Politika

Grad Lipik dobio ugovor od 990.000 eura za projekt Generacije u službi solidarnosti

16-02-2024 • 08:08
Rva
Ova dodjela u Vinkovcima označava nastavak projekta "Zaželi" s punom intenzitetom potpore, čime se ulazi u četvrtu fazu projekta.

Ministar Marin Piletić uručio je u Vinkovcima, 14. veljače, 39 ugovora za projekte u sklopu Poziva “Zaželi – prevencija institucionalizacije”, čija je ukupna vrijednost viša od 43,2 milijuna eura. Među primateljima ugovora bio je i Grad Lipik, čijem je gradonačelniku, Vinku Kasani, dodijeljen ugovor za projekt “Generacije u službi solidarnosti” u vrijednosti od 990.000,00 eura.

Ova dodjela u Vinkovcima označava nastavak projekta “Zaželi” s punom intenzitetom potpore, čime se ulazi u četvrtu fazu projekta.

Projekt “Generacije u službi solidarnosti“, pripremljen od strane djelatnika Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA, ima za cilj povećanje socijalne uključenosti i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi kroz period od 33 mjeseca za minimalno 120 korisnika.

Specifični cilj ovog projekta je pružiti podršku i usluge u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. Planirane aktivnosti uključuju zapošljavanje 20 pružateljica, odnosno pružatelja usluga potpore i podrške, koji će se brinuti o organiziranju prehrane, obavljanju kućanskih poslova, održavanju osobne higijene korisnika te drugim svakodnevnim potrebama. Također, u sklopu projekta planira se nabava i distribucija kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, praćenje izvršenih usluga, komunikacija i vidljivost te upravljanje projektom i administracija.

“Ovaj projekt izuzetno je važan za naš grad. Fokusiran je na podršku teže zapošljivih osoba, s posebnim naglaskom na ženama i muškarcima starijim od pedeset godina. Nastavljamo kontinuitet uspješnog projekta Zaželi, što jasno pokazuje našu posvećenost društvenoj integraciji i ekonomskoj emancipaciji naših sugrađana. Ovaj program će donijeti brojne koristi kako korisnicima direktno, tako i zaposlenima. S ponosom ističemo da će mnogi naši sugrađani imati koristi od ovog programa, što će dodatno ojačati našu zajednicu i unaprijediti kvalitetu života”, izjavio je gradonačelnik Kasana.

LAG-u Zeleni trokut 900 tisuća eura

Jedan od ugovora primila je i Daria Adžijević, predsjednica Lokalne akcijske grupe “Zeleni trokut”, za projekt “Ruke koje mogu sve III”, čija je vrijednost 900.000,00 eura. Ovim projektom će se pružiti skrb za 120 starijih i nemoćnih korisnika s područja LAG-a, koji će tijekom 30 mjeseci imati podršku od strane 20 pružatelja usluga.

Uskoro će biti raspisani javni pozivi s detaljima i uvjetima za sudjelovanje u ovom projektu.

Izvor: compas.com.hr