Kultura

Gradski muzej Požega svoja vrata svečano otvara ove subote!

29-05-2024 • 10:26
Rva
Izvana se sve nekako čini kao da ništa nije promijenjeno, međutim, čim se otvore vrata Muzeja za posjetitelje, dočekat će ih sasvim novi izgled!

O Gradskom muzeju Požega koji će svoja novoobnovljena vrata otvoriti ove subote, 1. lipnja razgovarali smo s ravnateljicom Gradskog muzeja Požega Ljiljanom Marić i pročelnicom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Jelenom Vidović prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Svojih 100 godina postojanja Gradski muzej Požega proslavit će ove godine!

Gradski muzej Požega osnovan je 6. prosinca 1924. godine pod nazivom Gradski kulturno historijski muzej. Njegov idejni začetnik bio je Julije Kempf, učitelj, ravnatelj škole, povjesničar, arhivist, pisac, fotograf, a nadasve zaljubljenik u povijest svoga kraja. Prvi službeni prostori muzeja bili su u Županijskoj vijećnici, a kasnije se za potrebe Muzeja kupuje zgrada na glavnom požeškom trgu u koju se preselio 18. svibnja 1953. godine, gdje se nalazi i danas. Prvi stalni postav u sadašnjoj zgradi Muzeja počeo je nastajati 1955. godine na taj način da se uređivala prostorija po prostorija, odnosno zbirka po zbirka.

Obnova Gradskog muzeja dio je projekta pod nazivom „Požeške bolte

Projekt “Požeške bolte” Grad Požega prijavio je u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema”, koji je u ožujku 2019. godine objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a.

„Projektom je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete, kao i brendiranje turističkih potencijala. Primaran naglasak je na rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada uz opremanje Centra za posjetitelje “Požeška kuća” kao početnog mjesta razgleda kojim počinje cijela turistička priča destinacije.“ – objasnila je pročelnica Vidović.

Partneri na projektu su Gradski muzej Požega i Turistička zajednica Grada Požege. Provedba projekta je počela u svibnju 2019. godine, a završena je 31. ožujka 2024. godine. Vrijednost projekta je 5.407.336,24 eura, od čega su bespovratna sredstva 4.446.214,08 eura. Financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. 

Muzej sada ima oko 1700 kvadratnih metara korisnog prostora, što obuhvaća podrum, prizemlje, dva kata i uređeno unutarnje dvorište.

Rekonstrukcijom zgrade i dogradnjom dobio se jedan reprezentativan prostor s modernim i atraktivnim stalnim postavom te adekvatnim prostorom za smještaj građe koji bi trebao zadovoljiti sva pravila muzejske struke.

Što mogu očekivati posjetitelji nakon otvaranja novouređenog Muzeja u kojemu tri i pol godine nije bilo događanja?

„Izvana se sve nekako čini kao da ništa nije promijenjeno, međutim, čim se otvore vrata Muzeja za posjetitelje, dočekat će ih sasvim novi izgled. Do sada su ulazili odmah u izložbenu dvoranu a sada ulaze u suvenirnicu. U produžetku je nova izložbena dvorana veličine 100-njak kvadratnih metara za povremen izložbe. Desno je lijepi prostor za radionice i još jedna, stara izložbena dvorana u kojoj je bio zadnji stalni postav, a na prvom katu te u podrumu čeka vas novi stalni postav, desetak puta veći od zadnjeg stalnog postava, prostire se na 600 kvadratnih metara. Posjetitelji mogu očekivati sasvim novi doživljaj prošlosti ovog kraja, spoj obnovljene muzejske građe koja je dugo čekala u depoima i suvremene multimedije, postav koji će doista pobuditi sva vaša osjetila pa čak i njuh.“ – rekla je ravnateljica Marić.

Što bi se iz novog stalnog postava istaknulo kao jedinstveno za Požeški muzej?

„Mislim da mi nismo svjesni u kakvom kraju živimo i da ne poznamo dovoljno svoju prošlost pa mislimo da tamo negdje drugdje ima boljih i ljepših stvari. Naš stalni postav u mnogome će nas u tome demantirati. Prije 28 stoljeća na padinama Papuka živjela je staroželjezna zajednica koja je bila izuzetno moćna, koja je znala u ovom kraju prepoznati njegove prednosti i na tome izgraditi svoj moć koja je imala europske razmjere. Bogati sloj toga društva pokopan je pod tumulima koji kriju brojne zanimljive nalaze iz kojih vidljiva upravo ta moć, a nalazi samo iz jednog i to najbogatijeg groba predstavljeni su u našem novom stalnom postavu.“ – otkrila je ravnateljica Marić.

„Tu je i najstariji željezni mač u Hrvatskoj…“

„Benediktinska opatija Rudina predstavljena je ne samo kroz svjetski poznate rudinske glave nego i druge zanimljive nalaze kao što je najstarija krunica pronađena na tlu Hrvatske ili prvi zapis na latinici i staroslavenskom jeziku u Hrvatskoj. Zašto je Požega bila sjedište Slavonije za vrijeme Osmanlija ili zašto je u Požegi živio prvi školovani farmaceut u Hrvatskoj te zašto je baš u našem gradu nastao prvi udžbenik iz kemije, to su samo neka od pitanja koje će vam otkriti naš stalni postav. Kakvo je bilo požeško plemstvo, posebno obitelj Kraljević iz koje su izišli brojni velikani kao što je Miroslav Kraljević, vlasnik tiskare koja je tiskala prve novine u Slavoniji, a čiji je unuk slikar, također Miroslav, bio jedan od najvažnijih protagonista hrvatske moderne čiju jedinu fresku će javnost moći po prvi puta vidjeti.“ – dodala je ravnateljica Marić.

„Zbog čega je na istraživanje Afrike krenuo Požežanin Dragutin Lerman, najmlađi hrvatski istraživač toga kontinenta koji je slapovima u Kongu dao ime Zrinski i što ga je povezivalo s Julijom Kempfom, osnivačem požeškog Muzeja te kakvo se to staklo proizvodilo u okolici Požege da se izvozilo širom Europe i u Ameriku, a što sve krije najstariji požeški podrum u kojem ćete moći doživjeti u svijetu jedinstveni običaj Grgureva je samo mali dio onoga što vas čeka u novom Muzeju.“ – rekla je ravnateljica Ljiljana Marić.

Kad će naši sugrađani, ali i gosti grada, moći vidjeti novi stalni postav?

„Naši sugrađani će 1. lipnja na dan otvorenja, kada prođe službeni protokol, od 12 do 15 sati moći besplatno proći kroz naš novi postav. Osim toga, imat će priliku uživati u posebnim interaktivnim sadržajima. Rješavati muzejsku osmosmjerku koju je samo za nas osmislio poznati požeški kvizaš Boris Benčić, ostaviti svoj trag u Muzeju, kakav, to vam nećemo do kraja otkriti, zatim ufotkati se za naslovnicu Požeškog lista ili kraj našeg velikog loga Muzeja.“ – otkrila je ravnateljica te pozvala sve da dođu ove subote na svečano otvorenje Muzeja.

„Pozivam sve na ovaj veliki i povijesni dan za naš Muzej, da dođu i zajedno s nama podijele radost što je naš grad dobio ustanovu koju zaslužuje s obzirom na svoju slavnu prošlost. I ne zaboravite da je muzej tako dobra navika, a ako je još nemate, kad jednom uđete u naš Muzej, sigurno ćete je dobiti!“ – pozvala je Ljiljana Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu