Sport

Kinološka udruga Požega: Revijom pasa u Kutjevu ove nedjelje nastavljaju dovoditi razne pasmine u naš kraj

05-07-2024 • 13:58
Rva
U svibnju su prvi puta na našem području organizirali Regionalnu utakmicu školovanih pasa, a još puno toga spremaju tijekom ovog ljeta.

Kinološka udruga Požega ovog ljeta radi punom parom. U svibnju su prvi puta na našem području organizirali Regionalnu utakmicu školovanih pasa, a još puno toga spremaju tijekom ovog ljeta. Sve o događanjima koja nas očekuju otkrio nam je predsjednik Kinološke udruge Požega Danijel Gelenčir Gele u današnjoj emisiji “Jutro s Matkom”.

Prvo događanje već nam je na rasporedu ove nedjelje, 7. srpnja u Kutjevu s početkom u 19 sati. Radi se o Reviji Vlasnik i pas, koja se održava u svom drugom izdanju, te nove kategorije koju su dodali, a to je Dijete i pas. Zanimljivost ove Revije pasa je da psi ne moraju biti isključivo čistokrvni, vlasnici mogu prijaviti i svoje voljene mješance. Jedini uvjet je da budu cijepljeni te da imaju mikročip. Revija pasa održava se u sklopu programa Kulturnog ljeta u Kutjevu.

Žiri će ocjenjivati pet kategorija i do sada je prijavljeno oko 30 pasa, otkrio je Danijel Gelenčir.

„Pripremili smo za svakog sudionika poklon paketić, a žiri će ocjenjivati u pet kategorija, također ljepotu, vodljivost, poslušnost i izabrat će se najbolji. Prošle godine je bilo oko 15 pasa, ove godine smo se povećali pa imamo 30, a iduće godine ako ovako nastavimo idemo u tradiciju. Revije pasa se lokalno održavaju u organizaciji udruga i gradova. Cilj nam je da upoznamo članove naše udruge da osim čistokrvnih pasa treba uzgajati i ostale vrste. Da svi građani znaju kako treba voditi brigu o psu, kako se pas vodi na povodcu i kakva je poslušnost kod pasa. Prijave smo zatvorili s jučerašnjim danom, ali bit će moguće još danas do navečer.“ – rekao je Danijel.

Osim natjecateljskog dijela, na Športsko rekreacijskom centru Kutjevo bit će psi koji trebaju udomljenje i razne udruge koje su svoj rad posvetile brizi o životinjama.

U kolovozu pak slijedi Nacionalna izložba CAC Požega. To je izložba pasa svih pasmina, isključivo čistokrvnih i održava se 18. kolovoza u Požegi treću godinu za redom.

„Očekujemo da će odaziv biti dobar budući da svake godine bude sve bolje i sve više prijavljenih pasa. Izložba je planirana da se održi na livadi preko puta starog autobusnog kolodvora. Prostor je dobar, Grad Požega i Komunalac ga održavaju, prostran je i ima hladovine kako bi se izlagači mogli malo skriti. Prijave još nismo objavili, bit će kroz par dana, još brusimo detalje sa sucima. Ove godine dovodimo suce iz Rumunjske i Slovenije, da malo dignemo na neki međunarodni nivo. Donijeli smo tu odluku, možda ćemo tako dobiti više izlagača, a prijave će biti putem stranice Hrvatskog kinološkog saveza.“ – rekao je Gelenčir.

Krajem kolovoza i početkom rujna održat će se trodnevna Međunarodna utakmica lovnih pasmina.

„Ta utakmica pasa se zove CACIT, sama skraćenica Međunarodne utakmice lovnih pasmina i održat će se od 30. kolovoza do 1. rujna. Mi već desetak godina za redom održavamo takve kategorije utakmica, a ove godine planiramo da bi to moglo biti oko 40 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Prošle godine smo imali i natjecatelje iz inozemstva. Tu se natječu psi ptičari, pošto je utakmica radnog karaktera na prepelicu. Psi trebaju odrađivati pretraživanje terena prema tipu pasmine, označavati divljač i biti poslušni. Još dogovaramo teren, on nam je jako bitan jer mora biti pokošeno strnište. Prošle godine smo imali na području dva lovačka društva, LD Biškupci i LD Sokolovac Požega jer je teren zahvaćao dva lovišta. Ove godine gledamo hoće li biti na području Pleternici ili ponovno na Veličkom kraju, to ćemo odlučiti u idućim danima.“  – dodao je Danijel Gelenčir, a sve informacije mogu se pronaći putem Facebook stranice Kinološke udruge Požega.

Kao Udruga su zadovoljni postignutim, a sve to zahtjeva puno rada i puno odricanja, dodao je Danijel. Članstvo raste, uključuju se razni entuzijasti koji daju sebe za Udrugu i taj pomak je svako vidljiv. Posebno valja naglasiti kako je ulaz na sva događanja besplatan.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu