Društvo

Gimnazijalci u Požeško-slavonskoj županiji imaju najbolji prosjek državne mature u Hrvatskoj!

14-02-2024 • 13:37
Rva
Prema rang-listi prosječnog uspjeha učenika svih gimnazija i gimnazijskih programa u pojedinoj županiji, na vrhu se s najvišom prosječnom ocjenom od 3,72 našla Požeško-slavonska županija.

Ispiti državne mature – jednaki testovi iz pojedinih predmeta koje svi gimnazijalci u državi pišu u isto vrijeme – mjerljiv su pokazatelj na temelju kojeg se može uspoređivati uspjeh pojedinih učenika po više osnova, pa i po onoj iz kojeg dijela države dolaze. Analiza prosječnog uspjeha gimnazijalaca iz obaveznog hrvatskog jezika te više (A) razine matematike i engleskog jezika pokazuje da postoje značajne razlike u uspjehu učenika s obzirom na županiju u kojoj se nalaze gimnazije koje su polazili.

Prema rang-listi prosječnog uspjeha učenika svih gimnazija i gimnazijskih programa u pojedinoj županiji, na vrhu se s najvišom prosječnom ocjenom od 3,72 našla Požeško-slavonska županija. Na drugom mjestu je Grad Zagreb s neznatno nižom ocjenom 3,70. U Zagrebu je na maturi višu razinu iz obaveznih predmeta polagalo više od 2500 gimnazijalaca, odnosno njih 75 posto. Na trećem je mjestu Međimurska županija, koja je godinama u vrhu rang lista kad je riječ o obrazovanju gimnazijalaca.

Gimnazijalci iz ukupno 14 hrvatskih županija postigli su na maturi prosječno vrlo dobru ocjenu, odnosno imali su ukupni uspjeh 3,5 ili veći. Najlošije plasirana županija je Ličko-senjska županija s prosječnim uspjehom 3,27. Na pretposljednjem mjestu je Virovitičko-podravska županija koja se pak vrlo često nalazi pri dnu ljestvica obrazovnih dostignuća učenika.

Izvor: Jutarnji.hr