Politika

Dan grada Požege: Dodijeljene nagrade laureatima i održana svečana sjednica Gradskog vijeća

12-03-2024 • 08:02
Rva
U prigodi Dana grada Požege i Grgureva koji obilježavamo 12. ožujka, jučer je u prostoru Gradskog kazališta Požega održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege. Svečanost je prošla u znaku dodjele nagrada i priznanja zaslužnima te osvrta na postignute rezultate u proteklom razdoblju.

U prigodi Dana grada Požege i Grgureva koji obilježavamo 12. ožujka, jučer je u prostoru Gradskog kazališta Požega održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege. Svečanost je prošla u znaku dodjele nagrada i priznanja zaslužnima te osvrta na postignute rezultate u proteklom razdoblju. Svečanu sjednicu prigodnim je riječima otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Matej Begić pozdravljajući prisutne uzvanike i goste.

Svečanoj sjednici prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, , ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević, gradski vijećnici, gradonačelnici i načelnici općina Požeško-slavonske županije te mnogi drugi dionici društvenog i gospodarskog života grada i županije.

Prikazan je kratki film u kojemu su istaknuta sva postignuća u jednogodišnjem razdoblju, a prigodnim riječima nazočne je pozdravio gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić.

“Priveli smo kraju projekte vrijedne 35 milijuna eura i započeli realizaciju projekata vrijednih gotovo 50 milijuna eura. Sve to iz europskih i dijelom nacionalnih sredstava uz brojne manje projekte financirane iz gradskog proračuna, a u pripremi su i drugi projekti važni za razvoj ovog grada. Zahvaljujući odličnoj suradnji s Požeško-slavonskom županijom, u pripremi su i važni zajednički projekti koji će dodatno pridonijeti rješavanju i izgradnji sadržaja koji gradu nedostaju. Posebno pri tom treba istaknuti radost i zadovoljstvo koje je kod građana, posebno poduzetnika, izazvalo pokretanje postupka izgradnje brze i upola kraće ceste koja će Požegu spojiti s autoputom, na čemu vam gospodine predsjedniče najtoplije zahvaljujem u ime svih građana.“

„Radeći u ovom mandatu poslove koji su nam građani povjerili na izborima, nastojimo služiti općem javnom dobru, držeći se uvijek aktualne poruke koja stoji iznad ulaznih vrata u Veliku vijećnicu Kneževog dvora u Dubrovniku “Obliti privatorum publica curate”, odnosno zaboravite privatno i bavite se za javnim. Imajući pri tome na umu i poruku s požeške Gimnazije, po redu osnivanja pete u Hrvatskoj i prve u Slavoniji, “Non progredi est regredi”, odnosno ne napredovati znači nazadovati. U želji da napravimo što više i da društvena klima u Požegi bude što pozitivnija, nismo se saginjali po kamen ni onda kada je možda trebalo, jer gubili bismo vrijeme i energiju i nikada ne bismo stigli do cilja. Od srca smo podržali svaku inicijativu koja je Požegu učinila razvijenijom i boljom.” – rekao je u svom obraćanju gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.

Prisutne je pozdravila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, čestitajući Požežankama i Požežanima Dan njihova grada.

„Čestitam gradonačelniče Vama i cijelom vašem timu na svim iskoracima koje činite kako bi Požega rasla i kako bi bila primjer svim drugim gradovima i općinama naše županije. Čestitam na svim postignućima koja često ostanu neopažena i ne dođu do medijskog prostora. Za velike promjene potrebno je vrijeme, a upornost i hrabrost koju imate, recept su da i vrijeme ponekad postane relativan pojam. Požega nije samo dom Požežanki i Požežana, kao središte je uporište svim žiteljima Požeško-slavonske županije, na što sam kao županica izuzetno ponosna.“

„Puno toga je već učinjeno, a svjesni smo da popis onoga što još treba realizirati, nije prazan. Kraj prošle godine obilježila je dugo iščekivana vijest o pokretanju javne nabave za izgradnju spoja Požege do autoceste, koju smo svi s veseljem dočekali i koja predstavlja veliki detalj slagalice prosperiteta ovog grada. Krećemo u provedbu projekata za koja su sredstva osigurana kroz ITU mehanizam, kojima će se među ostalim, financirati revitalizacija povijesne jezgre Požege, izgradnja i opremanje atletskog stadiona. Osim toga, znam kako će ovu godinu i godine ispred nas, obilježiti još niz projekata na kojima nastavljamo raditi, jer ideja ne nedostaje, a niti ambicije da pišemo nove razvojne priče za sve stanovnike Požege i pripadajućih naselja.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković pridružio se čestitkama za Dan grada, ali je i donio vijesti o izgradnji brze ceste od Požege prema autocesti.

„Drago mi je da smo mogli čuti brojna postignuća koja ste ostvarili i rezultate zajedničke suradnje na razini Grada, Županije i Vlade Republike Hrvatske u realizaciji brojnih projekata. Ova Vlada će i nadalje podržati brojne projekte koji se tiču i Požeško-slavonske županije, ali i cijele Slavonije Baranje i Srijema. U ova dva mandata naše Vlade, mislim da nema županije, nema grada, nema općine, na istoku Hrvatske koji nisu osjetili barem dio realizacije provedbe tri milijarde eura vrijednih projekata na tom području. Naravno da je za vas najbitnija tema cesta. Danas mi je rekao ministar Butković da smo u fazi skore valorizacije ponuda koje su stigne na natječaj. Taj spoj Požege na autocestu A3 je najbitniji dugoročni projekt za stavljanje Požeško-slavonske županije i Požege u ravnopravan položaj s ostalim županijama te za mogućnost daljnjeg ekonomskog razvoja turizma, poljoprivrede i svega onoga što krasi brojne aktivnosti i projekte koje imate. Vlada RH je čvrsto uz vas i ostvarili ste sjajne rezultate. Imate jednu međusobnu koheziju i otvorena vrata svih resora i sve ono što možemo učiniti boljim i bržim da se realiziraju vaši prioriteti, mi to rado učiniti kao i do sada.“ – rekao je Andrej Plenković.

Svečana sjednica prigoda je da se dodijele priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Titulu počasnog građanina zaslužio je Tin Kolumbić, a koju je preuzela njegova kćer Milica Kolumbić. Željko Balog  i Georgije Diklić dobitnici su Nagrade za životno djelo, Nada Ušurić dobitnica je Povelje humanosti, Marini Mihelčić i Goranu Matijeviću dodijeljena je Godišnja nagrada. Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega zaslužilo je Kolektivnu nagradu. U kulturno-glazbenom dijelu svečane sjednice sudjelovali su učenici i nastavnici Glazbene škole Požega.