Kultura

Kazališne ljetne večeri uz Kazališni Nokturno oživjele poeziju Danijela Dragojevića

11-07-2024 • 07:56
Rva
Pod otvorenim nebom na vanjskoj pozornici kazališta i uz topli ljetni vjetar, uživali smo u poeziji Danijela Dragojevića, hrvatskog pjesnika, esejista, proznog pisca, scenarista i radijskog urednik rođenog u Veloj Luci, koji je preminuo u veljači ove godine.

Kazališne ljetne večeri pružile su nam još jedan Kazališni Nokturno, večer poezije koja je po prvi puta održana prošle godine, a sada već prelazi u tradiciju Gradskog kazališta Požega. Pod otvorenim nebom na vanjskoj pozornici kazališta i uz topli ljetni vjetar, uživali smo u poeziji Danijela Dragojevića, hrvatskog pjesnika, esejista, proznog pisca, scenarista i radijskog urednik rođenog u Veloj Luci, koji je preminuo u veljači ove godine.

Autor je niza značajnih zbirki pjesama, među kojima su Nevrijeme i drugo, Prirodopis, Razdoblje karbona, Žamor, Negdje i Kasno ljeto. Iznimna pjesnička individualnost, prepoznatljiv pjesnički glas koji ne pripada ni jednoj pjesničkoj školi, ni jednom pjesničkom kanonu. Pjesnik prostora jednostavnog izraza koji rezultira kompleksnošću značenja. Najlucidniji, najtalentiraniji, najmoćniji pjesnik koji je podsjećao na meteora koji se pojavi niotkuda, zabljesne i ostavi čudesan trag koji se pamti. Odlaskom Danijela Dragojevića u 91. godini života otišao je i cijeli jedan beskrajni ljudski svemir, no na neki način se ispunila glavna pjesnikova želja  autorovo mjesto zauvijek je zauzela njegova poezija, ono „drugo“ koje zapravo nadilazi svakog pojedinačnog čovjeka, koliko god on velik bio.

Pjesme Danijela Dragojevića – Litra, Neki luđaci, Malo mraka, Činjenično, Kada iz velike posude, Prozor, Tapiserija, Ljudi spavaju, Prizor, Brojevi, Cipele, Kiša, Male žene, Požar, Četvrtak, Ptice, Malo straha, Budi mi scena i Nomad onomad, kazivali su Nataša Puljašić, Kristina Lešić, Anita Katić, Lidia Gerstman, Marijana Ćorluka, Miroslav Peroutka i Miroslav Paulić uz glazbenu pratnju obitelji Šeremet, Mateu, Matiju i Luciju.

Požežani su još jednom pokazali kako vole svoje kazalište i u velikom broju podržali ovo kulturno događanje, koje nam je otvorilo treći i zadnji tjedan Kazališnih ljetnih večeri. Večeras je na rasporedu dječja opera Šumska kraljica. Završna večer nam je sutra, 12. srpnja, kada će na glavnoj pozornici kazališta biti predstava Pouzdani sastanak Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca, nakon čega će na vanjskoj pozornici uslijediti koncert glumice Ružice Maurus, kako bi u predivnoj atmosferi i zatvorili ovogodišnje Kazališne ljetne večeri Gradskog kazališta Požega.