Društvo

Izvještajni sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije

28-03-2024 • 08:09
Rva
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije održala je svoj izvještajni sabor na kojemu su podnesena izvješća o radu udruge u protekloj godini, ali i najavljene aktivnosti za nadolazeće razdoblje.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije održala je svoj izvještajni sabor na kojemu su podnesena izvješća o radu udruge u protekloj godini, ali i najavljene aktivnosti za nadolazeće razdoblje.

Predsjednik udruge, umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, podnio je izvješće o radu za 2023. godinu naglasivši sudjelovanje na obljetnicama iz Domovinskog rata, obilježavanje i organizaciju obljetnice ustrojstva 123. brigade HV, kao i obljetnice pogibije jedanaestorice hrvatskih branitelja na Bazi Papuk, sudjelovanje na sportskim igrama te brojne druge aktivnosti zasnovane na volonterskom radu, brizi o braniteljima i svjedočenju istine o Domovinskom ratu.

Istaknuo je i dugogodišnje projekte Sat istine i Vrijeme istine koje udruga dugi niz godina provodi u školama na području županije, a kako bi se učenici upoznali s obranom i stvaranjem Republike Hrvatske.

“Nastavili smo s projektima Sat istine i Vrijeme istine, zahvaljujući prije svega Mariju Kalanu i Mariju Bošnjaku koji vode projekt preko 15 godina u 12 osnovnih i 8 srednjih škola Požeško-slavonske županije”, rekao je Pavelić, istaknuvši kako je kvaliteta projekata prepoznata i na nacionalnoj razini.

U okviru Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije osnovan je i Klub visokih časnika i generala 123. brigade HV s ciljem trajnog očuvanja časti i dostojanstva svih pripadnika 123. brigade, potičući svijest o čuvanju uspomena iz Domovinskog rata i pobjedama koje su utemeljile državnost Republike Hrvatske.

Naglašena je i suradnja s Udrugom roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Požege, Odsjekom za hrvatske branitelje Požeško-slavonske županije, Područnim odjelom Ministarstva hrvatskih branitelja Požega i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom koji, kako je rečeno, ima sluha za potrebe hrvatskih branitelja.

Izvještajni sabor bio je prilika i za dodjelu zahvalnica.

Za dugogodišnju suradnju, zahvalnice su uručene ravnatelju Opće županijske bolnice Požega dr. sc. Ivanu Vukoji, zapovjedniku Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” brigadiru Ivici Pejakoviću te predsjednici Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Požege Kati Ronko.

“Kao što je i predsjednik rekao, naš ogranak je domaćin i hvala vam što nam je pripala ta čast. Prije svega želim zahvaliti svim ograncima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, pogotovo u ovim vremenima kada svi moramo više voditi brigu jedni o drugima, godine su sjele na ramena, zdravlje je sve ugroženije i činjenica je da se udruge pomalo osipaju po brojnosti. Mislim da je vrijeme da svoj fokus rada sve više posvetimo tom dijelu, zdravlju i preventivnim pregledima”, rekao je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

U ime Požeško-slavonske županije, čestitke udruzi na svemu što čine kako bi se očuvale vrijednosti Domovinskog rata, uputio je zamjenik županice Ferdinand Troha.

“Čestitam vam na svemu što činite da se vrijednosti Domovinskog rata prenesu i na one mlađe, na osnovnoškolce i srednjoškolce i u tome ste poznati, ne samo u Požeško-slavonskoj županiji, nego i u Republici Hrvatskoj. Mi smo na to ponosni, uistinu imamo jednu kvalitetnu suradnju i vjerujem da će tako ostati i u budućnosti. Želim vam da i dalje djelujete isto kao što ste djelovali i vjerujem da ćete se znati nositi s teškoćama, jer znali smo se nositi i s težim okolnostima”, rekao je Troha.

Izvor: pszupanija.hr