Društvo

Donacija marama i turbana Lige protiv raka onkološkim pacijenticama

16-04-2024 • 12:04
Rva
Županijska liga protiv raka Požega financirala je izradu pokrivala za glavu, turbana i marama kao donaciju za onkološke pacijentice koje se liječe u Općoj županijskoj bolnici Požega. Donacija je predana pacijentima na odjelu Dnevne bolnice.

Županijska liga protiv raka Požega financirala je izradu pokrivala za glavu, turbana i marama kao donaciju za onkološke pacijentice koje se liječe u Općoj županijskoj bolnici Požega. Donacija je predana pacijentima na odjelu Dnevne bolnice.

Dizajniranje, krojenje i šivanje turbana i marama je nastavak hvalevrijednog projekta Obrtničke škole Požega još od 2023. godine kada su djelatnice škole Vesna Dumančić i Marica Kosina kroz školski projekt izradile desetke pokrivala za glavu i donirale ih pacijentima. Sve je počelo kada su im se obratile poznanice, koje su bile onkološke bolesnice, da ne mogu nabaviti prava pokrivala za glavu, budući da su za vrijeme onkološkog liječenja izgubile kosu, ispričala je Vesna Dumančić, koja je pošto predaje kreiranje odjeće u školi prihvatila ovu ideju.

“Napravili smo u početku onoliko koliko smo imali prirodnih pamučnih materijala, jer ono što se prodaje je od sintetičkih materijala što onkološkim pacijentima ne odgovara. Kasnije smo se prijavile na jedan natječaj gdje smo uspjele dobiti sredstva za nabavku materijala i tako omogućili da kroz nastavu u školi izradimo desetke raznih pokrivala. Kreirala sam sama i uz pomoć interneta tražila što bolje i prihvatljivije marame i turbane, koji odgovaraju i nekom modnom kriteriju. Tada smo potrošili sav materijal koji smo imali na raspolaganju, a potražnja je bila sve veća. Došlo je do suradnje sa Županijskom ligom protiv raka koja je financirala dalji materijal i izradu pokrivala te smo nastavili s izradom i ove godine”, rekla je Vesna Dumančić iz Obrtničke škole Požega.

Tajnik Lige protiv raka Požega Nikola Gotovac istaknuo je kako su od sredstava koje dobivaju od građana financirali izradu 50 marama i 50 turbana.

“Danas je ovdje predaja marama i turbana za glavu koje je napravila Obrtnička škola Požega. I prošle godine su oni to također izrađivali, a ove godine smo se i mi uključili u akciju i sredstvima koja dobivamo od naših građana financirali izradu 50 marama i 50 turbana, pola sada a pola na jesen. Financirali smo nabavu materijala i izradu, a sve ćemo marame i turbane predati za onkološke pacijentice u Dnevnoj bolnici OŽB Požega, gdje se liječe brojni pacijenti, a medicinske sestre, koje su također članice Lige protiv raka znaju najbolje koje su potrebe. Već sedam pokrivala iz ove serije je rezervirano za pacijentice koje se liječe ovdje”, rekao je tajnik Lige protiv raka Požega Nikola Gotovac.

Ispred Opće županijske bolnice Požega ravnatelj Ivan Vukoja je uputio zahvale Ligi protiv raka koja je u suradnji s Obrtničkom školom uspjela iznaći sredstva i donirati ove hvale vrijedne marame i turbane.

“Ono što posebno veseli je da mi kroz sljedećih mjesec dana ili dva možemo očekivati da će naše pacijentice koje prolaze kroz kemoterapiju ove marame i turbane moći i nositi. Kada je riječ o požeškoj Dnevnoj bolnici, možemo istaći samo nekoliko brojki kako bi se stekao uvid u opseg posla. Tijekom 2023. godine imali smo 4400 pacijenata i više od 40 tisuća postupaka, od čega 2500 onkoloških pacijenata od kojih je 329 primalo kemoterapiju u ukupno 2500 ciklusa. Od njih 329, 40 posto nisu stanovnici Požeško-slavonske županije jer gravitira značaj dio populacije iz Brodsko-posavske pa čak i Bjelovarsko-bilogorske te Virovitičke županije. Tako da u tom smislu ne skrbimo samo o našim žiteljima nego i šire”, rekao je ravnatelj Opće Županijske bolnice Ivan Vukoja.

Izvor: pozeska-kronika.hr