Politika

Županica Jozić sa Savjetom mladih Požeško-slavonske županije na konferenciji „Sadašnjost, a ne budućnost“

16-03-2023 • 10:24
Rva
Zajednički zaključak svih panelista jest da iako bliska suradnja između Županija i Županijskih savjeta mladih postoji te kako ima još mnogo prostora da u sadašnjosti i budućnosti ta suradnja bude još uspješnija

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je konferencija „Sadašnjost, a ne budućnost“, u organizaciji Koordinacije županijskih savjeta mladih u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade te Hrvatskom zajednicom županija.

Konferencija je održana s ciljem povezivanja i kontinuiranog dijaloga s mladima pa je tako okupila predstavnike županijskih savjeta mladih, čelnike županija te predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na nacionalnoj razini. Raspravljalo se o nizu tema, od aktivnog uključivanja mladih u razvoj lokalne i regionalne zajednice, preko kreiranja politika za mlade sve do zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja.

U uvodnim govorima nazočnima su se obratili Marijo Rajič, glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih, Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije, Željka Josić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Tomislav Okroša.

Na konferenciji su sudjelovali županica Antonija Jozić, predsjednica Savjeta mladih Požeško-slavonske županije Lara Mandić i član Savjeta Matias Buće. U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na kojoj je sudjelovala županica Antonija Jozić te istaknula primjere dobre prakse u županiji vezanih uz status mladih. Naglašeni su i izazovi s kojima se susreću županije, posebice onih u ruralnim sredinama koje ukazuju na potrebe infrastrukturnih projekata, a koji će ruralne sredine pretvoriti u prihvatljiva mjesta za život, pogotovo mladima.

Na panel raspravi uz županicu Antoniju Jozić sudjelovali su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, kao i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić te izaslanik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijale politike, državni tajnik Ivan Vidiš.

Zajednički zaključak svih panelista jest da iako bliska suradnja između Županija i Županijskih savjeta mladih postoji te kako ima još mnogo prostora da u sadašnjosti i budućnosti ta suradnja bude još uspješnija.