Kultura

Zadnji ovogodišnji Knjignik održat će se u srijedu, s programima za djecu i odrasle

26-09-2023 • 07:32
Rva
Predstava "Vuk i sedmi kozlić", putopisno predavanje Hrvoja Jurića i Kvizomanija.

Zadnji ovogodišnji Knjignik održat će se u srijedu, 27. rujna 2023. na Trgu bećarca s programom za djecu te u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica s programom za odrasle. Djeca će imati priliku na Trgu bećarca u 18:00 sati pogledati predstavu „Vuk i sedmi kozlić“ u izvedbi kazališne družine Ivana Brlić-Mažuranić iz Slavonskog Broda. Mladi će imati „Kvizomaniju“, kviz iz književnosti u 17:30 sati, poručuju organizatori.

Klasičnu bajku „Vuk i sedam kozlića” u ova recesijsko inflacijska vremena smanjili su na Vuka i jednog Kozlića, u skladu s nametnutim nam mjerama štednje, poručili su.

„Komedija je smještena u prostor sudnice, čime se automatski žanr promijenio u tragikomediju, a pred Sutkinju je stavljena vječna dilema između Krivca i Žrtve. No, kako je to u našem krivosuđu uobičajeno, stvari se nikada ne odvijaju onako kako smo zamislili. U ovoj predstavi odlučili smo se zaigrati s motivom „kazališta u kazalištu“ pa tako oba naslovna lika imaju priliku iznijeti svoju verziju priče a našu dragu dječju publiku podsjećamo kako se ne može nekažnjeno lagati i izmišljati pa čak ni pod okriljem mašte. Kombinacijom klasične glume i predmetnog lutkarstva, kazališna družina IBM predstavlja vam sudski slučaj i skandal proljeća… ovaj, stoljeća. Tko je kriv? Vi odlučite!“ – poručili su organizatori.

U programu za odrasle u 19:00 sati u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica održat će se putopisno predavanje Hrvoja Jurića i promocija knjige „Put sjevera“.

Hrvoje Jurić rođen je 30. travnja 1986. godine. Tijekom druge godine na Ekonomskom fakultetu odustaje od studija i posvećuje se pisanju kojim se bavi od djetinjstva. Prvo putovanje biciklom odradio je 2011. godine bez iskustva i profesionalne opreme. Biciklist i avanturist Hrvoje Jurić 2019. godine svojim električnim biciklom napravio je krug oko svijeta. Društvo mu prave njegovi vjerni suputnici – psi Ena i Max. Zadnjih pet godina piše priče o svojim putovanjima i organizira putovanja za druge. U knjižnici će predstaviti svoje putovanje dugo 2100 kilometara od Osla do Nordkappa u Norveškoj i knjigu „Put sjevera“ u kojoj je cijelo putovanje i opisao.

Osim toga, organizatori će predstaviti realizaciju projekta Ljetni bećarac. Tijekom srpnja i kolovoza u knjižnici su se održavale radionice za djecu tijekom kojih su djeca usvojila znanje o bećarcu, smišljali bećarce i usporedno crtali crteže koji su povezani s tom temom. Najbolji bećarci i crteži odabrani su za ”Dječji kalendar bećarca”. Cilj radionica je očuvanje naše tradicije i kulturne baštine našega kraja. Najmlađi članovi Kulturno-umjetničkog društva Orljava predstavit će bećarce koji su proizišli iz projekta Ljetni bećarac.