Društvo

Cesarići domaćini Međužupanijske smotre učeničkih radova “Biosigurnost i biozaštita”

28-02-2024 • 13:59
Rva
U sklopu projekta učenici zajedno sa svojim mentorima planirane ishode ostvaruju istraživačkim radom čije rezultate predstavljaju na Smotri. Važnost promicanja očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta.

Biosigurnost i biozaštita projekt je koji se kao izvannastavna aktivnost provodi u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj od 2020. godine. Projekt je započeo izbijanjem pandemije koronavirusa s ciljem dodatne edukacije učenika i učitelja o navedenom problemu. Važnost promicanja očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta.

Nositelji projekta su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Zagreb, Hrvatsko društvo za biosigurnost i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Od ove godine projekt je postao i međunarodni, a kao zemlja partner uključila se Bosna i Hercegovina.

U sklopu projekta učenici zajedno sa svojim mentorima planirane ishode ostvaruju istraživačkim radom čije rezultate predstavljaju na Smotri. Međužupanijska smotra provodi se u tri regije – regiji Istok, regiji središnja Hrvatska i regija Jug.

Domaćin regije Istok danas je bila Osnovna škola „Dobriša Cesarić“ iz Požege.

Učenici se natječu u tri kategorije, prvu tako čine učenici petih i šestih razreda osnovne škole, drugu kategoriju čine učenici sedmih i osmih razreda, dok treću kategoriju čine učenici srednjih škola. Svake školske godine Državno povjerenstvo odabere teme koje predlaže za istraživanje, a sve u sebi prenose poruke o važnosti biosigurnosti i biozaštite.

Povjerenstvo će odabrati najbolje radove koji će biti predstavljeni na državnoj smotri u Varaždinu.

Sve je uvodno pozdravila ravnateljica Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ Požega, Lidija Pecko. Učenike i njihove mentore u Požegi također su pozdravili pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević. Prigodnim riječima obratile su se i Andreja Dorić, koordinatorica projekta za osnovne škole te Maja Kassa, koordinatorica međunarodnog projekta za osnovne i srednje škole dok su se video pozivom javile Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević iz Zagreba te dr. Ljiljana Žmak, znanstvena voditeljica projekta.

Na smotri su sudjelovale 22 osnovne škole i 27 timova, te 9 timova srednjih škola.

Rezultati povjerenstva:

U kategoriji 5. i 6. razreda
1. mjesto OŠ Ivana Mažuranića, Vinkovci, mentorica Dinka Čorak
2. mjesto OŠ Darda, mentorica Andreja Dorić
3. mjesto OŠ Sveta Ana, Osijek, mentorica Ana Filipović
U kategoriji 7. i 8. razreda
1. mjesto OŠ “Dobriša Cesarić”, Požega, mentorica Julijana Madaj Prpić
2. mjesto OŠ fra Kaje Adžića, Pleternica, mentorica Sanja Grbeš
3. mjesto OŠ Darda, mentorica Adrijana Dorić
4. mjesto OŠ Vladimir Nazor, Čepin, mentorica Monika Pavić
U kategoriji srednjih škola
1. mjesto Srednja škola Pakrac, mentorica Vesna Ančić
2. mjesto Srednja škola Donji Miholjac, mentorica Tonka Šapina