Scena

Kulenijada u Požegi uz kušanje natjecateljskih kulena i sajam ”Zlatno ljeto tradicije“

27-05-2024 • 10:40
Rva
Prvi dio ovogodišnje Kulenijade održat će se 28. lipnja na imanju Zlatni Lug dok će sutradan, u subotu od 12 sati građani i posjetitelji imati priliku kušati natjecateljske kulene u šetališnoj zoni gdje će ponudu obogatiti sajam domaćih proizvoda i rukotvorina naziva ''Zlatno ljeto tradicije''.

Žetve, sjetve, klanja, svatovi, krizme, pričesti, okupljanja, a kulen u svoj svojoj raskoši uz domaći kruh, svugdje i uvijek zauzima centralno mjesto na stolu. Ovu vrsnu deliciju spravljaju izvrsni majstori po posebnim recepturama i svaki sa svojom malom tajnom, koja je samo njihova. Uz visoku gastronomsku vrijednost, od kulena je u Požegi stvoren gastronomski brend grada, a tome je pridonijela i već tradicionalna Kulenijada koja će se ove godine već 44. put održati u našem gradu, u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege. Upotreba kulena je neiscrpna, od finih tankih kolutova do slasnih jela u kojima igra glavnu ulogu.

Manifestacija je prošle godine okupila više od 60 proizvođača kulena iz cijele Slavonije i Baranje, a jednak odaziv očekuje se i na ovogodišnjoj Kulenijadi.

Prvi dio ovogodišnje Kulenijade održat će se 28. lipnja na imanju Zlatni Lug dok će sutradan, u subotu, 29. lipnja od 12 sati građani i posjetitelji imati priliku kušati natjecateljske kulene u šetališnoj zoni gdje će ponudu obogatiti sajam domaćih proizvoda i rukotvorina naziva ”Zlatno ljeto tradicije”.

U petak, 28. lipnja od 14,00 – 15,30 sati održat će se donošenje uzoraka kulena na lokaciju Zlatni Lug. Organizatori su poručili kako se kotizacija za uzorke kulena se ne naplaćuje te da je potrebno donijeti potvrdu o ispravnosti mesa.
Od 15,30 do 19,00 sati održat će se predavanje za proizvođače na temu „Proizvodnja tradicionalnih slavonskih mesnih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima“ koju će održati Ana Mrgan, prof., Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi.
Od 19,30 sati uslijedit će dodjela priznanja kulenarima i proglašenje pobjednika. Šampion Kulenijade osvojit će nagrada u iznosu od 500 eura.
U 20,00 sati održat će se Svečana večera za sudionike uz nastup Tamburaškog sastava Satir.

U subotu, 29. lipnja u Šetališnoj zoni Požega od 09,00 do 14,00 sati održat će se Sajam ”Zlatno ljeto tradicije”. Od 12,00 sati uslijedit će degustacija kulena za građane i goste.

 Iz Turističke zajednice Grada Požege pozivaju sve sugrađane, ali i goste grada, da svojim dolaskom sudjeluju u manifestaciji. Više informacija o manifestaciji dostupni su na poveznici događaja.