Društvo

Još jedna ekološka akcija Gojzerica: “Šuma bez tragova”

28-05-2024 • 08:19
Rva
Lijepa i zelena, samo su neki od epiteta koji krase našu Slavoniju. Kako bi sačuvali njen ugled i izgled požeški planinari udružili su se u još jednu ekološku akciju čišćenja.

Vikend je, divan je sunčan dan, odmor od napornog radnog tjedna tražite u prirodi i zelenilu obronaka Požeške gore. Šuma je prolistala, a cvjetna flora uljepšala šumske putove. Cijeli prizor zvuči idilično, samo što to baš i nije jer se iza te bajkovite kulise na svakih par koraka „skrivaju“ divlji deponiji otpada. Možda bi se i mogli sakriti pod slojevima jesenjeg lišća da je riječ o kojem zalutalom komadu otpada. No nažalost ovdje su nepregledni slojevi crnih vreća iz kojih prodiru dječje pelene, kutije dječje hrane, igračke te plastični i stakleni otpad koji se može besplatno odložiti u svakom reciklažnom dvorištu.

Radi se o miješanom kućnom otpadu za koji je osiguran tjedni odvoz nadležne komunalne službe te otpadu za koji su predviđeni posebni spremnici kako bi se kasnije mogao reciklirati i pretvoriti u korisnu sirovinu. Motiv za ovakvo nesavjesno ponašanje u današnje vrijeme je pomalo nejasan, posebno kad znamo da se o pravilnom gospodarenju otpadom djeca educiraju još od predškolskih dana, poručuju iz HPD-a Gojzerica.

Divlji deponij koji se nalazi uz makadamski put koji povezuje Crkvene Vrhovce i Ćosine Laze jedan je od većih divljih deponija na Požeškoj gori i nalazi na strmom i teže pristupačnom terenu. Taj put je dio trase Slavonskog planinarskog puta te Požeške planinarske obilaznice i njime često prolaze ne samo lokalni planinari već i izletnici iz cijele Hrvatske. Lijepa i zelena, samo su neki od epiteta koji krase našu Slavoniju. Kako bi sačuvali njen ugled i izgled požeški planinari udružili su se u još jednu ekološku akciju čišćenja. Čuvari planinske prirode i članovi HPD Gojzerica Požega, HPD Sokolovac Požega i PD Mališćak Velika u cjelodnevnoj radnoj akciji prikupili su i iz šume izvukli 7 metara kubnih raznog kućnog i glomaznog otpada kojemu nikako nije mjesto u prirodi. Komunalac Požega d.o.o. osigurao je kontejner i sav prikupljeni otpad odvezao na službeno odlagalište.

Među otpadom našli su se i potencijalno inkriminirajući tragovi o nekima od mogućih počinitelja, koji se nadamo se više neće vraćati na ovo mjesto s novim “poklonima” za prirodu. Zakonodavstvo je jasno oko nepropisnog odlaganja otpada no kazne najčešće izostaju. Vjerujemo da trud ipak nije bio uzaludan i da će ovo područje ostati čisto i reprezentativno za sve šetače i izletnike.

Ovom se akcijom HPD Gojzerica Požega pridružila ovogodišnjoj kampanji Hrvatska volontira kojom se želi podići svijest javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana te pokazati kako volontiranje, kao horizontalna intervencija u društvu, utječe na stvaranje i razvoj različitih vrijednosti, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava, ali i solidarnost. Požeški planinari volontirali su za ljudska prava odnosno pravo svakog čovjeka na čist i zdrav okoliš!

Akcija je i dio kampanje Komisije za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza  “150 ekoloških akcija za 150 godina planinarstva“.