi puta je organizirana Revija „Vlasnik i pas“ u Kutjevu, a koja je imala veliki odaziv i pozitivne reakcije pa su ju odlučili ponoviti i ove godine. Reviju organiziraju u suradnji s Kinološkom udrugom Požega te će se ove godine potruditi da bude još kvalitetnija i zabavnija, dodala je Bilić.

Duhovni vikend u Kutjevu „Svjetlom svojim odnosiš moj mrak“ ove godine u suradnji sa Župom Kutjevo održat će se tijekom četiri dana.

„Ovom događaju nekako se posebno radujemo, ove godine puno smo se trudili oko ideja za Duhovni vikend i neke smo već realizirali pa tako imamo i logo našeg duhovnog vikenda, a u planu nam je i izrada promotivnog materijala s logom, snimanje himne i brojne druge aktivnosti. Želja nam je okupiti velik broj vjernika na ovoj duhovnoj manifestaciji koju organiziramo zajedno s našom župom. Zato svakako pozivamo sve zainteresirane da se organiziraju i posjete nas u kolovozu. U programu sudjeluju poznata lica u duhovnom svijetu – fra Ivan Matić, fra Marin Karačić i bend Emanuel. Isto tako pripremili smo i duhovno zabavne radionice za djecu, a ove će godine naš program Duhovnog vikenda obogatiti i Kutjevački tamburaški orkestar.“ – rekla je Bilić.

Radionice za djecu uz psihologinju te piknik u Kutjevu.

„Prošle godine održane su dvije radionice sa psihologinjom Anom Helenom Galić koje su također imale pozitivne reakcije i roditelji i djeca izrazili su želju za ponovnim susretima pa smo tako za ovo ljeto pripremili četiri radionice u kojima će djeca saznati puno korisnih stvari za život, osobito kad su emocije u pitanju. Piknik u Kutjevu Zamišljen je kao večernje druženje uz glazbu za koju će biti zaduženi Alen Kovačević i Matej Podgoršćak. Uz prigodnu glazbu, tu će biti i košarice s hranom i pićem i sve ostalo potrebno za dobru zabavu i druženje na otvorenom.“ – najavila je Bilić.

Dan Grada Kutjeva – svečana sjednica, predstave za djecu i odrasle, Dan udruga i koncert „Sanja, Marinko i Zec – najveći hitovi grupe Novi fosili“

Dan Grada je daleko u rujnu, ali ove smo godine odlučili vratiti Dan udruga te ćemo zabavni program u kojem će sudjelovati članovi svih naših udruga, okruniti koncertom jednom od najpoznatijih grupa naših prostora, Novim fosilima. Sanja, Marinko i Zec pjevat će nam najveće hitove grupe Novi fosili i nadamo se da smo ovom informacijom razveselili široku publiku, osobito malo starije generacije koje ove pjesme vraćaju u mladost.

Prva Ajvarijada u Kutjevu „Ajvar & ja = DA“

„Još jedna novost u našem programu je događaj koji smo dobili na prijedlog jedne naše sugrađanke, a vezan je uz ukusnu namirnicu koju velik broj ljudi priprema u jesen. Radi se o Ajvarijadi koja će, nadamo se, biti prilika za dobro druženje, još bolju zabavu i finu hranu, ali i vrijedne nagrade za najbolje. Kraj ljetnog programa nismo mogli ljepše završiti jer nema posebnije veze od one između bake, djedova i njihovih unuka. Budući da se u rujnu i listopadu obilježavaju dani baka i djedova te starijih osoba, poklanjamo njima i njihovim unucima zabavnu radionicu „Škrinja uspomena“, a prikupljene zajedničke uspomene objedinit ćemo u spomenar koji će ostati trajna uspomena svima koji su sudjelovali. Ove godine imamo i ljetnu humanitarnu akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ u kojoj ćemo tijekom cijelog ljeta prikupljati plastične čepove na Trgu graševine i u našim salonima, trgovinama i na drugim posjećenim mjestima, svi ćemo se zajedno uključiti u ovu hvalevrijednu akciju u kojoj ćemo sredinom rujna povodom Svjetskog dana svjesnosti o limfomima, zloćudnoj bolesti srodnoj leukemiji, donirati prikupljene čepove Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Ta udruga pomaže oboljelima u kupnji lijekova, terapije i/ili medicinskog pomagala. Poruka svima za kraj, ali i slogan našeg Kulturnog ljeta U Dolini zlatnoj, u zlatnome ruhu, Kutjevo vas čeka raširenih ruku.“ rekla je prilikom tiskovne konferencije Matea Bilić,viši stručni suradnik za informiranje, protokol i marketing.