Društvo

[FOTO] Uspješno održani 42. Papučki jaglaci u Velikoj

19-03-2024 • 07:52
Rva
Ova manifestacija je postala najveće regionalno okupljanje planinara koja svoje sadržaje proširuje na dva dana. Svi posjetitelji mogli su uživati u čistom zraku i prekrasnoj prirodi.

Ove godine manifestacije se održala tijekom dva dana 16 i 17. ožujka 2024. Papučki jaglaci su ostali planinarska svečanost kojom se obilježava buđenje prirode, a i sam naziv planinarske manifestacije je obilježen žutim jaglacem, cvijetom koji karakterizira rano proljeće. Na navedenom događaju ove godine se okupilo preko 2.500 posjetitelja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske te Bosne i Hercegovine ukupno preko 70 udruga.

Ova manifestacija je postala najveće regionalno okupljanje planinara koja svoje sadržaje proširuje na dva dana. Svi posjetitelji mogli su uživati u čistom zraku i prekrasnoj prirodi.

Prvog dana manifestacije bila je organizirana jedna staza “Papučkih jaglaca” a u nedjelju njih šest koje su prolazile najljepšim predjelima Papuka. Na službenom otvorenju manifestacije svim okupljenima su se obratili organizatori i pokrovitelji. Ispred HPD “Sokolovac” Požega predsjednik društva Bruno Horvat,  predstavnik TZ Zlatni Papuk i Općine Velika Tomislav Galić te Željko Mitrović ispred Grada Požege i Požeškog sportskog saveza. Svi govornici su iskazali važnost ovog događaja u društvenom, ekološkom te turističkom smislu.

Nakon službenog protokola koordinator vodiča Ratimir Čajka je predstavio staze i vodiče nakon čega se krenulo u pohod. Prekrasan sunčani i proljetni dan izmamio je dobro raspoloženje svih sudionika koje se moglo vidjeti na svakom koraku. Nakon povratka sa staza svi sudionici su mogli uživati u gastro delicijama ovoga kraja te izabranim pićima ugostitelja. Za zabavni dio programa pobrinula se grupa “Duo amor”. 

Uz štand HPD “Sokolovca” Požega na kojemu su se mogli nabaviti razni planinarski suveniri bili su štandovi TZ Zlatni Papuk te Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi koji su prezentirali svoj rad i aktivnosti. Za sigurnost svih sudionika i ove godine bio je zadužen HGSS koji je pratio sve planinarske grupe u njihovom pohodu. Za iduću godinu organizator predviđa dodatno proširivanje sadržaja i aktivnosti kako bi ova manifestacija u budućnosti poslala jedan od najvećih događaja na otvorenom u regiji.

Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi i ove je godine bio i pokrovitelj manifestacija. Članovi udruge diplomiranih studenata Fakulteta u suradnji s djelatnicima organizirali su zajednički izlet kojem je bio cilj promocija i prezentacija Požeškog i Veličkog kraja te svih prirodnih i turističkih ljepota koje oni imaju. U sklopu događaja nalazio se štand na kojemu su se mogli dobiti razni suveniri te korisne informacije koje se odnose na studije i programe koji se izvode na požeškom Fakultetu. Svi oni željni degustacije mogli su probati Akademska vina zlatne doline uz prigodan zalogaj. Koordinator izleta je bio Zdravko Matičević koji je okupio članove Udruge, studente i ostale željne planinarenja te izborom jedne od ponuđenih staza poveo iste u pohod. Na promotivnom štandu u aktivnosti su sudjelovali članovi udruge Milan Paun, Blaže Arežina te predsjednik udruge Alumni “FTRR” Bruno Horvat.

Izvor: HPD Sokolovac/ Udruga Alumni FTRR