Društvo

Dan branitelja grada Požege: „Hrvatski branitelji su pokazali da su djela jača od tisuće riječi“

13-06-2024 • 15:07
Rva
Program obilježavanja nastavljen je odavanjem počasti hrvatskim braniteljima na mjestu na kojemu je postrojena slavna postrojba, na stadionu Nogometnog kluba u Vidovcima.

Dan hrvatskih branitelja grada Požege koji se prigodno obilježava na obljetnicu osnutka 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega, ove godine trideset i treću, svečano je obilježen polaganjem vijenaca i odavanjem počasti kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi, nakon čega je euharistijsko slavlje u crkvi svetog Lovre predvodio požeški biskup msgr. Ivo Martinović. Program obilježavanja nastavljen je odavanjem počasti hrvatskim braniteljima na mjestu na kojemu je postrojena slavna postrojba, na stadionu Nogometnog kluba u Vidovcima.

Upravo u Vidovcima, 13. lipnja 1991. godine, postrojen je 63. samostalni bataljun ZNG-a, jedna od najstarijih postrojbi iz Domovinskog rata, koja je u jesen iste godine postala okosnica 123. brigade Hrvatske vojske na čelu s generalom Miljenkom Crnjcem.

Počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima odali su predstavnici Udruge ratnih veterana 63. samostalne bojne ZNG-a Požega i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rada Požeško-slavonske županije, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Požege Željko Glavić, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s izaslanikom ministra Stjepanom Sučićem, izaslanstvo Ministarstva obrane na čelu s izaslanikom ministra Slavkom Matijevićem, izaslanstvo vojarne 123. brigade HV na čelu s zamjenikom zapovjednika pukovnikom Ivicom Mandićem, načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić te delegacija vojske i policije, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić zajedno s čelnicima gradova i općina, izaslanstvo Grada Požege, Udruga hrvatskih branitelja Dervišaga i Mjesni odbori Vidovci i Dervišaga, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Kutjevo, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice Požeško-slavonske županije te izaslanstvo Socijaldemokratske partije Požeško-slavonske županije.

“Dok god postojimo sjećat ćemo se žrtve naših poginulih branitelja. Zahvaljujem na vašem dolasku i želim da ovaj dan provedemo kako smo i naučili u duhu zajedništva i dobrih odnosa.” – rekao je voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grada Požege Tomica Galović, čestitavši 33. obljetnicu osnutka 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega.

Zahvalu s mjesta s kojeg je sve krenulo uputila je županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić.

“Čast i zadovoljstvo je stajati ovdje na mjestu na kojem je sve krenulo, mjestu na kojemu se osnovala 63. samostalna bojna ZNG-a, a onda kasnije nastala i ponosna 123. brigada koja je ostvarila iznimne rezultate u obrani Republike Hrvatske, pod mudrim i odvažnim vodstvom zapovjednika Miljenka Crnjca. Danas ovdje šaljemo poruku zajedništva, poruku da je Hrvatska izvojevana i izborena devedesetih godina prošloga stoljeća čime se ostvarila težnja hrvatskog naroda da imamo samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. To vrijeme možda nekada olako shvaćamo i našu slobodu i neovisnost ne doživljavamo onako kako bismo trebali. Danas živimo u vremenu u kojem su željeli živjeti naši brojni preci, u tisućljetnoj povijesti našeg naroda kada Hrvatska nije bila slobodna država.” – rekla je županica Jozić.

Istaknula je kako svatko u okviru svog radnog mjesta, obitelji i zajednice treba nastaviti graditi Hrvatsku onakvom kakvom su ju sanjali i kakvom ju sanjaju hrvatski branitelji.

“Danas je i blagdan svetog Antuna Padovanskog, a njegova rečenica je bila „Neka šute riječi, a govore djela“. Hrvatski branitelji su svojim djelima tada pokazali da su djela jača od tisuće i tisuće naših riječi i radi tih djela se danas okupljamo, zahvaljujući žrtvi, odvažnosti i hrabrosti, ali naravno slaveći Dan branitelja grada Požege, svih onih kojih danas nema, ali i svih vas koji ste danas ovdje i aktivni ste dionici naše zajednice.” – rekla je županica Antonija Jozić.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime čestitke povodom Dana hrvatskih branitelja grada Požege i 33. obljetnice osnutka 63. „A“ samostalne gardijske ZNG-a Požega uputio je saborski zastupnik i gradonačelnik Požege Željko Glavić.

“Ovdje je prije 33 godine postavljen korijen 123. ponosne i slavne brigade, ovdje su se postrojili pripadnici 63. samostalnog bataljuna i krenuli u nešto tada nepoznato, ali već tada prepoznato. Sjećajući se svih braniteljica i branitelja iz tog vremena, posebno se uvijek sjetimo zapovjednika 123. brigade generala Crnjca, koji nažalost ne može biti s nama, ali je s nama uvijek u mislima. Upravo su pripadnici 123. brigade i sve braniteljice i branitelji koji su sudjelovali u obrani ovih krajeva i Republike Hrvatske, njihova žrtva i djelo, temeljni kamen na kojem stoji uspostava, obrana i opstojnost hrvatske države. Zato vas sve skupa pozivam da se svake godine na ovom mjestu na Dan hrvatskih branitelja grada Požege okupimo kako sjećanje na te ljude i to vrijeme ne bi otišlo u zaborav, da ga prenesemo generacijama koje dolaze poslije nas”. – rekao je gradonačelnik Željko Glavić, uputivši čestitke i zahvale hrvatskim braniteljima.