Društvo

Izlet Gojzerica: Zelena glava 2155 mnv i Otiš 2097 mnv

20-06-2024 • 08:26
Rva
Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega proteklog vikenda organiziralo je trodnevni izlet na Prenj u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega proteklog vikenda organiziralo je trodnevni izlet na Prenj u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega proteklog vikenda organiziralo je trodnevni izlet na Prenj u susjednu Bosnu i Hercegovinu, od 14. do 16. lipnja 2024. godine. Na put su krenuli rano ujutro kako bi imali vremena za obilazak prekrasnog Mostara, njegovih znamenitosti poput mosta i atraktivnog vidikovca iznad grada – Fortica Mostar.

Obilazivši staru jezgru grada i svima poznati most po kojemu je grad dobio ime, mogli su uživati u prekrasnim pogledima i lijepom vremenu. Mostar je takav grad da liječi dušu i odmara oči, a upustiti se u obilazak garancija je uživanja svim osjetilima. Nakon turističkog dijela izleta, krenuli su na prvu dionicu planinarenja od Rujišta kako bi prije mraka stigli do planinarske kuće na Bijelim vodama, gdje su trebali provesti noć prije uspona na najviše vrhove Prenja. Domaćini su ih dočekali raširenih ruku, osiguravši im topli krevet, večeru i piće za gašenje žeđi i lakši san.

Rano ujutro ustavši se krenuli su nakon doručka na pohod prema najvišim vrhovima ove prekrasne planine, koju neki nazivaju i Hercegovačke Alpe.

Zašto Alpe? Morate to jednostavno doživjeti i sve će vam biti jasno. Ova prelijepa planina svojim pejzažima, vegetacijom i reljefom, uveliko podsjeća na prave Alpe. Prenj je smješten u središnjem dijelu Dinarida i po mnogima je najljepša, najatraktivnija, ali i najsurovija planina u BiH, poručuju planinari. 

Nakon dugog i mukotrpnog uspona stigli su na najviši vrh je Zelenu glavu 2155 mnv, gdje su doživjeli posebno iskustvo uživajući u predivnim pejzažima koje im je omogućio prekrasan sunčani dan. Osim ovog vrha na planini postoji još desetak vrhova iznad 2000 metara, koji su dostupni planinarima za uživanje. Nakon dužeg  boravka na ovom vrhu popeli su se i na susjedni vrh Otiš 2.097 mnv, s kojeg se pruža najljepši pogled na Zelenu glavu, dolinu Tisovica, obližnji Velež i Čvrsnicu te ostale vrhove u blizini.

„Izlet je organizirao i vodio Hrvoje Kozarić, licencirani vodič HPS-a, a s njim je uživalo još 10-tak planinara iz HPD Gojzerica Požega. Na ovom pohodu sreli su i upoznali mnogo zanimljivih, dobrih ljudi, čuli istine i legende o Prenju te se puni dojmova vratili u Požegu. Nakon izleta planinari su bili toliko zadovoljni da su odmah ”vrbovali” našeg vodiča za nove avanture tijekom kojih bi obišli još neke bosansko-hercegovačke planine, jer Hercegovina im je ostala zauvijek u srcu. Do iduće zgode i nezgode!“ – poručili su iz HPD-a Gojzerica.