Društvo

Sajam u Kanižličevoj školi: “Gladnoj djeci za školski obrok”

23-05-2024 • 11:42
Rva
Mali humanitarci na djelu pokazuju svoju empatiju uz pomoć njihovih roditelja, nastavnika i građana koji su posjetili sajam.

Osnovna škola Antuna Kanižlića održala je svoj tradicionalni i 12. po redu Humanitarni prodajni sajam u sklopu projekta „Gladnoj djeci za školski obrok“. Mali humanitarci na djelu pokazuju svoju empatiju uz pomoć njihovih roditelja, nastavnika i građana koji su posjetili sajam.

Projekt se ostvaruje u suradnji s Udrugom Marijini obroci Hrvatska koja je dio velikog međunarodnog projekta Mary’s meals koji u najsiromašnijim zemljama svijeta, zahvaljujući donacijama i pomoći volontera, osigurava jedan obrok dnevno izgladnjeloj djeci na rubu najtežeg siromaštva. Voditeljice projekta su Vlasta Jezerčić i Ivana Đimoti Vida. Ove godine prikupljaju se donacije za školu u Zambiji koju pohađa 311 djece, a čiji su sponzori postali prošle godine.

Jednostavan koncept Marijinih obroka – dati djetetu jedan kvalitetan obrok dnevno na mjestu obrazovanja, u školi – uspješno nastoji ublažiti jedan od najvećih problema današnjice, a to je glad. Mary’s meals trenutačno u svijetu hrane više od 2.429,182 djece. Da bi jedno dijete polazilo školu i primilo Marijin obrok, potrebno je 22 eura godišnje.

Svoj doprinos i podršku sajmu dali su ravnatelji ostalih osnovnih škola, Turistička zajednica Grada Požege, Fakultet turizma i ruralnog razvoja, Poljoprivredno-prehrambena škola i Obrtnička škola Požega, a prigodnim riječima na humanim aktivnostima koje imaju višestruko pedagoško i civilizacijsko značenje mladim humanitarcima i njihovim učiteljima čestitala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović. Sajam je otvorila ravnateljica Osnovne škole Antuna Kanižlića Renata Marinić.

Posjetitelji sajma mogli su u zamjenu za donaciju dobiti domaći pekarski proizvod, igračku, knjigu, biljku ili slasticu, za koje je i bio najduži red. U sklopu sajma organizirane su i igraonice, humanitarni frizerski salon i kreativne radionice, a održan je i prigodni program za otvorenje sajma. Građani su u velikom broju došli podržati sajam, kako bi pomogli mladim humanitarcima da sakupe donacije za svoje vršnjake u najsiromašnijim dijelovima svijeta.