Politika

Članovi gradske organizacije SDP-a Požega čestitali Dan žena dijeljenjem karanfila

08-03-2024 • 13:58
Rva
Ta lijepa tradicija održava se već dugi niz godina i njome članovi skreću pozornost na nejednakost žena u društvu.

Danas su članovi gradske organizacije SDP-a Požega u pješačkoj zoni čestitali Dan žena podijelivši karanfile ženama. Ta lijepa tradicija održava se već dugi niz godina i njome članovi skreću pozornost na nejednakost žena u društvu.

Iako je došlo do određenog pomaka i dalje  vlada nejednakost među spolovima. Prema anketi Europskog parlamenta Europljani i dalje smatraju da je nasilje nad ženama najvažnija pojava koja svjedoči o nejednakostima, a odmah nakon nje slijede razlike u plaćama i trgovanje ženama te prostitucija, poručuju.

“Žene u Hrvatskoj i dalje su slabije plaćene od muškaraca za isti posao, većinski rade u sektorima sa slabije plaćenim i nesigurnim radnim mjestima, daleko ih je manje na upravljačkim pozicijama, a obavljaju i tri puta više neplaćenog kućanskog rada. Da žene nisu jednake u odlučivanju vidimo i u nositeljima lista HDZ-a za parlamentarne izbore na kojom nema niti jedne žene. Primjer nejednakosti vidimo i u našoj sredini jer HDZ-ova većina u gradskom vijeću nije usvojila prijedlog usvajanja rezolucije kojom bi Požega postala mjesto sigurno za žene”, poručuju.

“Današnji dan je prilika da čestitamo svim ženama koje su se usudile i koje se usuđuju i danas suprotstaviti toj nepravdi i nejednakosti, ali i da ohrabrimo žene na aktivnije uključivanje na mjesta odlučivanja u društvu. Jedini ispravan put  je potpuna jednakost, uključenost žena u sve sfere društva te ista prava i prilike za sve. Svim ženama čestitamo Međunarodni dan žena!”, dodaju iz SDP-a Požega.

Tekst i foto: SDP Požega