Politika

Dodijeljeni ugovori vrijednosti gotovo 2 milijuna eura iz četiri programa

11-04-2024 • 13:59
Rva
Dodijeljena su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, ugovori za program održivog razvoja lokalne zajednice i program podrške brdsko-planinskim područjima kao i sporazum o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći i ugovora za izradu strategije razvoja urbanog područja grada Požege u okviru ITU mehanizma.

U novouređenom prostoru Coworking centra Panora u Požegi održana je dodjela 18 ugovora iz četiri programa, vrijednih gotovo 2 milijuna eura. Ugovori su dodijeljeni u nazočnosti ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, ravnatelja Uprave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davora Huške, ravnatelja Uprave za tržište rada i zapošljavanje Luke Čirka, požeško-slavonske županice Antonije Jozić, gradonačelnika Grada Požege Željka Glavića, ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončara, gradonačelnika i načelnika s područja Požeško-slavonske županije te ravnatelja ustanova.

Dodijeljena su dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, ugovori za program održivog razvoja lokalne zajednice i program podrške brdsko-planinskim područjima kao i sporazum o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći i ugovora za izradu strategije razvoja urbanog područja grada Požege u okviru ITU mehanizma.

Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić je na samom početku izrazio kako se raduje novim sadržajima kao što je novouređena zgrada Coworking centra Panora, a koji su u funkciji razvoja Požege.

„Zahvaljujem se ministru Piletiću kao članu Vlade Republike Hrvatske na ovih 400 tisuća eura, koji će nam značajno pomoći kao tehnička pomoć u pokrivanju troškova na organizaciji i provođenju ITU mehanizma. Požega kao sjedište urbanog područja provodi program vrijedan 18 milijuna eura, koji će osim u Požegi, pomoći i Pleternici, Brestovcu, Velikoj, Kaptolu i Jakšiću, da realiziramo one projekte za koje nismo imali sredstava. Zbog stupnja razvijenosti nismo mogli prolaziti na natječajima s kojima se nešto od toga moglo realizirati, pogotovo Požega.”

“Ovaj program nam omogućuje realizaciju upravo takvih projekata, to su skupi i vrijedni projekti poput obnove centralnog gradskog Trga Svetog Trojstva, zajedno s tržnicom, pristupnim cestama i podzemnom garažom. Isto tako atletski stadion, ljetna pozornica i svi ovi drugi sadržaji, vatrogasni dom u Pleternici, kulturni centar u Jakšiću, sportski centar u Kaptolu, centar za palijativnu skrb u Brestovcu i obnova Trga svetog Augustina u Velikoj – sve su to vrijedni projekti koji će se iz toga financirati. Zahvaljujem i na dodjeli ugovora za Zaželi, Požega je u ovom trenutku u četvrtoj fazi s 1.5 milijuna eura financiranja u tom programu. Doista kroz ovo prethodno vrijeme smo se uvjerili da nismo ni znali dok ga nismo imali, koliko je taj program vrijedan. Sada ne znam na koji način bi ga se mogli odreći, zato me raduje najava da će se program nastaviti i dalje.“ – rekao je gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić pozdravila je sve prisutne u novom prostoru Coworking centra Panora gdje je održano današnje uručenje ugovora o bespovratnim sredstvima.

„Ovo je zgrada koju je kupila Požeško-slavonska županija i uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, uredili smo prostor te je ovdje preselila Razvojna agencija Panora i neke od ustanova, a na donjem katu će biti uspostavljen Coworking prostor za naše poduzetnike i njihove poslovne susrete, uz urede za one koji budu željeli biti trajno smješteni. Ovaj prostor postaje dio života grada Požege, mjesto gdje će se održavati konferencije i sigurna sam da ćemo se vrlo često ovdje susretati.“ – objasnila je županica Jozić.

Čestitala je svim dobitnicima ugovora te istaknula kako su ovo financijski mali projekti, ali itekako bitni za građane.

„To su oni novčano mali projekti, ali kada uspostavite primjerice sportski centar to su itekako bitni projekti za naše građane, to su projekti koji vode računa o ravnomjernom regionalnom razvoju i ovdje su dobitnici svi gradonačelnici i načelnici, izuzev Grada Požege, koji zbog razvijenosti ne može ići na ovaj poziv, ali Grad Požega dobiva sredstva iz tehničke pomoći za provedbu ITU mehanizma na Urbanom području Grada Požege i na tome čestitam. I naravno zadnja, ona najslađa čestitka vama iz udruga koje provodite projekt Zaželi i pružate ruku podrške našim sugrađanima kroz rad gerontodomaćica i zato hvala ministre Piletiću i cijelom Ministarstvu što ste prepoznali važnost ovakvih projekata. Što ste na inicijalnih stotinu i nešto milijuna eura dodali još dvaput toliko da bi svaki projekt u RH mogao proći. Time ste pokazali težnju da svaki sugrađanin, ma u koliko malom mjestu živio, ima podršku i pomoć, pogotovo u zlatnoj dobi.“ – rekla je županica Antonija Jozić.


Županica Jozić je također dodala kako je prije nekoliko dana od ministra Erlića preuzela ugovor za 70 tisuća eura, namijenjeno za ulaganja u zgrade područnih škola matične Osnovne škole Zdenka Turkovića u Kutjevu te 80 tisuća eura za uređenje i obnovu Područne škole Biškupci, financirane od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije obratio se Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave.

„Danas svjedočimo završetku devetog ciklusa iz ova dva programa, za koje se uručuju ugovori, a neki su već uručeni. To su manji iznosi od fondova Europske unije, ali to su projekti koji su brzi, koji donose efekt u jednoj proračunskoj godini – gradi se komunalna i prometna infrastruktura, sufinanciraju se nekakvi veći objekti, a to naši sugrađani vide i naravno podržavaju takav način rada. Za EU fondove je drugačija priča, danas ga najavimo i za četiri do pet godina bude realizira. Mali projekti imaju jedan izuzetan efekt i doprinos na razini jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ne znam ni jednu općinu ili grad s područja Požeško-slavonske županije koja u ovih 8-9 godina nije dobila iz ova četiri manja programa koja imamo 30 do 40 različitih projekata. Nekada smo to brojali u tisućama kuna, u nekim prošlim vremenima smo bili sretni da smo u četiri godine dobili jedan program vrijedan 200 tisuća kuna. Pogledajte sad, danas se ovdje dodjeljuje malo manje od milijun ondašnjih kuna, a projekti će se provoditi od općina Čaglina, Velike, Kaptola, Jakšića, Brestovca pa do gradova Pleternice, Kutjeva, Lipika, Pakraca i Požege. Mogu samo čestitati svima koji pomažu da se ti projekti kvalitetno napišu. Desetci milijuna eura slijevaju se godišnje na područje Požeško-slavonske županije i to se događa diljem Lijepe naše.“ – rekao je Davor Huška.

Ministar Marin Piletić je prije same dodjele ugovora istaknuo kako su oni rezultat rada svih koji provode projekte. Također je naglasio kako je s dva ugovora „Zaželi“ omogućeno 21 novo radno mjesto i kvalitetna socijalna usluga za 126 korisnika.

„Već mjesecima se ponavljam o tome što smo sve omogućili po pitanju institucionalizacije kroz projekt Zaželi i zapravo omogućavanja dugotrajnosti programa koji se posljednji put provodio na svega šest mjeseci, a sada odlukom Vlade na tri godine. Imali smo na raspolaganju 130 milijuna eura, na javni poziv se prijavilo 600 zainteresiranih provoditelja programa ukupne vrijednosti 500 milijuna eura. Da smo podijelili ovih 130 i podvukli crtu današnjih ugovora ne bi bilo, tri od 21 hrvatske županije ne bi dobile niti jedan ugovor, a onda ne bismo mogli pričati o brojkama da smo zaposlili gotovo 9 tisuća, ne samo žena, nego i muškaraca što smo vidjeli i nekidan u Pakracu, i omogućili socijalnu uslugu pomoći u kući za trenutno nešto više od 50 tisuća naših starijih i osoba s invaliditetom. Kada to povežete s investicijama koje je ovo Ministarstvo pokrenulo u ovoj županiji, riječ je o dva nova centra za starije, jedan u Pleternici i drugi u Jakšiću, uz jačanje kapaciteta Doma za odrasle osobe u Ljeskovici – mislim da vodimo itekako socijalnu politiku i odgovaramo na sve izazove koje ovdašnju lokalnu i regionalnu samoupravu muče.“ – rekao je ministar.

„Moramo imati i kapacitete i izvan institucijske usluge, moramo povećavati zaposlenost i podržati lokalnu zajednicu kako bi lakše realizirala svoje projekte. Kada ovim programima dodate još Centar za hrvatske branitelje i veterane u Pakracu, a nekidan je predsjednik Vlade Andrej Plenković dodijelio sredstva za financiranje novog hotelskog smještaja u Lipiku. Dakle nema jedinice lokalne samouprave, nema kraja, nema općine da nismo potpomogli u razvoju Požeško-slavonske županije. Osnažujemo gradove i općine, jačamo centre županija kao što je Požega u tom integriranom teritorijalnom ulaganju. Onda vam to sve dovoljno govori da ovi programi nisu nastali napamet, nego ih provode i pišu ljudi koji su u svojim lokalnim sredinama svaki dan slušali ljude, ono što im treba i na koji način doći do rezultata. To je jedini ispravni put, da i u budućnosti svi zajedno budemo i uspješniji.“ – rekao je ministar Marin Piletić.

Uslijedilo je uručenje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ gdje je Udruzi za razvoj kreativnih radionica i kvalitete življenja osoba s invaliditetom RH dodijeljeno 306 tisuća eura te je Društvu multiple skleroza PSŽ dodijeljeno 765 tisuća eura.

Uručeni su ugovori za program održivog razvoja lokalne zajednice i program podrške brdsko-planinskim područjima kao i sporazum o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći i ugovora za izradu strategije razvoja urbanog područja grada Požege u okviru ITU mehanizma kojim je Grad Požega dobio je 360 tisuća eura. Grad Požega je također ostvario bespovratna sredstva u iznosu 8.858,13 eura kroz ugovor za izradu strategije razvoja urbanog područja grada Požege za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Općina Brestovac ostvarila je bespovratna sredstva za izgradnju pješačkih staza u naseljima Donji Gučani i Gornji Gučani u iznosu 33 tisuća eura kao i bespovratna sredstva za izgradnju pješačke staze u naselju Busnovi u iznosu 36 tisuća eura. Općina Jakšić ostvarila je bespovratna sredstva za rekonstrukciju društvenog doma u Cerovcu faza II, u iznosu 30 tisuća eura. Općina Čaglin ostvarila je bespovratna sredstva za obnovu komunalne infrastrukture u naselju Dobrogošće faza III, u iznosu 30 tisuća eura. Općina Kaptol ostvarila je bespovratna sredstva za uređenje društvenog doma u Alilovcima, u iznosu 60 tisuća eura kao i bespovratna sredstva za rekonstrukciju Majstorske ulice faza I, u iznosu 36 tisuća eura. Općina Velika ostvarila je bespovratna sredstva za izgradnju produžetka javne rasvjete u naselju Velika, u iznosu 30 tisuća eura kao i bespovratna sredstva za pješačku stazu kroz naselje Biškupci, u iznosu 33 tisuće eura.

Grad Kutjevo ostvario je bespovratna sredstva za društveni dom Hrnjevac, u iznosu 60 tisuća eura. Grad Pleternica ostvario je bespovratna sredstva za nadogradnju društvenog doma Bresnica faza III, u iznosu 30 tisuća eura. Grad Pakrac ostvario je bespovratna sredstva za izgradnju pješačke staze u Frankopanskoj ulici u Prekopakri, u iznosu 36 tisuća eura.