Gospodarstvo

Započela katastarska izmjera na području grada Pleternice

24-01-2023 • 14:24
Tena Protić
Posebno zadovoljstvo izrazila je gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, naglasivši kako je ovaj projekt izuzetno bitan za one koji žele investirati na ovom području.

Službeno su započeli radovi na katastarskoj izmjeri koja se provodi temeljem višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. na području grada Pleternice. Ovi radovi obuhvatit će katastarske općine Buk, Zagrađe, Brodski Drenovac i Frkljevce, u svrhu izrade katastra nekretnina, obnove i osnivanja zemljišne knjige. Županica Antonija Jozić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić su otkrivanjem table označili početak radova.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić naglasio je kako se rezultati ove aktivnosti na području grada Pleternice mogu očekivati već krajem godine.

“Ovo nije prvi projekt na području grada Pleternice. Važno je za reći da je Grad Pleternica naš redovni partner na ovim projektima, no ne samo Grad već i Požeško-slavonska županija. Stoga se zahvaljujem prije svega gradonačelnici Mariji Šarić i županici, ujedno i bivšoj gradonačelnici Antoniji Jozić, koje su prepoznale potrebu i animiraju građane na određeni način. Sve kako bismo u konačnici imali obnovljeni katastar i zemljišnu knjigu. Ova aktivnost je dio jedne velike aktivnosti koju provodi Vlada Republike Hrvatske putem Državne geodetske uprave, a to je višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za ukupno područje Republike Hrvatske.“

„Radi se o investiciji od gotovo 3 milijarde kuna, radovi koji će se obavljati idućih deset godina. Rezultate ove aktivnosti na području grada Pleternice možemo očekivati već krajem ove godine, investicija je vrijedna 6.5 milijuna kuna i tim će se obuhvatiti četiri katastarske općine u površini od nekakvih 1.200 hektara. Projekt je naravno značajan za ukupan razvoj ove regije i ovoga grada, koji će zapravo pripomoći za ukupan gospodarski napredak u Republici Hrvatskoj. Pored ovog projekta koji danas započinjemo u okviru višegodišnjeg programa, obuhvatiti i ostala područja iz Požeško-slavonske županije, dakle sva građevinska područja svih jedinica lokalne samouprave.“ – rekao je Antonio Šustić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave.

Posebno zadovoljstvo izrazila je gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, naglasivši kako je ovaj projekt izuzetno bitan za one koji žele investirati na ovom području.

„Izuzetno mi je drago što danas kreće jedan veliki projekt koji je izuzetno bitan za naše sugrađane. Ono što uvijek zanima naše sugrađane koji žele proširivati svoju djelatnost i svoje investicije to su sređene zemljišno knjižni izvadci i sređene zemljišne knjige. Upravo ovim projektom, zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i Državnoj geodetskoj upravi odradit će se katastarska izmjera građevinskog zemljišta. Dakle to je ova prva faza samih izmjera i to u katastarskoj općini Frkljevci, Zagrađe, Brodski Drenovac i u Buku.“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Županica Antonija Jozić zahvalila se Vladi Republike Hrvatske što su prepoznali da je ovo temelj gospodarskog razvoja.

„Spomenula sam i na sastanku kojeg smo prethodno ovome imali, da je moj prvi ugovor koji sam potpisala kao gradonačelnica Grada Pleternice tada 2013. godine bio upravo ugovor o provođenju katastarske izmjere katastarske općine Bučje. Tada su se u to vrijeme te izmjere radile na način da je 40 posto financirala Državna geodetska uprava, a 60 posto jedinica lokalne samouprave ili sami građani.

“Danas svjedočimo jednom lijepom trenutku kada će četiri katastarske općine s područja Pleternice započeti katastarsku izmjeru građevinskog područja.”

“Ovom prilikom se naravno zahvaljujem Državnoj geodetskoj upravi, ravnatelju, izvođačima i nadzoru radova, našem Područnom uredu za katastar i gruntovnici u Općinskom sudu u Požegi, na svim aktivnostima i pomoći. Velika zahvala prvenstveno Vladi Republike Hrvatske što su prepoznali da je ovo temelj zapravo općenito gospodarskog razvoja Hrvatske, te što se u okviru državnog proračuna ove aktivnosti financiraju u stopostotnom iznosu. Dakle niti građani, niti lokalna samouprava neće morati izdvajati sredstva.“ – rekla je županica Antonija Jozić.