Sport

Kickboxing klub Borac nakon zlatnih medalja nastavlja borbu za bodove: „Požega ima čak dva kadetska viceprvaka svijeta!“

29-03-2024 • 08:28
Rva
U protekla dva tjedna Kickboxing klub Borac Požega niže, u najmanju ruku, sjajne rezultate. Upravo tim povodom je u emisiji „Jutro s Matkom“ gostovao trener Kluba Borac Matej Babić.

U protekla dva tjedna Kickboxing klub Borac Požega niže, u najmanju ruku, sjajne rezultate. Upravo tim povodom je u emisiji „Jutro s Matkom“ gostovao trener Kluba Borac Matej Babić, koji je ujedno i natjecatelj istog. Osvrnuli smo se na natjecanja u Šibeniku i Jesolu, zatim najavili planove do kraja sezone.

U Šibeniku su potpuno pomeli konkurenciju i donijeli u naš grad čak četiri naslova prvaka Hrvatske

„To je bilo prvenstvo Hrvatske u tradicionalnom Taekwondou, to je ITF Taekwondo inače vještina koja je bila preteča razvoju današnjeg Taekwondoa. Nama je to ugrađeno u nekakav kurikulum borca da koristimo te tehnike i stvari u samoj pripremi boraca. Došao sam da ideju da naše prvoborce kojima bi mogao pasati takav način borbe, vrlo su slična pravila kao i u kickboxingu, razlika je u kimonu i nekim detaljima. U suradnji s Taekwondo Dubravom izađemo na ITF prvenstvo Hrvatske u Taekwondou pa da vidimo što ćemo uspjeti napraviti, s tim da ja imam crni pojas iz Taekwondoa, ali olimpijski. Smijem kao takav raditi kao trener i natjecati se u tom tradicionalnom taekwondou. Išli smo u tu priču, ja sam ih pripremao mjesec dana, a ja sam se također odlučio natjecati jer mi je finale prošle godine izmaknulo za bod. Morao sam to nadoknaditi.“ – rekao je Babić.

Prijavili su četiri natjecatelja – Kristijan Gojković, Glieb Starovoitov, Ivano Đevlan i Matej Babić.

„Gojković bez problema odradi dvije borbe i uzme zlato. Bili smo oduševljeni, ali imali smo još tri natjecatelja. Glieb je došao na scenu, deklasirao je trojicu iz istog kluba te nam donio drugo zlato. Ivano je bio treći po redu, krenuo je opreznije zbog Svjetskog kupa tjedan dana poslije, ali dvije borbe je također osvojio i odnio zlato. Također je proglašen za najboljeg juniora u ITF Taekwondou za 2024. u Hrvatskoj. Red je došao na mene, bilo je napeto. Bio sam visoko motiviran, obje borbe sam htio stisnuti da budu pobjede – prva je tako i prošla, međutim u drugoj pred kraj runde sam napravio sam sebi ozljedu prednjeg križnog ligamenta i krene mi se klimati koljeno usred borbe. No, protivnik je bio malo manje iskusan od mene i nije to primijetio, kako sam bio u prednosti on je bio oprezniji i nije napadao, a ja sam uspio izvući zlato. Devet pobjeda bez poraza, nije nam se nikad dogodilo s Klubom da imamo takvo natjecanje.“ – rekao je Matej Babić.

Proteklog vikenda članovi Kickboxing kluba Borac Požega nastupili su na Italian World Cup 2024, održanom u Jesolu, Italiji. Jedno od najelitnijih kickboxing amaterskih natjecanja na svijetu, okupilo je preko 2500 natjecatelja iz preko 40 zemalja.

„To je bio Svjetski kup u Italiji, po WAKO imaju četiri svjetska kupa u svijetu i svaki od njih donosi bodove za svaku pobjedu i medalju. Išli smo s dečkima za koje hvatamo vrlo visok ranking, to su Glieb Starovoitov i Ivano Đevlan, koji su u tome trenutku imali dobar ranking.“ – dodao je Matej.

Kickboxing klub Borac je bio jedan od 13 klubova koji su branili hrvatske boje te su hrvatski klubovi u ukupnom poretku država zauzeli 6. mjesto.

Prvi je nastupio Glieb Starovoitov u napadu na višu težinsku kategoriju, izuzetno tešku kategoriju s jako dobrim borcima. U prvoj borbi susreće se s Talijanom, kojega u 2. minuti borbe Glieb dovodi do prekida, te mu Talijan predaje borbu. Drugo kolo Glieb ima borbu sa spretnim Bugarom, i prva runda prolazi neizvjesno. Međutim, Glieb ubacuje u višu brzinu te okreće rezultat u svoju korist i pobjeđuje i osigurava polufinale. U trećoj borbi sa Švicarcem, Glieb nažalost ne uspijeva provesti svoja taktička rješenja te ga Švicarac nadmudruje i jedva pobjeđuje, osvojio je zlato na kraju. Gileb tako osigurava 3. mjesto na Svjetskom kupu i ranking bodove u kategoriji starijih kadeta -47 kg.

Uslijedio je nastup Ivana Đevlana, koji je trebao pobijediti dvije borbe do zlata. U polufinalu susreće Mađara kojega prekidom pobjeđuje u 1. rundi, nakon što mu je u kratkom vremenu dva puta pogodio čisti prednji high-kick u glavu, što je rezultiralo 2. brojanjem i prekidom. U finalu se susreće s trenutnim svjetskim prvakom u Kick Lightu i Light Contactu iz Slovačke, inače vrlo žestokim borcem. Ivano u borbu kreće spremno i relativno uspješno, držeći u prvom dijelu podjednaki rezultat, a vodstvo se mijenjalo iz sekunde u sekundu. Nažalost, nekoliko upitnih sudačkih odluka rezultiralo je ozljedom Ivana, nedozvoljene tehnike koje nisu sankcionirane, što u konačnici ipak Slovaka dovodi do pobjede i potvrde svog naslova prvaka.

Ivano je tako nakon zlata na Europskom kupu uzeo srebro na Svjetskom kupu, te tako postao 2. na svijetu u Kick Lightu, apsolutnoj kategoriji starijih kadeta +69 kg. Gileb također još uvijek drži 2. mjesto u kategoriji -42 kg nakon što je “skinut” s vrha, te sada požeški klub Borac ima čak dva kadetska viceprvaka svijeta u klubu!

„Sezona traje do ljetnih praznika. Imamo malo odmor ovaj vikend, a već idući imamo prvenstvo u kick-light disciplini. To nam znači jer je to Ivanu potencijalni ulazak u Hrvatsku reprezentaciju ako osvoji zlato. Nakon toga imamo Europski kup Sarajevo što je isto ranking natjecanje, samo nešto manje, neće biti ovoliko natjecatelja. Čekaju nas još dva prvenstva Hrvatske do ljeta i Svjetski kup u Mađarskoj. Postoji mogućnost da ako netko naš uđe u Reprezentaciju, da ide na svjetsko prvenstvo krajem ljeta, a tamo se isto skupljaju bodovi.“ – rekao je trener Matej Babić. Novi članovi su uvijek dobrodošli, slobodno se javite na mail, Facebook i Instagram stranicu Kickboxing kluba Borac Požega ili jednostavno dođite na trening!

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu