Društvo

Jesu li svi vozači koristili pojas? Policija provela akciju u Požegi

14-03-2024 • 11:21
Rva
U razdoblju od 11. do 17. ožujka 2024. na području Policijske uprave požeško-slavonske provest će se preventivno-represivna akcija „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa“.

U razdoblju od 11. do 17. ožujka 2024. na području Policijske uprave požeško-slavonske provest će se preventivno-represivna akcija „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa“ u kojoj će se nadzirati i sankcionirati ciljani prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa kao i korištenje dječjih sjedalica. Osim prema vozačima i putnicima na prednjim sjedalima, mjere će se poduzimati i prema putnicima na stražnjim sjedalima vozila, kao i u slučaju nepropisnog prijevoza djece, sukladno važećim zakonskim odredbama.

Ciljana akcija nadzora korištenja sigurnosnog pojasa provedena je danas u Požegi i prilikom akcije nije bilo razloga za sankcije.

Uz nadzor korištenja sigurnosnog pojasa pojačano će se nadzirati i sankcionirati i ostali teži prekršaji koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, kao što je vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisno pretjecanje, vožnja neregistriranim i neosiguranim vozilima, nepropisno korištenje mobitela, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu.

Prekršaji ne korištenja sigurnosnog pojasa jedan su od četiri glavne ubojice u prometu, a sigurnosni pojas je jedan od najznačajnijih faktora pasivne sigurnosti u vozilima, naglasio je Zvonimir Lukačević voditelj poslova prometne policije Policijske uprave požeško-slavonske.

“Statistički pokazatelji upravo to govore. Naime, prošle godine u Republici Hrvatskoj od 117 osoba koje su poginule u automobilima, skoro 50 posto njih nije koristilo pojas. Ne možemo reći da bi svi bili spašeni, ali bi broj poginulih sigurno bio manji. Pored toga, još je 213 osoba u tim vozilima teško ozlijeđeno, a 413 je lakše ozlijeđeno. Ista takva situacija je i na području PU požeško-slavonske. Prošle godine na svu sreću nismo imali poginulih osoba u automobilima. Međutim, imali smo teško i lakše ozlijeđenih osoba, a upravo na tom tragu korištenja pojasa, te posljedice bi bile lakše.” – rekao je Lukačević te dodao kako policija u prometu godišnje zabilježi preko 78 tisuća prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, na području PU požeško-slavonske to je nešto preko 1200 takvih prekršaja.