Kultura

Izložba “Bakini zidnjaci” posjetiteljima donosi dio tradicije

17-01-2024 • 13:42
Rva
Zidnjaci su se nekad držali na zidovima i bili su svojedobna umjetnost, a posjetitelji izložbe moći će vidjeti brojne zidnjake u vlasništvu Ane Hodak.

U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica bit će otvorena izložba pod nazivom „Bakini zidnjaci“. Zidnjaci su rukom izvezene kuhinjske krpe koje su nekad domaćice vješale kraj štednjaka. Mogli biti romantični, šaljivi, kritični, a neki su sadržavali poruke koje su podučavale mlade kuharice kako se ponašati u braku, učile ih kuhanju, strpljivosti, poniznosti, zdravlju i higijeni.

Naime, kuhinje su krajem 19. i početkom 20. stoljeća bile velike prostorije u kojima su vesele domaćice u uštirkanim pregačama pripremale hranu. Kuhinjski je namještaj bio ukrašen raznolikim ručno rađenim i čipkanim radovima, dok su kuhinjski i kućni zidovi bili ukrašeni kuharicama odnosno zidnjacima.

Zidnjaci su se nekad držali na zidovima i bili su svojedobna umjetnost, a posjetitelji izložbe moći će vidjeti brojne zidnjake u vlasništvu Ane Hodak. Otvorenje izložbe održava se u četvrtak, 18. siječnja s početkom u 18 sati.