Scena

Destinacija Zlatni Papuk: “Uz sve manifestacije u planu je prvi Festival Geo parkova”

20-01-2024 • 06:55
Rva
Turistička zajednica Zlatni Papuk, koja je nastala suradnjom četiri općine - Velika, Kaptol, Jakšić i Brestovac, vrijedno radi na turističkoj promociji i prezentaciji prirodnih ljepota, gastronomije, manifestacija i lokalnih proizvođača. U emisiji „Jutro s Matkom“ ugostili smo direktora Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislava Galića.

Turistička zajednica Zlatni Papuk, koja je nastala suradnjom četiri općine – Velika, Kaptol, Jakšić i Brestovac, vrijedno radi na turističkoj promociji i prezentaciji prirodnih ljepota, gastronomije, manifestacija i lokalnih proizvođača. U emisiji „Jutro s Matkom“ ugostili smo direktora Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislava Galića. Nakon što smo rezimirali proteklu godinu, najavili smo tradicionalno Vinkovo u Velikoj i neke novitete koje nam ove godine pripremaju.

„Vrlo smo zadovoljni, cijela 2023. godina je prošla u ozračju da ide sve prema naprijed, boljitak cijele destinacije u turističkom aspektu je vidljiv.”

“Od početka godine krenuli smo s proslavama blagdana svetog Vinka, a godinu završavamo Adventom. Brzo evo ponovno dođe prvi mjesec i to Vinkovo u Velikoj, gdje započinje ciklus manifestacija koje imamo na našem području. Naša glavna zadaća je promovirati destinaciju, ne samo kroz manifestacije nego i kroz niz aktivnosti koje smo radili godinama, a koje ćemo nastaviti i ove godine, nadam se uz potporu Hrvatske turističke zajednice, naših Općina te Turističke zajednice Požeško-slavonske županije. Podići ćemo sve na još jednu višu ljestvicu, kreirat ćemo novih materijala jer danas se puno toga svodi na digitalne materijale, web platforme i društvene mreže. Tako da počinjemo biti aktivni, pripremamo se za glavni dio godine.“ – rekao je Tomislav Galić.

VEZANI ČLANAK

[NAJAVA] Vinkovo u Velikoj uz najbolju vinsku kapljicu

U 2024. godini imat će nekih noviteta kad su u pitanju manifestacije i promocija destinacije Zlatnog Papuka

“Onaj kostur i srž ostaje stari i temeljit ćemo se na stvarima koje smo radili i u prošlim godinama. Uspjeli smo uspješno održati veliki broj manifestacija na našem području. Razne udruge organiziraju i rade u suradnji s nama i s Općinama, tako da smo oko pedeset događanja imali na području četiri općine. Izdvojio bih one najveće, to su Vinkovo u Velikoj, ali i u Kaptolu, Biškupcima i drugim mjestima jer Vincelovo je postalo nekakav mamac za organizatore da pozovu ljude na druženje. Nadam se da će sam koncept Vincelova u našoj županiji zaživjeti na nešto većem nivou i da će postati destinacija za vikend posjetitelje iz cijele Hrvatske.”

“Neizostavni su i Papučki jaglaci, smotre folklora kojih je na našem području nekoliko jer imamo pet kulturno-umjetničkih društava, ali i dva društva manjina. Svatko od njih ima neko svoje događanje, najveće je ono u Velikoj s najdužim stolom. U Kaptolu smo imali tamburaški događaj koji je trajao tri dana, uz raznovrstan program onoga što svi trebamo čuvati. To je festival Zlatni glas Zlatne doline u sklopu Tambure za dušu, koncert Tamburaškog orkestra Kaptol i njihovih gostiju, a tu je i smotra folklora uz to događanje. Osim toga, Dani općina su široki, a kroz nekoliko dana su raspoređena događanja u sklopu tih dana. Spomenuo bih Halštatske dane u sklopu Dana općine Kaptol koji promoviraju halštatsku kulturu i željezno doba, koji je iznimno važan dio ponude naše destinacije.“

VEZANI ČLANAK

[FOTO] Žetvena povorka – Dožínky u Kaptolu

„U Kaptolu smo ove godine imali i Dožínky u Kaptolu, svečanost Češke manjine koja je prošla jako dobro s preko tisuću stanovnika, a ne održava se svake godine u našoj županiji. Tu su i neizostavne fišijade u Jakšiću i Brestovcu. Prije dvije je godine pokrenuta Fišijada u Brestovcu koja raste velikim napretkom, već ove godine planiraju veće i bolje stvari. Ribarske večeri u Trenkovu na ribnjaku su isto poseban događaj gdje ljudi rado dolaze uživati u ambijentu i ribljim specijalitetima.“ – dodao je.

Jedna od zaista posebnih manifestacija je „Ideš i piješ“, koji je kroz nekoliko godina postao pravi brand, ne samo destinacije Zlatni Papuk nego i cijele županije, naglasio je Galić.

„Od velikih manifestacija imamo i Gran Fondo, naša biciklistička utrka koja prolazi kroz četiri općine, gdje stotinjak biciklista amatera dođe i budu izrazito zadovoljni stazom i organizacijom utrke. Nadamo se da ćemo privući još više biciklista ove godine, da će Gran Fondo postati jedan brend u našoj županiji, budući da takvih utrka nema u ovom kontinentalnom dijelu Hrvatske. Već godinama Udruga „Baraber extreme“ organizira Papuk Trek & Trail koji nadmašuje sva očekivanja i prelazi granice županija, ali i Republike Hrvatske. Između 500 i tisuću trkača dođe taj dan kako bi uživali na Papuku u trekingu i mislim da je to jedna manifestacija koja već je jedan mamac za posjetitelje iz cijele Hrvatske.“ – istaknuo je Galić.

„Neizostavni su planinari i njihove manifestacije, osim Papučkih jaglaca imamo i pohod na Kapavac koji je već odrađen proteklog tjedna, ali i Srimušijadu i memorijalni pohod Anđina baraka u organizaciji Planinarskog društva Mališćak velika. Tu je i niz drugih sportskih manifestacija, koncerata, sve nas to vodi do kraja godine kada imamo advent i Nininu čarobnu Shhhumu.“ – rekao je Tomislav Galić.

Uz sve navedene manifestacije koje će se održati i ove godine, u planu je prvi Festival Geo parkova

„Planiramo još noviteta u samim organizacijama svih dosadašnjih manifestacija te dodavanje nekih sadržaja. Ono što je sigurno je da ćemo u travnju, nakon Uskrsa, to je Festival Geo parkova. Događanje koje smo dogovorili s Turističkim zajednicama Visa, Komiže, Imota i Omiša te naravno našim Geo parkom Papuk, gdje smo inicirali jedno događanje.”

“Budući da u Hrvatskoj imamo samo tri Geo parka, to su Papuk, Biokovo i Geo park na Visu, mi ćemo organizirati prvi puta kod nas trodnevni Festival Geo parkova.”

“To će biti stručno znanstveni skup, subotnji dan će biti rezerviran za dječje radionice u Adrenalinskom parku Duboka. Jedno zabavno dopodne dakle, a u popodnevnim satima bi imali sajam domaćih proizvoda, gdje bi promovirali brend 100% Papuk i naše lokalne proizvođače, kao i proizvođače s područja ostalih Geo parkova. Navečer bi uslijedio kulturni program na Trgu hrvatskih branitelja u Velikoj. Vjerujem da će to biti zanimljivo za sve posjetitelje iz naše županije, no i na nacionalnoj razini jer će na stručnom skupu govoriti predavači iz cijele Hrvatske. Izlagači s područja Geo parkova će zasigurno biti mamac za sve one željne dobrih i novih proizvoda, novih sadržaja i kulturno umjetničkog programa koji će se održavati. Jedno hvalevrijedno događanje za koje smatram da će na nacionalnoj razini imati odjeka.“ – rekao je Tomislav Galić, predsjednik Turističke zajednice Zlatni Papuk.

U nastavku razgovora najavili su ovogodišnje Vinkovo u Velikoj, više o tome možete pročitati ovdje.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu