Društvo

Cesarići osvojili 1. nagradu u projektu STEMwave – Škola budućnosti

20-05-2024 • 12:13
Rva
Učenici Cesarićeve škole u konkurenciji između 200 prijavljenih škola osvojili su 1. nagradu u kategoriji Proširena stvarnost sa svojim projektom pod nazivom Smanjimo otpad hrane za održivu budućnost.

Učenici Osnovne škole Dobriša Cesarić Požega sudjelovali su u međunarodnom edukacijskom projektu „STEMwave – Škola budućnosti“ kojeg su pokrenule tvrtke Stemi i Infobip iz Zagreba. Cilj projekta je učiniti hrvatski školski sustav svjetskim predvodnikom, koji donosi najmodernija znanja iz industrije u okviru školskih programa umjetne inteligencije, robotike i internet stvari za osnovne i srednje škole. Tvrtka Infobip tako omogućuje mladim talentima da razviju svoje vještine i pripreme se za izazove digitalne budućnosti, a projekt se provodi već četvrtu godinu za redom.

Ove školske godine u projekt se uključilo više od 500 učenika i učitelja iz cijele Hrvatske.

U sklopu projekta učenici razvijaju digitalne vještine i izrađuju vlastiti projekt. U prvom dijelu projekta učenici su pomoću Equinox aplikacije očitavali QR kodove koji su bili postavljeni u hodniku škole. Svaki kod u sebi je sadržavao novu avanturu, nove materijale i zadatke na koje su učenici iz tjedna u tjedan odgovarali. U drugom dijelu projekta učenici su izradili vlastiti projekt unutar kojeg su postavili i analizirali problem bacanja hrane uz pomoć ankete, osmislili su i predložili rješenja postavljenog problema tako što su snimili video recepte recikliranja kruha, izradili Zero waste digitalne kuharice i microbit senzore za hladnjake.

Na kraju su izradili portfolio i prezentaciju o provedenim aktivnostima. Rezultate vlastitog projekta prezentirali su na završnoj konferenciji STEMwave Inovation Day koja se održala u Zagrebu 11. svibnja kada su proglašeni i nagrađeni najuspješniji projekti u tri kategorije.

Učenici Cesarićeve škole u konkurenciji između 200 prijavljenih škola osvojili su 1. nagradu u kategoriji Proširena stvarnost sa svojim projektom pod nazivom Smanjimo otpad hrane za održivu budućnost.

Autori projekta su učenici sedmih razreda i njihovi mentori Katarina Kotrla Vidić, Julijana Madaj Prpić, Tomislav Balen i Ivan Gavrić. Rezultati projekta dostupni su na poveznici.

„Puni dojmova i pozitivnih iskustava zahvaljujemo se tvrtki STEMI Infobip na podršci i sudjelovanju u izvrsnom projektu, a učenicima i njihovim mentorima čestitamo na postignutom uspjehu.“ – poručili su iz Osnovne škole Dobriša Cesarić Požega.