Kultura

Drugi Festival jednominutne priče: “Požeškoj publici predstavljeni autori 15 najboljih jednominutnih priča”

05-06-2024 • 09:03
Rva
Festivalom jednominutne priče otvoren je jednominutni tjedan u Požegi!

Na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega, u sklopu Festivala jednominutne priče održana je dodjela nagrada za najbolje jednominutne priče, a ujedno je pročitano 15 nagrađenih. Natječaj za jednominutne priče trajao je do 1. travnja te je ove godine pristiglo 195 prijava autora s ukupno 395 priča.

Od toga je 320 prijavljenih priča zadovoljilo formalne uvjete natječaja i prošlo u daljnje natjecanje. Tema ovogodišnjeg natječaja nije bila zadana, ali su natjecatelji morali zadovoljiti formu priče od maksimalno 850 znakova s prazninama koji nisu uključivali naslov rada i potpis (šifru) autora, objasnila je voditeljica natječaja Bernarda Pirović, ujedno i članica prosudbenog povjerenstva.

Povjerenstvo je u oba kruga priče ocjenjivalo pod šiframa koje su si autori sami dodijelili, tako da je natječaj bio anonimnog karaktera.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Bernarde Pirović (predsjednice), Ivane Bodrožić, Anite Katić, Ane Marinić, Ane Pirović, Vlaste Peći Marčetić i Ivane Redkin objavilo je rezultate natječaja 20. svibnja 2024. godine. Svaka od sedam članica povjerenstva trebala je odabrati 15 najboljih priča koje će ući u drugi krug ocjenjivanja. U drugom krugu zadatak svake članice povjerenstva bio je rangirati odabranih 79 priča bodovima od 1 do 79, pri čemu su najboljoj priči dodijelile maksimalni broj bodova, a najlošijoj minimalni broj bodova.

Prema ukupnom broju bodova koje su dodijelile članice Prosudbenog povjerenstva, prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 500 eura osvojio je Aleksandar Gucunski iz Vinkovaca za priču Connection Error 2.0 s osvojenih 497 bodova.

Ostalih su 14 nagrađenih, prema ocjenama Prosudbenog povjerenstva:

 • Kristijan Vujičić iz Zagreba za priču Nisam te čekala / Napisala sam te s osvojenih 438 bodova
 • Lea Bijač iz Koprivnice za priču Imperativi s osvojenih 436 bodova
 • Marijan Miloš iz Zagreba za priču Gospodar zmija s osvojenih 430 bodova
 • Luka Katančić iz Koprivnice za priču Pjesnik 21. stoljeća s osvojenih 397 bodova
 • Natko Jurdana iz Zagreba za priču Dobro se dobrim vraća s osvojenim 391 bodom
 • Jelena Zlatar Gamberožić iz Zagreba za priču Livada s osvojenih 383 boda
 • Tihana Petrac Matijević iz Siska za priču Mama s osvojenih 382 boda
 • Tamara Bilankov iz Zagreba za priču Ljubičasta jakna s osvojenih 374 boda
 • Matea Vidulić iz Zagreba za priču Priredba s osvojenim 371 bodom
 • Fani Frković iz iz Zagreba za priču Puni džepovi s osvojenim 371 bodom
 • Rinaldo Antolović iz Zagreba za priču Zeus X7 s osvojenih 364 boda
 • Ivana Dilber iz Tomislavgrada za priču Šala s osvojenim 361 bodom
 • Marina Filipović-Babin iz Rijeke za priču Prekretnica s osvojenih 356 bodova
 • Morena Livaković Ivanović iz Zagreba za priču Moć pozitivnog mišljenja s osvojenih 353 boda.

Autori koji su iz cijele Hrvatske pristigli u Požegu sami, su pročitali svoje priče i na taj način ostavili dio sebe okupljenoj publici u Knjižnici. Bilo je tu priča koje su dirnule emociju, koje su oduzele dah na jednu minutu i onih koje su nasmijale sve prisutne. Priče autora koji nisu bili prisutni, pročitale su članice prosudbenog povjerenstva, koje su na samom kraju istaknule kako nije bio nimalo lak posao odabrati 15 najboljih. U glazbenom dijelu programa predstavili su se učenici Glazbene škole Požega.

Festivalom jednominutne priče otvoren je jednominutni tjedan u Požegi, a sve se završava projekcijom filmova 32. Festivala jednominutnih filmova.

Program završavamo u petak, 7. lipnja projekcijom filmova 32. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 20 sati, u Gradskoj knjižnici Požega s početkom u 19 sati i u Tom klubu s početkom u 20,30 sati. Nakon službene projekcije bit će dodijeljene i nagrade – Grand Prix, zlatna, srebrna i brončana plaketa te nagrada UNICA-e i nagrada publike. Na dosadašnja 32 Festivala prijavljeno je oko 11000 filmova iz ukupno 105 zemalja svijeta. Predsjednik Udruge GFR film-video Požega Zvonimir Karakatić zvao je sve da sudjeluju u nastavku jednominutnog programa u Požegi.

Popis jednominutnih filmova koji će biti prikazani dostupan je ovdje.

Ulaznice za službeni program u Gradskom kazalištu Požega su besplatne, a potrebno ih je rezervirati na vrijeme. Rezervacije su moguće od danas, 27. svibnja pa do 6. lipnja, na broj 098/167-47 55, na email  ili dolaskom u prostor Udruge GFR film-video na adresi Grgin dol 20 u vremenu od 18,00 do 20,00 sati.

Fotogalerija