Društvo

Četiri nove markacistice: „Vesna, Elizabeta, Spomenka i Katica su uspješno položile ispit“

24-04-2024 • 07:38
Rva
Markacisti su planinari koji volonterski obilježavaju i održavaju planinarske putove, sve kako planinari ne bi zalutali.

Članice markacističke sekcije Hrvatskog planinarskog društva “Sokolovac” iz Požege Vesna Matoković, Elizabeta Radetić, Spomenka Mušec i Katica Bartošek su uspješno položile ispit za markacistice. Tečaj je organizirala Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza u suradnji s Planinarskim društvom “Krndija” iz Našica. Teorijski dio tečaja održao se u prostorijama planinarske kuće “Krndija” u Londžici, a praktični dio na području Krndije.

„Markacisti su planinari koji volonterski obilježavaju i održavaju planinarske putove. Djeluju u osnovnim planinarskim udrugama te u županijskim i gradskim planinarskim savezima, a njihov rad koordinira Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza. Organizirano djelovanje markacista uređeno je Pravilnikom Komisije za planinarske putove HPS-a. Markacistice i markacisti sve to rade kako planinari ne bi zalutali. Također, kada obilježavaju putove rade to za sve planinare – a ne samo za domaće, koji ionako poznaju svoj kraj. Stoga markacistička sekcija HPD Sokolovac vrijedno radi na održavanju gotovo 75 kilometara planinarskih putova za koje je zadužena prema registru HPS-a na korist čitave planinarske zajednice. Zato je ovo povećanje broja educiranih markacista u Hrvatskom planinarskom društvu „Sokolovac” jamstvo da će se planinarski putovi za koje je Društvo zaduženo, i dalje kvalitetno i redovito obnavljati.“ – poručuju iz HPD-a Sokolovac.