Kultura

[FOTO] Svečanim završnim koncertom obilježeni 54. Dani Glazbene škole Požega

09-03-2024 • 09:13
Rva
Pred ispunjenom Koncertnom dvoranom predstavili su se Mlađi puhački orkestar, Puhački orkestar, Mješoviti zbor, komorni sastavi i solisti.

Svečanim završnim koncertom obilježeni su 54. Dani Glazbene škole Požega. Pred ispunjenom Koncertnom dvoranom predstavili su se Mlađi puhački orkestar, Puhački orkestar, Mješoviti zbor, komorni sastavi i solisti. Na samom početku se publici obratio ravnatelj Glazbene škole Alen Kovačević, a među publikom su bili i zamjenik županice Ferdinand Troha i gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić.

„Teško je doći na vrh, a još teže zadržati se tamo. Često sam čuo te riječi u svome životu, nisam nikada tako intenzivno razmišljao o njima kao nakon toga, a u kontekstu Glazbene škole Požega. Ne smatram da je naša škola na tronu i da s visoka gleda sve ostale glazbene i umjetničke škole u Hrvatskoj, ali smatram da smo zbog svojih rezultata i uspjeha postigli da se sve češće priča o nama, naravno po dobrom.“ – rekao je ravnatelj Kovačević te nastavio.

„Dobro znate da godišnje organiziramo po stotinjak koncerata, za predstavljanje naših učenika, ali i za predstavljanje renomiranih umjetnika. Prije nepunih mjesec dana organizirali smo simfonijski koncert, prije tri godine smo doveli simfonijski orkestar natrag u Požegu, nakon 40. godina. Danas naši učenici na brojnim natjecanjima osvajaju dvjestotinjak nagrada godišnje, sve češće osvajaju Oskare znanja, dobitnici su prestižnih nagrada, stipendija, a shodno tome sve češće naši profesori napreduju u svome znanju. Isto tako postali smo europska točka darovitih, kupili smo ovaj vrijedni koncertni klavir, identičan onima koji krase sve relevantne koncerte svijeta. Uz ovaj klavir kupili smo još jedan sličan njemu, zbog toga smo bili domaćin prestižnog Državnog natjecanja komornih sastava. Sve češće smo domaćini brojnih i velikih događanja kada je riječ o umjetničkom obrazovanju. Sve to smatram neprocjenjivom promocijom naše škole.“ – dodao je ravnatelj.

„Onda sam tako krajem prošle godine razmišljao, što će biti kad jednom ne uspijemo ostvariti rezultate, barem na onom nivou kako smo to prethodne godine. Čime osvježiti program? Jer na neki način imamo pritisak, barem ga ja tako osjeća, očekivanja javnosti da u tome uspijemo. Onda je došao prijamni ispit, onda su naši učenici kao i svake godine ostvarili krasan rezultat. Prisjetit ću se i povijesnog rezultata naših klavirista na ljetnom roku Muzičke akademije u Zagrebu, gdje su od deset namijenjenih mjesta naši učenici zauzeli tri.“ – rekao je ravnatelj Alen Kovačević.

Također je istaknuo kako su ovu godinu započeli s nešto manjim brojem upisa u prvi razred srednje škole, no to je bilo očekivano budući da su otvorili Područno odjeljenje u Velikoj. U globalu broj upisa u školskoj godini ponovno je nadmašio broj prethodne godine, naglasio je ravnatelj.

„Sjajni rezultati, puno razloga za ponos, ali se opet pitamo nakon što smo sad još više podigli tu ljestvicu, što ćemo to smisliti sljedeće školske godine. Bez obzira na sve, mi ćemo se i dalje truditi osigurati nastavu i pružiti našim učenicima obrazovanje na najvećoj mogućoj razini. Trudit ćemo se i dalje bogatiti kulturni život naših sugrađana kao i prethodnih godina. Ali, ako i ne uspijemo ostvariti rezultate kao i prethodne godine, nadamo se da nam to nećete zamjeriti. Svima hvala na svakom obliku podrške.“ – rekao je ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević.

Program 19. koncertna sezona 2023./2024. – 50. koncert – Dani Glazbene škole Požega – Svečani završni koncert

Fotogalerija