Društvo

Gradsko društvo Crvenog križa Požega od danas ima banku hrane, donirati se može na dvije lokacije

30-01-2024 • 12:56
Rva
Donacijom hrane i higijenskih potrepština pomoći ćete pojedincima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja te doprinijeti smanjenju bacanja hrane, poručili su iz Gradskog društva Crvenog križa Požega.

Uspostavom banke hrane na području Požeško–slavonske županije, Gradsko društvo Crvenog križa Požega preuzelo je organizacijsku i koordinacijsku ulogu doniranja hrane na području županije. Uloga banke hrane uključivat će suradnju sa svim posrednicima u doniranju hrane, upravljanje IT sustavom za doniranje hrane, pronalaženje novih korisnika, prvenstveno novih donatora te promoviranje doniranja hrane na području Požeško-slavonske županije.

Projektom su osigurani infrastrukturni kapaciteti za pokretanje banke hrane na području Požeško-slavonske županije kojoj je glavni cilj organizirana i dugotrajna inicijativa za pomoć potrebitima stvarajući preduvjete za povećanje količina donirane hrane te njene distribucije do najsiromašnijih skupina u društvu. Banka hrane je opremljena rashladnim uređajima i opremom za skladištenje donirane hrane, osigurani su logističko-distributivni kapaciteti kroz nabavu dostavnog kombi vozila i viličara, dok je administrativno funkcioniranje unaprijeđeno nabavom potrebne informatičke opreme.

Na današnjem otvorenju prostora banke hrane prisustvovali su državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, zamjenik gradonačelnika Grada Požege i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Požega Borislav Miličević, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, ravnatelj Gradskog društva Crvenog Križa Požega Miroslav Zelenika uz članove i volontere Društva te posrednici i donatori.

Predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Požega Borislav Miličević pozvao je sve da doniraju zdravstveno ispravnu hranu, u originalnoj ambalaži i u važećim rokovima valjanosti.

„Ovaj projekt uistinu mislimo da smo inteligentno i ekonomično zamislili, na ovom prostoru gdje ćemo kao posrednik omogućiti da napravimo onu najvažniju vezu između korisnika i donatora. U ovom trenutku imamo infrastrukturu da možemo pozvati sve buduće donatore da nam doniraju hranu, naravno zdravstveno ispravnu hranu, u originalnoj ambalaži i u važećim rokovima valjanosti. Donirati mogu na ove tri lokacije u Ulici Josipa Runjanina 20/22 te u Osječkoj 12 u Požegi. Nadam se da ćemo pridonijeti boljitku i smanjenju rizika od siromaštva.“ – rekao je Borislav Miličević, zamjenik gradonačelnika Grada Požege te predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Požega.

Donirati se može u Požegi, na adresi Osječka 12 te u Ulici Josipa Runjanina 20/22 od 7,00 do 15,00 sati svaki radni dan.

Projekt „Banka hrane Požeško-slavonske županije“ financiran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 93.205,42 EUR od čega bespovratna sredstva iznose 79.633,69 EUR, odnosno 85,44 posto.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je kako je do sada financirano devet banaka hrane te je najavio drugi natječaj za opremanje.

„Kada govorimo da se preko 20 posto proizvedene hrane na razini Europske unije baci ili propadne, onda ovakvi projekti i ovakve namjere su one koje čine to da prije svega smanjimo otpad hrane, da tu hranu doniramo onima koji su najpotrebitiji, ali isto tako da smanjimo negativan utjecaj na okoliš. Ministarstvo poljoprivrede već više od deset godina provodi aktivnosti na smanjenju otpada hrane kroz određene dokumente i akcijske planove, a prvi zamah smo iskoristili kao jednu reformu koju smo kandidirali u Nacionalni plan oporavka i otpornosti gdje smo predvidjeli opremanje banke hrane, ali i onih koji su posrednici u doniranju. Do sada smo raspisali jedan natječaj, na tom natječaju smo uspjeli financirati devet banaka hrane po županijama, a u narednim tjednima objavit ćemo drugi natječaj kojim želimo i u drugim županijama osnovati i opremiti banke hrane.“ – rekao je državni tajnik Zdravko Tušek, te pozvao sve koji se do sada nisu javili na natječaj, da doprinesu jačanju mreže banaka hrane.

Županica Antonija Jozić zahvalila se Ministarstvu poljoprivrede na podršci pri realizaciji ovog projekta.

„Sretna sam i ponosna da smo danas ovdje u Runjaninovoj ulici, da obilježavamo na neki način otvorenje banke hrane u Požeško-slavonskoj županiji. Iako je Republike Hrvatska jedna od država u kojoj se bilježi najmanje otpada od hrane, to ne znači da ne možemo biti još bolji i još učinkovitiji. Moramo raditi na svim onim smjernicama vezano za hranu koja nije otpad, za smanjenje emisije CO2, za smanjenje siromaštva – mislim da to kao društvo trebamo činiti u budućnosti.“

„Ovo što je uspostavom banke hrane učinilo Gradsko društvo Crvenog križa Požega će zasigurno pridonijeti daljnjem njihovom radu. Oni su u tom dijelu hrane i paketa za potrebite radili i prije, ali sada imaju daleko kvalitetniji prostor i opremu za prihvaćanje veće količine hrane, a duboko sam uvjerena da će donatori s područja Požeško-slavonske županije to ovdje i dovoziti. Hvala Ministarstvu poljoprivrede na podršci u realizaciji ovoga projekta, znam da smo jedan od županijskih banaka hrane, s obzirom na to da je Ministarstvo zauzelo stav da će svaka županija imati ovakvu banku hrane. Zahvaljujem se i svim posrednicima i donatorima za njihov trud i angažman u cijelom tom lancu. “ – rekla je županica Antonija Jozić.

Gradonačelnik Željko Glavić istaknuo je kako Grad Požega poziva sebe i građane da prepoznaju ovo kao jedan dobar put pomoći onima koji žive među nama.

„U vremenu u kojemu sve brže živimo, svi opterećeni svatko svojim nastojanjima da zadovolji svoje potrebe, često ne vidimo da ima onih koji su u drugačijoj situaciji, onih koji su u potrebi. Pogotovo ne vidimo da ima onih koji imaju potrebe koje bi mi kao društvo i kao pojedinci mogli bar smanjiti, ako ne do kraja riješiti. Onda se iznenadimo kad čujemo da ima siromašnih, da ima onih koji su gladni i koji nemaju onoliko koliko bi trebali imati. Ovaj projekt doista je na tragu rješenja tog pitanja, nikad se to ne može do kraja riješiti, ali bar smanjenja na neku koliko-toliko prihvatljivu mjeru. Stoga zahvaljujem i čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, vjerujem da će se pronaći puno onih koji će moći odvojiti nešto i moći donirati, da bi u požeškom Crvenom križu bilo hrane za koje kojima je potrebna. Grad Požega naravno, osim što svima zahvaljuje na sudjelovanju, isto tako poziva i sebe i građane da prepoznaju ovo kao jedan dobar put pomoći onima koji žive među nama.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Smanjenju otpada od hrane osobno može doprinijeti svaki pojedinac primjenjujući sljedeće savjete Gradskog društva Crvenog križa Požega:

  • Pažljivo planirajte kupovinu namirnica, kupujte racionalno i bez stvaranja nepotrebnih zaliha
  • Organizirajte hladnjak i smočnicu – pravilno skladištena hrana sigurna je za korištenje i dulje ostaje svježa
  • Ne pripremajte prevelike količine hrane, a na tanjure uzimajte manje količine kako bi smanjili ostatke na tanjurima
  • Ostatke obroka pohranite u hladnjak i zamrznite – u hladnjak spremajte samo ohlađenu hranu.
  • Odmrznutu hranu potrošite unutar 24 sata od zamrzavanja
  • Budite inovativni i praktični – potražite recepte za viškove hrane za nove ideje. Korištenjem ostataka sprječavate bacanje hrane te skraćujete vrijeme pripreme sljedećih obroka
  • Razlikujte označavanje roka trajanja hrane („najbolje upotrijebiti do“ i „upotrijebiti do“ datum) – nerazumijevanje razlika smatra se jednim od razloga nepotrebnog bacanja hrane.

Donacijom hrane i higijenskih potrepština pomoći ćete pojedincima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja te doprinijeti smanjenju bacanja hrane.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, odnosno 75 kilograma po osobi. U poljoprivrednom sektoru i proizvodnji viškovi hrane mogu nastati zbog niza razloga poput neispunjavanja specifikacije proizvođača ili kupca – razlike u boji, veličini, obliku proizvoda te pogrešaka u proizvodnji i označavanju, poručili su iz Gradskog društva Crvenog križa Požega.