Kultura

Ivo Čakalić: „Čovjek kojega je nemoguće opisati jednom riječju“

28-06-2024 • 09:20
Rva
Činjenicu da Čakalićeva građa do sada nije u cijelosti znanstveno obrađena i spomenutu vrijednost ostavštine Ive Čakalića, prepoznala je Općina Kaptol odlučivši se biti nakladnikom monografije Ivo Čakalić (1889. – 1971.) koja je ugledala svjetlo dana.

Ivo Čakalić, „običan seljak“ iz Doljanovaca, etnografskim je zapisima o načinu života i običajima zadužio svoju, kako užu, tako i širu lokalnu zajednicu, ostavivši iza sebe bogato nasljeđe u svojim zapisima.

Činjenicu da Čakalićeva građa do sada nije u cijelosti znanstveno obrađena i spomenutu vrijednost ostavštine Ive Čakalića, prepoznala je Općina Kaptol na čelu s načelnikom Milom Pavičićem odlučivši se biti nakladnikom monografije Ivo Čakalić (1889. – 1971.) koja je ugledala svjetlo dana.

Promocija monografije održana je u sklopu obilježavanja Dana Općine Kaptol, a uz brojne zaljubljenike u tradiciju, pisanu riječ i sve ono što je Ivo Čakalić bio, prisustvovali su požeško-slavonska županica Antonija Jozić sa zamjenikom, gradonačelnik Grada Požege i saborski zastupnik Željko Glavić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić te predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević.

“Ima dugo godina kako smo spoznali vrijednost našeg sumještanina, neki su to prepoznali i prije, međutim nitko na ovakav način nije odao dužno štovanje našem Ivi. Kao općina, odlučili smo se odužiti na ovaj način, izradom monografije koja je obuhvatila dio njegove ostavštine. Moram se zahvaliti općinskom vijeću koje je prihvatilo inicijativu, ali inicijativa ne bi rodila plodom da nemamo našeg Kaptolčana, gospodina Krunoslava Matešića koji se prihvatio zadatka da bude urednik monografije, kao i svih autora koji su dali doprinos:” – rekao je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

Glavni urednik monografije je spomenuti Krunoslav Matešić koji je uz autore Ivicu Ciganovića, Kristinu Rupert, Josipa Soudeka i Anitu Katić na promociji otkrio djelić onoga što čitatelji monografije mogu očekivati.

“Ivu Čakalića ne možemo predstavljati jednom riječju. On je bio etnograf koji je zadužio etnologiju Hrvatske više nego bilo koji drugi pojedinac, ali isto tako bio je pučki pjesnik, pučki umjetnik, slikar i skulptor. Spomenut ću kada su se u vremenu ’50. i ’60. godina svi već presvukli, Ivo Čakalić je zadržao svoje laneno ruvo podsjećajući što su naši narodni običaji.” – rekao je Matešić.

Istaknuo je kako Kaptol ne zatvara dućan s monografijom Ivo Čakalić (1889. – 1971.) i Kaptol (1221. – 2021.)  podsjetivši na bogatu povijest i velikane koje ima i uputivši poticaj mlađima da nastave ostavštinu pretvarati u djela.

“Svaka monografija ima svoja pravila. Držim da smo za monografiju Kaptola ta pravila ispoštovali u cijelosti, a isto tako vjerujem da i za monografiju o Ivi Čakaliću nećemo imati primjedbi.” – zaključio je Matešić.

Izvor: pszupanija.hr