Politika

Županica Jozić održala prijem s predstavnicima braniteljskih udruga

29-05-2023 • 11:27
Rva
"Uvijek ću ponavljati da je žrtva koju ste vi dali, zapravo najveća žrtva koja se mogla podnijeti u neovisnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj."

Povodom nadolazećeg Dana državnosti i Dana branitelja grada Požege, županica Antonija Jozić zajedno sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom održala je, sada već tradicionalni, prijem s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

„Okupili smo se u prigodi jučerašnjeg dana kojeg smo proslavili, Dan oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan hrvatske vojske i Dan hrvatske kopnene vojske, ali isto tako i u prigodi jednog velikog državnog praznika, Dana državnosti kojeg obilježavamo 30. svibnja. Na jučerašnji dan prije 32 godine, brojni hrvatski branitelji okupili su se na stadionu nogometnog kluba Zagreb u Kranjčevićevoj odradili prijavak i dali prisegu prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. U trenutcima kada se ponovno stvarala i rađala neovisna i suverena Republika Hrvatska. Sutrašnji praznik je dan kad je konstituiran prvi višestranački i demokratski izabran Sabor te 1990. godine, te kad je dr. Franjo Tuđman rekao svoju rečenicu „Prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.“ – dakle povratak ondje gdje je hrvatski narod oduvijek pripadao, u zajednicu europskih naroda i od početka ove godine Hrvatska je ponosna članica Schengenskog područja, zajedno s 15 članica Europske unije, čime se ispunio još jedan politički cilj. To je povratak tamo gdje smo oduvijek pripadali.“

„S pozicije županice Požeško-slavonske županije željela bih se zahvaliti svima vama što ste tih 90-ih godina podnijeli veliku žrtvu. Stavili ste sebe na raspolaganje za ostvarenje tisućljetnog sna naroda i izborili veliku pobjedu u obrambenom Domovinskom ratu, u kojemu je, nažalost krvavo,  izborena Republika Hrvatska. Svima vama majkama, očevima, obiteljima i djeci poginulih hrvatskih branitelja jedno veliko hvala. Uvijek ću ponavljati da je žrtva koju ste vi dali, zapravo najveća žrtva koja se mogla podnijeti u neovisnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj. Isto tako, svima vama što danas 33 godine nakon te borbe za hrvatsku neovisnost, stojite i dalje na braniku Hrvatske i radite i dalje da sve ono što se događalo, ne padne u zaborav. Prenosite istinu o Domovinskom ratu na mlade generacije, zapravo na neki način sudjelujete u tom razvoju Hrvatske u današnjem vremenu. Nadam se da će Hrvatska postati onakva kakvom ste ju vi sanjali, da možemo u jednom trenutku reći – to je Hrvatska za koju smo se borili.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Prije nekoliko tjedana za novog voditelja Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata izabran je Tomica Galović koji se zahvalio županici na današnjem prijemu.

„Smatram da je ovo što ste nas danas počastili u Županijskoj vijećnici velika stvar i na tome se zahvaljujem, a time još jednom pokazujete koliko vodite računa o braniteljima i braniteljskoj populaciji, hvala vam na tome. Ovom se prilikom zahvaljujem i onima koji su se izborili da ponovno ovaj 30. svibnja bude naš Dan državnosti, jer većina nas se sjeća 90. godine i kako smo se tada osjećali, kakav je entuzijazam bio u nama. Tom promjenom je nama svima dato do znanja da i Republika Hrvatska vodi računa o hrvatskim braniteljima, jer to je prvenstveno dan svih Hrvata, ali naročito branitelja.“ – rekao je Tomica Galović.