Scena

100 najboljih vina u Hrvatskoj: Galić, Enjingi, Krauthaker, Sontacchi, Kutjevo dd na listi najboljih

21-06-2024 • 12:42
Rva
Vinski klub predstavio je svoju listu 100 najboljih vina u Hrvatskoj

HRVATSKI vinski portal Vinski klub predstavio je svoju listu 100 najboljih vina u Hrvatskoj. Najbolja vina imaju Korak, Galić, Dobravac, Ante Sladić, Trs i Krauthaker.

Pobjednici su proglašeni na Festivalu 100 najboljih vina Hrvatske u zagrebačkom Hotelu Sheraton, velikom finalu projekta portala Vinski klub koji je započeo krajem prošle godine i u kojem su sudjelovali vodeći domaći sommelieri. Prvotna lista s više od 300 etiketa svedena je na 114, a među tim je vinima na slijepom ocjenjivanju odabrano 100 najboljih.

Usporedno sa službenim ocjenjivanjem, najbolja su vina birali i čitatelji Vinskoga kluba.

Prema tome, najbolji je pjenušac 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, prvi rosé Trojišćina vinarije Šipun iz Vrbnika na Krku, a bijelo vino Erdoro Classy Sauvignon blanc plešivičke Mladine. Među jantarnim je vinima najviše glasova osvojio Neuburger Amfora Coletti, među crvenima Enjingijevo Venje crno, a među desertnima Traminac Izborna berba prosušenih bobica Iločkih podruma.

Prvi pjenušac među 100 najboljih vina Hrvatske prema Vinskom klubu je plešivički Korak Blanc de Blanc. Najbolje ružičasto vino je kutjevački Galić Rosé, najbolje jantarno Simminor rovinjske vinarije Dobravac, a najbolje bijelo Maraština Ante Sladića iz Plastova pokraj Skradina. Među crvenim vinima prvak je Cabernet Franc iločke vinarije Trs, a među desertnima Zelenac Izborna berba prosušenih bobica vinarije Krauthaker iz Kutjeva.

Drugi najbolji pjenušac tako je plešivički Šember Baba Draga, a treći međimurski Štampar Urban White. Među pjenušcima, na 10. mjestu našao se Grande reserve Galić. Među ružičastima su na pobjedničkom postolju i Cuvée Rose vinarije Antunović iz Dalja te Kutjevo Rosé Premium.

Među bijelim vinima na drugom mjestu je Venje bijelo Ivana Enjingija iz Kutjeva i Rajnski rizling Primus zagorske vinarije Bolfan Vinski Vrh. Osim toga, na 8. mjestu kod bijelih vina nalazi se Chardonnay Rosenberg Krauthaker, na 11. mjestu Graševina Galić te na 13. mjestu Graševina Mitrovac Krauthaker. Drugo najbolje jantarno vino je Amfora Neuburger Coletti s Plešivice, a treće Galić Macerator.

Priznanja za drugo i treće najbolje crveno vino zaslužili su Cuvée zagrebačke vinarije Jakob, čiji su vinogradi u Brodskom Stupniku te Petit Verdot istarskog vinskog čarobnjaka Morena Degrassija. Drugo najbolje desertno vino je Graševina Ledeno vino Kutjevo, a treće Malvazija San Salvatore vinarije Benvenuti iz Kaldira pokraj Motovuna. Među crvenim vinima na 8. mjestu našao se Cabernet Franc vinarije Sontacchi iz Kutjeva. Od crvenih vina moramo spomenuti i Venje crno Enjingi koje se našlo na 27. mjestu na listi.

Sva vina s liste 100 najboljih po izboru Vinskog kluba možete pronaći u tablici ispod, a cijeli članak dostupan je na Index.hr