Kultura

[FOTO] Interpretacijskom večeri započeli Cvjetići glazbe u Pleternici

09-06-2024 • 09:22
Rva
Cvjetići glazbe se ove godine održavaju u svom jubilarnom 30. izdanju!

Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva u Pleternici su i ove godine započeli s Cvjetićima glazbe, jedinim dječjim tamburaškim festivalom u Hrvatskoj. Prva večer bila je u znaku popularnih tamburaških skladbi, ali i retrospektiva pjesama s prethodnih festivala, koje je izvelo 14 mladih izvođača na jedinstvenom Trgu bećarca.

Vikend u kojem se spajaju dječja kreativnost, tradicija i ljubav prema izvornoj slavonskoj glazbi. 

Cvjetići glazbe se ove godine održavaju u svom jubilarnom 30. izdanju, a druga večer dovest će nove autorske pjesme i naravno izbor najbolje. Večer autorskih pjesama započinje u 19 sati, na Trgu bećarca, uz izravan prijenos putem Facebook stranice Grada Pleternice.

Mlade pjevačice i pjevače te brojnu publiku prigodnim riječima pozdravili su dječja gradonačelnica Pleternice Rafaela Adžidović, direktor festivala i predsjednik Udruge glazbenog društva “Cvjetići glazbe” Valentin Petranović.

“Sve što smo si zacrtali prošle godine to smo i ostvarili. Prošle godine smo imali 16 izvođača, ove godine je njih 26 što je stvarno velika brojka na koju smo iznimno ponosni.” – rekao je Valentin Petranović, predsjednik Glazbenog društva Cvjetići glazbe istaknuvši kako će druge večeri posjetitelji moći uživati u 15 novih autorskih skladbi.

Iz publike je mlade pjevače podržavala i gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić uz svog zamjenika Domagoja Katića te direktoricu Turističke zajednice Grada Pleternice Ivanu Ketović Marjanović. Izvođače je pratio tamburaški ansambl Glazbene škole Požega.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić podsjetila je kako se radi o jedinom dječjem tamburaškom festivalu u Hrvatskoj pohvalivši tradiciju koja se njeguje dugih trideset godina.

“Kada govorimo o trideset godina, govorimo o periodu kada su neki od nas išli u osnovnu školu, srednju školu, neki su možda stvarali obitelji, a ova dječica koja trče po trgu nisu se još rodila. U to vrijeme Katarina, Marina i Monika započele su jednu lijepu priču koju su podržali Goran i Mario te trideset godina kasnije i dalje svjedočimo da je Pleternica centar tamburaške glazbe i grad koji jedini ima dječji festival tamburaške glazbe. Hvala vam na svemu što ste činili svih ovih godina i hvala i vama koji ste to prepoznali, Valentine tebi, Gradu Pleternici i gradonačelnici što ste nastavili njegovati ovu tradiciju. Izuzetno me veseli što je tamburaška glazba iz godine u godinu sve popularnija, veseli me da smo na Trgu bećarca, u blizini Muzeja bećarca i uistinu sam sretna što ćemo večeras uživati u retrospektivi pjesama Cvjetića glazbe i tamburaškoj glazbi koju će izvoditi naši najmlađi.” –  rekla je županica Antonija Jozić.

Svojim pjevačkim umijećem prvu večer obilježili su Lana Bobek pobjednica prošlogodišnje autorske večeri, koja je izvela skalbu “Dok postojim”, Borna Erjavac sa skladbom “Rock ‘n’ roll i tambura”, Stjepan Cvitić i “Dida stari”, Lucija Marjanović s pjesmom “Stara kola”, Noa Galić i “Otvor ženo kapiju”, Marin Šarić sa pjesmom “Moj psić Tom”, Mihael Šarić i “Šokac”, Iva Farkaš s nadahnutom izvedbom skladbe “Nad ravnicom prosule se zvijezde”, Marta Kresovljak i Leona Damjanović koje su u duetu izvele “Joj, Ano”, Fabijan Belo s “Oj, curice šil, dil daj”, Dora Cerovac i “Šokica”, Gabrijela Damjanović s pjesmom “Pod tvojim prozorom”, Marta Karjaković s “Dikom mornarem” i Marta Knežević s “Bećarušom” skladom koja je prigodno zatvorila prvu večer na Trgu bećarca. Skladbe su izveli uz pratnju tamburaškog ansambla Glazbene škole Požega pod dirigentskim ravnanjem Valentina Petranovića.