Kultura

Bogatstvo tradicije na 12. smotri folklora „Šokačko se kolo vije“

13-05-2024 • 10:16
Rva
Folklorašice i folkloraši pjesmom i plesovima izvedenim na jučerašnjoj dvanaestoj smotri folklora "Šokačko se kolo vije", zatvorili su trodnevnu Kulturno-glazbenu manifestaciju "Tambura za dušu"

Folklorašice i folkloraši pjesmom i plesovima izvedenim na subotnjoj dvanaestoj smotri folklora “Šokačko se kolo vije”, zatvorili su trodnevnu Kulturno-glazbenu manifestaciju “Tambura za dušu”.

U ime domaćina, na početku smotre pozdravio je predsjednik KUD-a “Ivo Čakalić”, Slavko Čakalić, a osim domaćih folkloraša nastupili su KUD “Odvorci” iz Grgurevića, KUD “Orljava” iz Pleternice, KUD “Ravnica” iz Starih Perkovaca, te KUD “Vrbje” iz Vrbja.

– U dva dana napunili smo i srce i dušu i završnicu će nositi, kako se kaže slavonski, lipe pisme. Napunit ćemo dušu folklorom i tradicijom koju naši folkloraši njeguju od zaborava. – rekao je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

Smotra se održala u sklopu trodnevne manifestacije “Tambura za dušu”, koja je osim Međunarodnog koncerta tamburaških orkestara “Tambura bez granica” uključila i 49. Međunarodni festival tamburaških pjesama “Zlatni glas Zlatne doline”.

– Čast je biti ponovno u Kaptolu nakon prekrasne festivalske večeri i sudjelovati na ovoj lijepoj smotri folklora koja okuplja Slavoniju, slavonski ponos, inat i kulturu, koja je toliko slična, a toliko različita. Vi ćete na ovoj pozornici pokazati što su to naše bake spremile u ormare i koje pjesme, običaje i plesove prenosimo na današnje generacije. – rekla je na otvaranju Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Izvor: Požeško-slavonska županija