Gospodarstvo

Znate li što morate imati prije nego se uputite tražiti kestene i gljive?

03-10-2023 • 12:16
Rva
Evo kako doći do dozvole za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda.

Iz Hrvatskih šuma ističu da se za ulazak u šume i branje plodova jeseni kojima oni gospodare treba dozvola koja je besplatna i relativno ju je jednostavno pribaviti. Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i važi do 31. prosinca iste godine.

Dozvola se izrađuje tako da se odabere uprava šuma podružnice na čijem se području sakupljaju biljke i gljive, a zatim se odabiru zakonom dostupne biljke za sakupljanje. Za svaku podružnicu potrebno je napraviti novu dozvolu, dok se lista proizvoda koji se nalaze na dozvoli može nadopunjavati.

Dozvolu koju primite na uneseni email morate isprintati i nositi sa sobom, a može se ispuniti ovdje.

“Zakonom dostupne biljke su one koje nisu strogo zaštićene vrste čiji je popis definiran pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. Uz gljive, ostali šumski plodovi su kesteni, aromatično, jestivo i ljekovito bilje šumske bobice i slično.  Svim sakupljačima šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je samostalna izrada dozvole putem naše web aplikacije koja je objavljena na portalu Hrvatskih šuma. Izrada dozvole potpuno je besplatna. Po završetku izrade, sustav generira dozvolu u obliku PDF-a koju automatski isporučuje korisniku na registrirani mail.” – poručuju iz Hrvatskih šuma.

Foto: ML