Društvo

Bogat program u ožujku za proslavu Dana grada Požege i Grgureva

27-02-2024 • 11:44
Rva
„To je prilika da zajedno proslavimo našu pripadnost ovom gradu i stvorimo uspomene koje će nas dodatno povezati.“

Obilježavanje Dana grada Požege jedna je od najvažnijih gradskih proslava, a za svoje sugrađane i goste Turistička zajednica Grada Požege, u suradnji s brojnim ustanovama i udrugama, pripremila je brojne sadržaje koji će se odvijati tijekom cijelog ožujka.

Ove godine su posebno posvetili pažnju raznolikosti programa, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

„Dan grada predstavlja jedno posebno vrijeme kada svi zajedno slavimo našu povijest, kulturu i naša postignuća. Ponosni smo na suradnju sa svim našim udrugama, društvima i ustanovama koja je rezultirala bogatim sadržajem koji odražava šarolikost interesa naših sugrađana. To je prilika da zajedno proslavimo našu pripadnost ovom gradu i stvorimo uspomene koje će nas dodatno povezati.“ – rekla je direktorica Šimunović Svoboda.

Ono što svakako treba izdvojiti je subota, 16. ožujka kad se održava Mimohod povijesnih postrojbi i manifestacija na Trgu Svetog Trojstva.

Subota će biti u znaku povijesnih postrojbi koje i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske, ali i šire. Mimohod povijesnih postrojbi kreće u 10 sati sa starog autobusnog kolodvora ulicom Stjepana Radića prema Trgu 123. brigade. Središnja svečanost postrojavanja održat će se na Trgu svete Terezije, gdje će biti položen vijenac uz spomenik Luki Ibrišimoviću, požeškom osloboditelju, koji je predvodio narodnu vojsku i na Grgurevo 12. ožujka 1688. krenuo u odlučnu bitku, pobijedivši nadmoćnu tursku vojsku.

Program se nastavlja na Trgu Svetog Trojstva gdje će se od 12,00 sati održavati manifestacija „Zeleno – plavo“ koja će okupiti brojne obrtnike iz kontinentalne i jadranske Hrvatske kako bi na jednom mjestu promovirali hrvatske autohtone prehrambene proizvode, tradiciju i običaje. Osim štandova obrtnika, očekuju vas i brojni izlagači s domaćim proizvodima i rukotvorinama. Za veselu atmosferu i dobru zabavu pobrinut će Slavonski dukati i Tamburaški sastav Šokci. Svi detalji programa dostupni su u nastavku.

Gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić također je pozvao sve Požežanke i Požežane, ali i goste grada, da se pridruže obilježavanju Grgureva tijekom ožujka.

“Požega obilježava svoju 797. obljetnicu, odnosno, prvog spomena grada Požege u pisanim dokumentima. Za tri godine se spremamo obilježiti veliku 800. obljetnicu. Jedan od događaja je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege koji je nama i prilika da građanima i našim gostima prezentiramo ono što smo radili u protekloj godini, projekte koje smo završili ili započeli, ali i koje planiramo započeti. To je i prilika da ugostimo dužnosnike s kojima tijekom godine surađujemo na realizaciji tih različitih projekata značajnih za razvoj grada Požege. To je prilika našoj Turističkoj zajednici da priredi za građane jedno događanje na kojem će uz glazbu i eno-gastro delicije uživati u proslavi Dana grada. Veselimo se obilježavanju te obljetnice, ponosni smo i na ono što možemo prezentirati kao rezultate svoga rada, isto tako ponosni smo i na niz planova s kojima dobro stojimo što se tiče buduće realizacije, ali o tome ćemo na Sjednici.” – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.