Politika

Županija: Preko 200 tisuća eura za programe u sportu, kulturi i tehničkoj kulturi

26-01-2023 • 12:36
Rva
Županija: Preko 200 tisuća eura za programe u sportu, kulturi i tehničkoj kulturi

U prostoru Velike vijećnice Požeško-slavonska županije potpisani su Ugovori o dodijeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje programa javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i sportu u 2023. godini. Iz Proračuna županije osigurano je više od 200 tisuća eura, a ugovori su uručeni predstavnicima jedinica lokalne samouprave te udruga u kulturi, tehničkoj kulturi i sportu. 

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić poželjela je svima uspješno provođenje aktivnosti prijavljenih programa.

„Svi vi koji ste danas ovdje nazočni, a i oni koji nisu zbog poslovnih obveza, činite jedan važan segment Požeško-slavonske županije, to je segment razvoja kulture, sporta i tehničke kulture. Na svom vašem angažmanu, prvenstveno tu mislim na vas volontere i ljude koji radite u udrugama, jedni veliko i neizmjerno hvala. U kulturi ćemo danas potpisati ugovore koji su teški preko 65 tisuća eura, u tehničkoj kulturi su sredstva značajno manja.”

“Nadam se da u godinama koje su ispred nas možemo učiniti velike iskorake vezano za tehničku kulturu, a velike iskorake u financiranju sporta smo učinili već u protekle dvije godine. Sredstva za razvoj sporta Požeško-slavonske županije su više nego udvostručena u odnosu na ono razdoblje prije. Danas se potpisuju ugovori vrijedi preko 200 tisuća eura, želim vam uspješno provođenje svih aktivnosti koje ste planirali u projektu. Nadam se da će i ova sredstva doprinijeti ostvarenju svih vaših ciljeva koje imate.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Požeško-slavonske županije Sunčica Bajić detaljnije je rekla o sredstvima i Javnom pozivu.

„Svi trebamo postati svjesni koliko raznolika područja pokrivaju naše institucije i udruge. Na javni poziv za kulturu prijavilo se 57 prijavitelja, a koji su kandidirali 71 program. Odobrena su sredstva po sljedećim područjima – audio i video umjetnost, digitalna umjetnost, dramska i plesna umjetnost, glazbena i glazbeno scenska umjetnost, interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse, književnost. Brojčano i financijski najjača kategorija je kulturno umjetnički amaterizam, imali smo 28 programa u vrijednosti oko 19 tisuća eura. Za program kulture je u Proračunu osigurano 66.400 eura.“

„Moram priznati da smo imali možda manji broj prijava za programe tehničke kulture, ali izrazito kvalitetne prijave. Po kvalitetama prijave, shvatili smo da će ulaganje u tehničku kulturu značajno utjecati na razvoj obrazovanja i na slobodno vrijeme naših mladih. Na javni poziv za tehničku kulturu javilo se 9 prijavitelja, a koji su kandidirali 13 programa. Odobrena su sredstva po sljedećim područjima – poticanje i promicanje tehničke kulture, programi odgoja, obrazovanja i osposobljavanja djece i mladeži za stjecanje tehničkih, tehnoloških i informatičkih znanja i vještina, programi prekvalifikacije i kvalifikacije djelatnika i programi organizacije interaktivnog rada, organizacija izložba i sajmova. Ovim šarolikim područjima smo pokušali barem djelomično potaknuti sve one profesore informatike i tehničke kulture, te ostalih STEM područja, da se još jače aktiviraju. Do sada smo osigurali 4.000 eura, ali procjenjujemo da ovdje imamo jako velik potencijal za razvoj.“

„Što se tiče kategorije sporta, u protekle dvije godine intenzivno smo se bavili financiranjem sporta i unaprijedili sustav financiranja.”

Javni poziv je u ovom slučaju raspisala Sportska zajednica i temeljem prijava sportskih saveza i klubova koji sudjeluju u višim razinama natjecanja, odobrili smo financiranje u sljedećim područjima – programi Školskog sportskog saveza, to je hvale vrijedan savez koji organizira i provodi sportska natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola. Osim toga, Školski sportski savez nam je kandidirao i dodatni program naziva „Vježbaonica“, kojim se obuhvaća širi krug djece u izvannastavnim aktivnostima, za te programe odobreno je 14.600 eura. Sredstva za zdravstvena zaštita sportaša u ovoj godini iznose 8 tisuća eura. Obavljanje osnovne djelatnosti zajednica i saveza, tu se podrazumijeva funkcioniranje samih saveza i svih njihovih programa, osigurano je 32.600 eura.”

“Kategorija provođenje programa klubova koji se natječu u višim razinama, tu su se klubovi sami kandidirali i osigurano je 64.800 eura. Zadnja kategorija koja je temeljem javnih potreba u kulturi potvrđena je sufinanciranje programa u sportu iznad standarda u iznosu 20 tisuća eura. Taj poziv će naknadno raspisati Sportska zajednica i moći će se prijaviti svi oni klubovi koji nisu direktni korisnici sredstava kroz rad zajednice.“ – rekla je pročelnica Bajić.