Politika

Glavić: “Atletski stadion i trg nisu projekti u planu, to su projekti u provedbi”

14-04-2024 • 11:08
Rva
PROMO

Požeški gradonačelnik i kandidat za Hrvatski sabor, dr. sc. Željko Glavić predstavio je dio realiziranih aktivnosti na području grada Požege u proteklom vremenu. U tom segmentu svakako je ključan ITU mehanizam u kojem je Požega nositelj svih aktivnosti.

– Požega je jedan od 22 grada u Hrvatskoj koji provode ITU mehanizam, a on nam omogućava riješiti neke stvari za koje se teško mogu naći sredstva da nema tog projektnog mehanizma. Prije svega tu mislim na našu baroknu jezgru, na naš glavni trg,  koji je prelijep, ali moramo priznati i dosta neuređen jer još uvijek služi kao parkiralište, a ne kao trg. Sredstva iz ovog mehanizma iskoristit ćemo za revitalizaciju tog prostora, ali i za izgradnju podzemne garaže sa 130 parkirnih mjesta. Također ovim sredstvima će se ići u izgradnju atletskog stadiona koji je na neki način dug svih lokalnih vlasti od 90-ih na ovamo Gradu Požegi – navodi Glavić i dodaje kako će se financirati i izgradnja ljetne pozornice zajedno sa Županijom na starom atletskom stadionu.  

Projekti su to u provedbi, za sada u fazama raspisivanja natječaja, no onaj ključni dio je riješen. – Kada imate svu dokumentaciju i osigurana sredstva onda govorimo o projektima u provedbi, a ne u planu. Dugo su ti projekti čekali realizaciju, a ona će uskoro i u onom fizičkom, građevinskom obliku doći. Upitan za projekte koji se dovršavaju, Glavić ističe dva najveća, aglomeraciju sa pročistačem otpadnih voda te obnovu Gradskog muzeja Požega.

– Aglomeracija zajedno sa pročistačem otpadnih voda je u visokoj fazi realizacije i dovršetkom toga dobivamo potpuno novu ekološku sliku Grada, od većeg standarda do čiste Orljave. Muzej je pak nastavak ulaganja u ustanove koje čuvaju bogatu povijesnu i kulturnu baštinu Požege, jer nakon Knjižnice za koju dobivamo konstantne pohvale sada imamo i Muzej koji spaja modernu i povijesnu požešku arhitekturu. Taj, preko 5 milijuna eura vrijedan projekt, financiran sredstvima namijenjenim za Slavoniju, Baranju i Srijem uskoro otvara svoja vrata, a prigodno uskoro i slavimo stoti rođendan Muzeja.

Ulaganje u sport, navodi Glavić, je ulaganje u mlade. – Pristupili smo izgradnji i novog stadiona, srušena je i zapadna tribina te izgrađujemo nove tribine i zapadnu i istočnu. Sve to je planirano već dugi niz godina, no sada, novim sredstvima rješavamo te projekte – naveo je te se prisjetio značajnih investicija u dvorani Tomislav Pirc koja će uskoro dobiti i novu fotonaponsku elektranu.

– Kada zbrojimo ono što radimo u Požegi sa radom Vlade Republike Hrvatske vidimo kako se radi na svim segmentima društva i infrastrukturno i organizacijski. Standard je sve bolji, mirovine i plaće su rasle i nalazimo se u uzlaznom trendu. Moram istaknuti kako sam sretan što je takav period došao, što se Hrvatska približava EU standardima. Za mene su ovi izbori pitanje stabilnosti, sigurnosti i nastavka razvoja. Trebamo jasnu državnu politiku kakvu smo vidjeli kroz proteklih 8 godina i mogu samo građane pozvati da glasaju za kontinuitet, za sigurno, pouzdano i dokazano – zaključio je Željko Glavić.