Scena

Koncertom Dalmatina završio Festival graševine

02-06-2024 • 13:16
Rva
Donosimo osvrt na ovogodišnji Festival graševine uz fotogaleriju

Ovogodišnji Festival graševine ponudio je svim posjetiteljima, sugrađanima i ljubiteljima najbolje vinske kapljice, odličan program za višednevnu zabavu u Kutjevu. Dan otvorenih podruma bio je najljepša dobrodošlica i najbolji uvod, a značaj Festivala pokazalo je i Ocjenjivanje vina sorte graševine, na koje je pristiglo 104 uzoraka.

Iako je ovogodišnje ocjenjivanje bilo na višoj razini što se tiče kriterija, šampionska odličja ipak su ostala u kutjevačkom vinogorju, što ponovno potvrđuje kvalitetu naših vinara kad je u pitanju sorta graševine.

Došli smo i do vikenda u kojemu se održava centralni dio Festivala graševine, no ostat ćemo prvo na petku, kad je održana druga po redu Gala večera, ovoga puta u novootvorenom restoranu Slavonska kuća Vinkomir. Predivan ambijent i pogled na vinogradsku poziciju Vinkomira, bili su najljepši dodatak večeri koja ja bila ispunjena sa sedam slijedova spremljenih od strane chefa Hrvoja Lončarevića, a uparena sa sedam vina kutjevačkog kraja – Kutjevo d.d., Krauthaker, Adžić, Markota, Perak i Josipović. Naglasak je naravno bio na graševini, što je odražavao i jelovnik.

U subotu je sve započelo već od jutarnjih sati, također na lokaciji restorana Slavonska kuća Vinkomir, gdje su održane tri vinske radionice. Vinske radionice iz godine u godinu okupljaju mnoge ljubitelje dobrog vina, koji žele saznati nešto više, iz perspektive stručnih voditelja. Ove godine vinske radionice bile su „Krndija i Papuk – tajne slavonskog arhipelaga“, pod vodstvom Josipa Mesića, uz moderiranje Krunoslava Sontakija, predsjednika Udruge Kutjevački vinari.

Druga radionica bila je „Ostavština Antuna Adžića, uz vodstvo Josipa Oriškovića, koja je pokazala kako vina Antuna Adžića ostaju u dobrim rukama i idu i dalje njegovom vizijom. Radionici se pridružio i Ivo Enjingi, koji je svojim pričama o Antunu doveo do suza gotovo cijelu prostoriju. Treća radionica bila je „Graševina u kolijevci majke vina“, pod vodstvom Maria Meštrovića, a na kojoj su se kušala vina iz Baranje, što je sudionicima bio još jedan poticaj da više cijenimo kvalitetu vinara i vinogorja koje imamo u našem kraju.

Subotnje druženje na Vinkomiru završilo je Salonom ocijenjenih vina, istih onih 104 uzorka, a bila je to prilika i da se dodjele priznanja i šampionska odličja najboljima. Šampion u kategoriji svježa je Kutjevo dd vrhunska graševina 2023., svježa graševina. U kategoriji odležana šampion je Vinum academicum, graševina barrique 2022., odležana graševina. U kategoriji predikati šampion je Kutjevo dd, ledena vino 2018, predikat. U kategoriji pjenušci šampion je Pjenušac Jazz 2019, Vitis vinogradarstvo i vinarstvo, Goran Josipović.

S Vinkomira se spuštamo na Trg graševine gdje je održano centralno događanje. Uz eno-gastro sajam i štandove vinara, posjetitelji su uživali u nastupu Gradske glazbe Kutjevo i Tamburaškog sastava Zlatna doline.

Od 17 sati održane su natjecateljske aktivnosti, a sve je počelo dječjom utrkom traktora. Najbolji u vožnji traktora ove godine bio je Matej Vulinović, drugo mjesto osvojio je Leo Kovačević, a treće Nikola Petraš. Njima je direktorica Turističke zajednice Grada Kutjeva, Anita Majstorović, dodijelila prigodne nagrade, a svi ostali sudionici dobili su medalje. Više fotografija dostupno je ovdje.

Uslijedila je i jedinstvena vinska alka, gdje su se natjecatelji okušali u svojoj preciznosti pogađanja „u sridu“ dok voze bicikl. Bilo je veselo i tijekom tog natjecanja, koje zasigurno nije održano bez nekoliko prisutnih promila kod sudionika. No, netko je ipak morao biti najbolji i on je Ivan Šestak s 8 od 9 maksimalnih punata. Nagrade i medalje dodijelila je direktorica Anita Majstorović. Više fotografija dostupno je ovdje.

Skoro smo došli do kraja natjecateljskog dijela Festivala graševine, no ostao je još Vinski maraton, aktivnost koja od sudionika traži ono najbolje (i najgore). Nije bio cilj samo posjetiti odabrane vinarije i sretno doći natrag do starta, na Trg graševine dočekao ih je alkotest, gdje se trebalo utvrditi tko ima najviše promila alkohola u krvi. Sudionika je ove godine bilo preko petnaest, a najbolji su bili gosti iz Belišća i Varaždina s izjednačenih 1.85 promila. Bilo je lijepo vidjeti kako gosti naše Zlatne doline podržavaju manifestaciju, a neki od njih su mjesecima unaprijed rezervirali smještaj kako bi aktivno sudjelovali u događaju. Za njih su organizatori tijekom današnjeg dana, nedjelje, organizirali još jedan Dan otvorenih podruma, kako bi ih prigodno ispratili i poželjeli im da se vrate i nagodinu.

Nakon što su tamburaši odsvirali sve slavonske tamburaške hitove i otplesali nekoliko kola, došao je red na koncert večeri grupe Dalmatino. Ovogodišnji gosti spojili su tamburicu i mandolinu i otpjevali svoje najljepše pjesme, a Trg graševine bio je ispunjen mnoštvom do kasnih večernjih sati. Tek će se danas vidjeti koliko je prodanih čaša i ispijenih boca najboljeg vina naših vinara, ali već sad se može reći da je organizacija Festivala bila na onom nivou kakav graševina i zaslužuje.