Politika

Županijska skupština: izabrani lauerati i dani odgovori na mnoga pitanja

08-03-2023 • 18:39
Rva
Županica Jozić se osim prometnice Požega-Pakrac, također osvrnula na temu radova na prometnici u Frkljevcima i najave da će djeca ostati bez školskog prijevoza, na što je naglasila da su netočni.

Održana je 11. sjednica Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, a pred vijećnicima su bile 22 točke dnevnog reda. Prihvaćen je prijedlog Odluke o dodjeli nagrada Požeško-slavonske županije, prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Požeško-slavonske županije te prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Županije. Županijska skupština prihvatila je i Odluku o naknadi mrtvozornicima za obavljanje pregleda osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove na području županije, čime im se naknada povisila.

Vijećnici su tijekom aktualnog sata imali nekoliko pitanja upućenih županici Požeško-slavonske županije Antoniji Jozić, a posebno je važno ono koje se odnosilo na buduće projekte kad je u pitanju unaprjeđenje grada Požege.

„Mi na našim koordinacijama gradonačelnika i načelnika uistinu se bavimo vrlo velikim projektima, nismo razgovarali o nikakvom neobilježenom pješačkom prijelazu. Govorimo li o gradu Požegi, teme razgovora je novi ITU mehanizam, u kojem se značajna sredstva usmjeravaju upravo u područje Požege. Naravno osim Požege kao administrativnog područja, na ITU područja priključeni su grad Pleternica, općine Jakšić, Kaptol, Brestovac i Velika. Usvojena je strategija ITU područja, prijavljuje se projekt pri Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gdje će biti odlučeno o dodjeli tih sredstava. Ono što je meni zanimljivo u samom ITU programu za grad Požegu, to je rješavanje uistinu velikog problema, na neki način je to i prioritet ovdje, ako govorimo o komunalnoj infrastrukturi i identitetu grada – to je Trg Svetog Trojstva i rješavanje općenito jezgre. Na tu jezgru se nadovezuje i tržnica, ali i neki novi sadržaji. Mogu pričati i o tim sadržajima, no mislim da to treba napraviti i s tim se pohvaliti Gradska uprava.“

„Ono što je bitno za ITU mehanizam, Županija kao netko tko radi projekte na području grada je predložila projekte za koje mislimo da se mogu financirati iz tih sredstava. Tu prvenstveno mislim na i izgradnju amfiteatra, odnosno uređenje ostataka atletskog stadiona u Požegi. Radi se o jednom prostoru koji će služiti za potrebe građana, a mi smo u ITU mehanizam predložili i uređenje dvorišta zgrade Županije. Dvorište isto želimo na neki način otvoriti na korištenje građanima i javnosti, to je ipak centar grada. Jedan prostor u samome srcu grada Požege, koji može isto tako poslužiti za različita javna događanja i okupljanja, u razne turističke i kulturne svrhe. Osim toga, tu su i projekti ostalih jedinica lokalne samouprave, ne samo Grada Požege, ali mislim da je kroz ITU mehanizam Požegi dana jedna ogromna prilika da riješi samo srce grada, pa da se onda nakon toga krene u neke sljedeće faze. Onda u toj nekoj sljedećoj fazi je zasigurno i rekonstrukcija ulice koju često spominjemo – Županijske ulice.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Na pitanje o stanju državne ceste D38 Brestovac-Pakrac koja je u zadnje vrijeme često zatvorena za promet zbog velike količine padalina koje se skupljaju kod naselja Orljavac, županica Jozić dala je „trenutno jedino moguće“ rješenje.

„Radi se o državnoj cesti koja povezuje Požegu, Pakrac i Lipik, a taj problem općenito te prometnice će biti riješen kad se bude rješavalo pitanje „Akumulacije Kamenska“. Onda će se raditi obilaznica koja bi trebala riješiti taj dio gdje se izlijeva rijeka i poplavi prometnicu. To je rješenje koje će se dugo čekati, ali to je dugoročno i jedino moguće rješenje u ovom trenutku.“ – rekla je županica Jozić.

Županica Jozić također se osvrnula na radove na prometnici u Frkljevcima i najave da će djeca ostati bez školskog prijevoza, na što je naglasila da su netočni.

„Cesta je državna, investitor su Hrvatske ceste i oni su dogovorili izvođača radova, isto tako i nadzornog inženjera građenja na toj dionici. S druge strane, projekt Aglomeracija Pleternica čiji je nositelj investicije tvrtka Tekija d.o.o. koja je isto tako dogovorila izvođača radova – no svi zajedno neovisno o tome tko je ugovorio i tko je nadležan, živimo s tom činjenicom da imamo probleme na toj dionici. Između ostalog, problem se pojavio prošli tjedan, u medijima je čak izašlo, iako su podatci netočni. To mogu potvrditi jer nakon članka koji je izašao u medijima, kontaktirani su Grad Pleternica i tvrtka koja vozi djecu, a prijevoz djece financira Požeško-slavonska županija. Prijevoznik je rekao kako su imali ideju da odustanu od prijevoza školske djece iz Frkljevaca i Kadanovaca, na način kako je to bilo navedeno, ali su od toga odustali odmah isti dan. Ono što mogu reći, prošli ponedjeljak je u prostorima Grada Pleternice organiziran sastanak na koji su se odazvali izvođač radova i predstavnik Hrvatskih cesta, Upravni odjel za obrazovanje Županije, ravnatelj škole i načelnik PU Pleternica.“

„Mislim da je model koji se tiče prometovanja tom dionicom riješen, samo je potrebna bolja koordinacija onih koji izvode radove, ali i nas koji prolazimo tamo. Činjenica je da se tamo promet odvija, da se tamo ne poštuje zabrana prometovanja tom dionicom. Zato je bila i policija na tom sastanku, da se pokuša osigurati izvođaču radova neometano izvođenje radova, jer ako tamo prođe nekoliko kamiona iz smjera Slavonskog Broda, onda je to loša situacija za izvođača. Vjerujem da se jednom dobrom koordinacijom može riješiti taj problem, rok radova je do lipnja ove godine, Hrvatske ceste su produžile ugovor o izvođenju radova, no, nekako se nadam da će oni to u roku završiti. Paralelno s tim, moraju se završiti radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u Frkljevcima i Kadanovcima, a do tad uistinu apel na sve vozače – kroz dva navedena naselja mogu prometovati samo autobusi koji prijevoze djecu u školu te lokalno stanovništvo koje tamo živi. Mi svi ostali koji idemo prema Slavonskom Brodu, moramo se držati obilježenog obilaznog pravca, jer tamo ćemo puno pomoći izvođaču radova, a i samim građanima koji očekuju kraj radova.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Predzadnja točka dnevnog reda bila je Odluka o nagradama Županije.

Odbor za dodjelu županijskih nagrada Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije na sjednici održanoj 7. ožujka 2023. godine, nakon provedene rasprave, a temeljem Javnog poziva za dostavu prijedloga za dodjelu županijskih nagrada Požeško-slavonske županije, je Županijskoj skupštini predložio da Nagradu Požeško-slavonske županije za životno djelo dodijeli: – prof. dr.sc. Krunoslavu Matešiću, glavnom uredniku Naklade „Slap“. Godišnju nagradu Požeško-slavonske županije za 2022. godinu dodijelit će Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik, Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu „Vijenac“ iz Požege, Dočasničkoj školi „Damir Tomljanović Gavran” Nogometnom klubu Jakšić te Vladimiru Štibriću, turističkom vodiču, piscu i putopiscu za televiziju.