Kultura

[FOTO] Obilježen Dan rođenja Matka Peića

09-02-2024 • 12:19
Rva
Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ i ove godine je obilježila dan rođenja Matka Peića - hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime.

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ i ove godine je obilježila dan rođenja Matka Peića – hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime. Ovaj veliki hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine, umro je u Zagrebu 1999. godine. U rodnoj Požegi, uz bistu i trg koji nose njegovo ime, postavljena mu je spomen ploča u Ulici Antuna Kanižlića na broju 14. Kod te biste mu se svake godine oda počast kratkim govorima, položi se vijenac i zapale svijeće.

Pisao je eseje, feljtone i putopise te likovne monografije. Putujući Hrvatskom od Istre do Baranje, od Jadrana do Dunava, Peić je autentično, neponovljivim rukopisom “portretirao” sve Hrvatske regije jakim crtežima i jarkim bojama, što ih je moglo zapaziti samo slikarsko oko, a riječju izraziti samo pjesničko pero.

Sve prisutne su na današnjem obilježavanju pozdravili zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović. Ivan Abibović govorio je o Peićevom značaju, a Melita Grgić, tajnica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ podsjetila je na doprinos koji članovi Udruge daju u kulturnim aktivnostima grada, organizirajući brojne izložbe i pjesničke večeri, izdavanje zbirki radova, sudjelovanje na likovnim kolonijama. Bista u Požegi rad je akademske kiparice Tatjane Kostanjević, a kojoj je ovaj znameniti Požežanin bio profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, podsjetila je Melita.

U Gradskoj knjižnici Požega bit će održana Večer poezije i proze Matka Peića, 16. veljače u 18,00 sati. Članovi Udruge čitati će njegovu poeziju kao i ulomke iz proznih radova i putopisa “Skitnje”.