Politika

Županijski odbor HDZ-a: Najavljena porezna reforma za smanjenje poreznog opterećenja građana

02-06-2023 • 10:58
Rva
Članovi Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Požeško-slavonske županije održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su se osvrnuli na novu poreznu reformu koja će stvoriti okvir za smanjenje poreznog opterećenja građana - što dovodi do povećanja plaća.

Članovi Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Požeško-slavonske županije održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su se osvrnuli na novu poreznu reformu, odnosno izmjene Zakona koje će građankama i građanima stvoriti okvir za smanjenje poreznog opterećenja – što dovodi do povećanja plaća. Predsjednica Županijskog odbora i požeško-slavonska županica Antonija Jozić podsjetila je kako Vlada Republike Hrvatske provodi porezne reforme već u nekoliko navrata, te da su rezultirale pozitivnim makroekonomskim pokazateljima, od rasta BDP-a, povećanja broja zaposlenih i smanjenja broja nezaposlenih, a slijedom toga i povećanje kreditnog rejtinga.

„U konačnici povećanje prosječnih plaća i mirovina u razdoblju od 2016. godine do danas. Jedino je ova Vlada RH i to Hrvatska demokratska zajednica, donijela takve zakonske okvire u kojima su značajno povećani prihodi jedinica lokalne i regionalne samouprave i to prvenstveno kroz mehanizam fiskalnog izravnanja, te naravno porast poreza na dohodak koji je svih ovih godina rastao. Fiskalno izravnanje i porast poreza na dohodak za Požeško-slavonsku županiju konkretno znači povećanje prihoda od preko 200 posto, za razdoblje od 2017. godine pa do danas. Stoga je ova reforma koja je najavljena od strane Hrvatske demokratske zajednice usmjerena daljnjem razvoju gospodarstva i povećanju plaća naših sugrađana.

„Napomenut ću da građani u osam od deset jedinica lokalne samouprave naše županije plaćanju prirez porezu na dohodak i to u visini od 5 do 10 posto.“

„Jedino građani grada Pleternice i općine Velika nisu plaćali prirez. Obzirom na to da su najavljene izmjene zakonskih okvira vezano za stope poreza na dohodak te ukidanje prireza, željeli bismo danas kao Županijska organizacija HDZ-a Požeško-slavonske županije, koja je dobila povjerenje naših građana za upravljanje gradovima i općinama te županijom, najaviti sljedeće: od 1.1.2024. godine, svi gradovi i općine koji su imali uveden prirez, ukinut će taj prirez, odnosno neće uvoditi povećanu stopu poreza na dohodak, već će on ostati na razini 20 posto, kao što je danas. Konkretno za naše građane to znači da neće platiti oko milijun eura prireza, koliko je iznosio prihod u osam od deset jedinica lokalne samouprave u našoj županiji.“

„Ta sredstva ostaju našim sugrađanima…“

„To znači da će bruto plaća od 700,00 EUR na području naše županije prosječno rasti za 42,00 EUR, odnosno 8 posto. Plaća od 1200,00 EUR bruto, bit će veća za 2.5 posto. Ovdje nazočni čelnici Gradova i Općina Požeško-slavonske županije daju snažnu podršku našoj Vladi RH u provedbi politika i mehanizama kojima se našim sugrađanima omogućava veći dohodak, odnosno veće plaće. S druge strane, naši gradovi i općine nastavit će jednakim intenzitetom i odvažnošću pripremati i provoditi sve projekte i programe koji će se financirati iz fondova EU, ali isto tako provoditi sve druge mjere i potpore.“ – rekla je Antonija Jozić, predsjednica ŽO HDZ-a Požeško-slavonske županije.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević naglasila je kako će se i dalje provoditi sve potpore koje gradovi i općine nude sugrađanima, bez obzira na promjene u proračunima.

„Grad Pakrac je uveo prirez od 10 posto 2014. godine, kolege se sjećaju kako su to teške godine bile. Godine 2021. smanjili smo prirez s 10 na 7 posto i moram reći da je ukupni porez na dohodak bez obzira na to smanjenje, ipak bio povećan za oko 1.500,000,00 kuna tada. Dakle bez obzira na smanjenje prirezna, imali smo povećan porez na dohodak. To je ono što smatram da će se i u budućnosti pokazati s obzirom na sve bolje pokazatelje gospodarskih prilika u cijeloj našoj županiji. Smatram da Gradovi i Općine ne mogu izgubiti kad govorimo o financijskim sredstvima, nego možemo samo dobiti. Ono što nas posebno veseli, to je ono i zašto smo se odlučili na jedinstvenu stopu bez dodatnih opterećenja građana, to je povećanje plaća svih naših sugrađana. Ono što je nama značajno pomoglo za rad su svakako fiskalna izravnanja koja je spomenula i županica Jozić, koja mi koristimo od 2018. godine. Do tada su sve porezne reforme koje su se uvodile išle na štetu Gradova i Općina, zbog toga smo i uvodili prireze. Od 2018. godine mi smo prodisali s fiskalnim izravnanjima u financijskom smislu, to je bio temelj za uvođenje danas dosta poznatih i popularnih mjera moje imam na području svih naših gradova i općina.

„To je jedan od načina kako mi vraćamo građanima i poduzetništvu dio njihovih uplaćenih poreznih prihoda.“

„Kratko ću podsjetiti na mjere i programe koje provodimo, iako su oni u nekim pojedinim gradovima i općinama različiti, no imamo ih dosta sličnih. Te mjere zahvaćaju sve naše sugrađane – od umirovljenika, do onih na što smo svi najosjetljiviji, to su naravno djeca. Primjeri su božićnice umirovljenicima, svi dajemo velika sredstva za potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima, potpore mladim obiteljima te za kupnju nekretnine, za adaptaciju nekretnina, kako bi ostali na našem predivnom području. Moramo spomenuti i naknade za novorođenčad za koje smatram da su stvarno važne i dobrodošle u tim prvim danima, a ne smijemo zaboraviti sufinanciranje usluge dječjih vrtića, gdje financiranje kreće od 70 posto, što je zaista velika pomoć roditeljima. Osim toga, svi stipendiramo studente i imamo razne pomoći srednjoškolcima, a moramo reći da danas svi dajemo potpore osnovnoškolcima u vidu kupnje radnih bilježnica. Stipendiranje studenata je nama nekakav polog ulaganja u obrazovanje i ulaganja u naše mlade sugrađane. Čvrsto stojimo iza toga da potpore idu i dalje bez obzira na to što se događa u proračunima, na naše velike projekte koje provodimo i preko EU fondova, ali i iz nacionalnih sredstava – potpore će ići i dalje. Ono što očekujemo i čemu se veselimo, što će biti jedan dodatan plus našim u Gradskim, Općinskim i Županijskim proračunima je novo razdoblje korištenja EU sredstva, s obzirom na to da svi imamo velika iskustva. Očekujemo da će uz nacionalna sredstva iz državnog proračuna, isto tako i značajna sredstva ići iz EU fondova u naše proračune.“ – rekla je Anamarija Blažević, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca.