Društvo

Kampanja Web Heroj: „Zapamtite da ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, nije ni u virtualnom“

06-02-2024 • 14:09
Rva
Svakim danom sve češće i više komuniciramo preko modernih tehnologija, na internetu plaćamo račune, naručujemo odjeću te radimo i zabavljamo se. Uz sve navedene prednosti, online svijet donosi i određene opasnosti!

Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života, a sve se više prepoznaje njegova važnost kao platformu za poslovanje i komunikaciju. Zbog toga je postao iznimno privlačan kibernetičkim kriminalcima koji koriste iznimno sofisticirane trikove i obećanja kako bi dobili novac ili vrijedne financijske informacije od svojih žrtava. Posljedice takvih prijevara su ozbiljne, dovode do financijskih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanja ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionalni stres kod žrtava i njihovih obitelji.

Kako bismo smanjili vjerojatnost da postanemo žrtva, najučinkovitiji način je ponašanje koje se temelji na samozaštiti, a to postižemo informiranošću i educiranjem.

Educirali smo se danas u emisiji „Jutro s Matkom“ gdje se govorilo o novom projektu Ministarstva unutarnjih poslova, a gosti su bili Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske i Goran Matijević, policijski službenik za prevenciju.

Projekt „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenjen je jačanju kapaciteta policije nabavom računalnih sustava za istraživanje otvorenih izvora na internetu i Darknetu te za specijalizirane treninge policijskih službenika za kibernetički kriminalitet.

U sklopu projekta provodi se i preventivna kampanja „Web heroj“ čiji je cilj osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela.

Što kaže statistika kada je riječ o kaznenim djelima kibernetičkog odnosno računalnog kriminaliteta?

„Što se tiče situacije na području Republike Hrvatske, tijekom 2023. godine policija je otkrila i kazneno prijavila ukupno 1.688 kibernetičkih napada, to su kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, a u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, kada je evidentirano 1.540 takvih napada. Najveći broj kibernetičkih napada predstavljaju različiti oblici računalnih prijevara, njih oko 90 posto, čiji je broj porastao za 10,25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je na području Policijske uprave požeško-slavonske u 2022. zabilježeno ukupno pet kaznenih djela računalne prijevare, dok je u protekloj 2023. zabilježeno njih 25, što je porast od 400 posto.“ – rekla je Nikolina Janković.

Kakve sve online prijevare postoje?

„Imamo prijevare s računima gdje prevarant pristupa tvrtki te se pretvara da je dobavljač, davatelj usluga ili vjerovnik. Može se koristiti kombinacija pristupa putem telefona, pisma, e-pošte i slično. Prevarant traži da se bankovni podaci o plaćanju, odnosno pojedinosti o bankovnom računu primatelja budućih računa promijene, a novi navedeni račun kontrolira upravo prevarant.” – istaknula je Janković.

VEZANI ČLANAK

Uplatila novac za člansku iskaznicu australskog DJ-a, prevarena je

“Zatim imamo direktorske prijevare, a to je oblike prijevare u kojoj zaposlenik koji ima ovlasti za obavljanje plaćanja bude prevaren da plati lažni račun ili izvrši neovlašteni prijenos s računa tvrtke i tu prevarant obično zove ili šalje poruke predstavljajući se kao direktor ili član uprave tvrtke. Prevarant je dobro upoznat s organizacijom tvrtke te traži hitnost u izvršavanju plaćanja i koristi fraze poput „povjerljivost“, „tvrtka ima povjerenje u vas“ ili „trenutačno sam nedostupan“, a često se zahtjevi odnose na međunarodna plaćanja prema bankama izvan Europe. Zaposlenik prenosi sredstva na račun koji kontrolira prevarant, a upute o tome kako postupiti mogu biti dane kasnije, putem treće osobe ili e-pošte. Zaposlenika se traži da zaobiđe redovne postupke autorizacije te često tvrde da je riječ o osjetljivoj situaciji poput porezne kontrole ili preuzimanja i spajanja poduzeća. Zatim su tu i investicijske prijevare koje uključuju ponude za unosna ulaganja poput dionica, obveznica, kripto valuta, plemenitih metala, stranih zemljišta ili alternativne energije i tu oštećene osobe primaju učestale iznenadne pozive gdje im se obećava brza i golema dobit i uvjerava u sigurnost investicije i da je ponuda dostupna samo na ograničeno vrijeme i dostupna samo vama i traže da je ne dijelite s drugima.“ – dodala je glasnogovornica Janković.

Budući da je nakon pandemije online kupovina postala popularnija, zabilježen je i porast prijevara prilikom takve kupnje?

„Iako su online ponude i kupovina često primamljive, važno je biti oprezan kako bi izbjegli takve prijevare i savjetujemo građane da koriste lokalne online trgovine kad god je to moguće. Da koriste svoje kartice za plaćanje jer će imati veće šanse za povrat novca u slučaju prijevare, da plaćaju samo putem sigurnih pružatelja usluga plaćanja i samo kada su povezani na sigurnu internetsku vezu te na sigurnom uređaju. Da pripaze kod oglasa koji nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode jer ako zvuče predobro da bi bili istiniti vjerojatno to i nisu. Ako iskoči oglas koji tvrdi da ste osvojili nagradu, treba biti oprezan jer moglo bi biti riječi o zlonamjernom softveru. Ako naručeni proizvod ne stigne, kontaktirati prodavača, a ako se ne dobije odgovor, obratiti se svojoj banci.“ – istaknula je glasnogovornica Janković.

VEZANI ČLANAK

Požežanka (41) preko društvene mreže kupila karte za koncert pa ostala bez novaca i bez karata

U zadnje vrijeme smo često mogli u medijima vidjeti kako su osobe na društvenim mrežama žrtve romantičnih prijevara i prevaranata?

„Takvi prevaranti ciljaju potencijalne žrtve na online stranicama za upoznavanje, ali koriste i društvene mreže i e-poštu kako bi uspostavili kontakt. Tu najčešće osoba koju ste nedavno upoznali online iskazuje snažne osjećaje prema vama i želi da uspostavite privatne razgovore. Poruke koje primate od njih često su loše napisane i nejasne, njihov online profil ne odražava ono što vam govore, mogu čak tražiti i da im pošaljete intimne fotografije ili videozapise o sebi. Prvo pokušavaju zadobiti vaše povjerenje, a zatim traže novac, darove ili traže podatke o vašem bankovnom računu ili kreditnoj kartici. Ako odbijete poslati novac, mogu vas pokušati ucjenjivati.“ – ističe Nikolina Janković.

„Ako im ipak pošaljete novac, tražit će još više i tu savjetujemo građane da budu iznimno oprezni pri dijeljenju osobnih podataka na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje…“

„Da uvijek budu svjesni rizika čak i na renomiranim platformama i stranicama, da postavljaju pitanja kako bi upoznali osobu, provjere fotografije i profil osobe kako bi vidjeli jesu li već korišteni na drugim mjestima. Pripaze na pravopisne i gramatičke pogreške te nedosljednosti u njihovim pričama. Ne dijeliti nikakav kompromitirajući materijal koji bi mogao biti iskorišten za ucjenu. Ako se dogovore za osobni susret, obavijestiti svoju obitelj i prijatelje o lokaciji. Također trebaju biti oprezni  sa zahtjevima za novcem i nikad ne slati novac, podatke o kartici, online računu ili kopije osobnih dokumenata.“ – dodaje.

VEZANI ČLANAK

Novac dobiven kaznenim djelom uložili u igre na sreću

Osim krađe novaca događaju se i krađe identiteta, što sve znamo o tome?

„Krađa identiteta je oblik prijevare koji uključuje slanje lažnih e-poruka kojima se obmanjuje primatelja i navodi ga se na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka. Tu imamo phishing krađu identiteta, zatim mrežnu krađu identiteta, krađu identiteta SMS-om, lažne stranice banaka i krađe identiteta pozivom.“ – rekao je Goran Matijević, policijski službenik za prevenciju.

U zadnje vrijeme građanima također dolaze mailovi u kojima se dostavljaju pozivi policije u kojima ih se poziva da na poveznicu ili adresu e-pošte dostave svoje očitovanje.

„Naime, ovo je klasičan primjer oblika prijevare koji uključuje slanje lažnih e-poruka kojima se obmanjuje primatelja i navodi ga se na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka. Pošiljatelj nastoji poslati što vjerodostojniju i identično pismeno onima koja izdaju ovlaštena tijela ili banke i druge institucije, tražeći da se građanin odgovorom na mail očituje, a nakon toga može doći do raznih problema od ucjena za plaćanje nepostojećih obveza, do krađe podataka ili blokada rada sustava.“

„Građani u svezi toga trebaju redovito održavati svoje softvere uključujući preglednik, antivirusni program i operativni sustav…“

„Treba biti posebno oprezan kada se dobije e-poruka koja izgleda kao da dolazi od vaše „banke“ i traži osjetljive podatke poput lozinke za vaš online račun. Pažljivo pregledajte e-poštu: usporedite e-adresu s prethodnim stvarnim porukama koje ste dobili od svoje banke. Provjerite pravopis i gramatiku. Nemojte odgovarati na sumnjivu e-poruku, već je proslijedite svojoj banci tako da sami upišete njezinu adresu. Ne klikajte na poveznice i ne preuzimajte privitke, već ručno upišite adresu u svoj preglednik. Ako niste sigurni, provjerite na službenoj stranici banke ili nazovite njezinu službu za korisnike. Budite oprezni prilikom korištenja mobilnog uređaja. Na pametnom telefonu ili tabletu može biti teže primijetiti pokušaje krađe identiteta.“ – naglasio je Goran Matijević.

VEZANI ČLANAK

Poštanski prevaranti ne odustaju: Ne nasjedajte i nikako ne otvarajte poveznicu!

Naša Policijska uprava duži niz godina, pa tako i ove provodi aktivnosti vezane uz Dan sigurnijeg interneta, možemo li reći nešto više o tome?

„Dan sigurnijeg interneta obilježava se od 2004. godine, u više od 200 zemalja diljem svijeta u mjesecu veljači. Cilj Dana sigurnijeg interneta je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe digitalnih tehnologija i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Slogan ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Zajedno za bolji Internet!“, a tema na koju će se Hrvatska ove godine usmjeriti je odgovorno igranje videoigara. Policijska uprava požeško-slavonska u sklopu istoga, ali i tijekom cijele godine, provodi brojne aktivnosti prevencije neželjenih ponašanja na internetu i prevencije kibernetičkog kriminaliteta. Stoga ćemo i danas u Osnovnoj školi Braće Radića u Pakracu učenicima i djelatnicima škole predstaviti preventivnu kampanju „WEB Heroj“ o kojoj smo u uvodu govorili, te održati edukaciju na temu sigurnog i odgovornog ponašanja na internetu.“ – dodaje Matijević.

Svakim danom sve češće i više komuniciramo preko modernih tehnologija, na internetu plaćamo račune, naručujemo odjeću te radimo i zabavljamo se.

„Uz sve navedene prednosti, online svijet donosi i određene opasnosti i evo ovom prilikom upozoravamo građane da budu oprezni pri online komunikaciji i plaćanju online transakcijama kako ne bi postali žrtvom kaznenog djela. Da ne ustupaju podatke bankovnih kartica i svoje osobne podatke nepoznatim osobama. Svakako zapamtite da ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, nije ni u virtualnom.“ – rekla je na kraju razgovora Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu