Scena

Na Papuku zabilježili životinje koje ne možete vidjeti svaki dan

02-01-2023 • 12:06
Rva
„Prilikom naših istraživanja pomoću fotozamki, na naše iznenađenje i neizmjernu radost uspjeli smo ga zabilježiti na nekoliko lokaliteta na Papuku."

Geomorfološke, klimatske i vegetacijske karakteristike Geoparka Papuk osiguravaju odlična prirodna staništa za brojne biljne i životinjske vrste, a šumska vegetacija pokriva više od 96% područja. Ovdje žive gotovo svi predstavnici srednjoeuropske faune, no prije 200 godina ovo je područje također bilo nastanjeno medvjedima, vukovima i risovima. Danas su guste šume Papuka stanište i utočište jelena, srna, divljih svinja, lisica i kuna. Papuk pruža odlična staništa i brojnim vrstama ptica i međunarodno je vrlo važno područje za ptice.

Na svojoj Facebook stranici rado objave novosti o rijetko viđenim vrstama kad ih zabilježe tzv. fotozamke.

Vidra – Lutra lutra nije životinja koju možete vidjeti baš svaki dan, prvenstveno jer je aktivna noću i ne voli se baš pokazivati. Ove dražesne, strogo zaštićene životinje vezane su za vodu jer se hrane prvenstveno ribom i drugim vodenim organizmima, a svaka jedinka ima veliki teritorij kojim patrolira u potrazi za večerom. Iz Parka prirode Papuk dodaju kako im se uvijek jako razvesele kada ih vide, a imali su ih prilike zabilježiti pomoću fotozamki.

„Iako zaštićena područja obično sadrže tisuće vrsta od kojih su mnoge ugrožene, u zaštiti prirode općenita je praksa da se koriste tzv. kišobranske karizmatične vrste za koje je lakše dobiti izvore financiranja za zaštitu i istraživanje, a te vrste su obično one koje javnost doživljava kao estetski lijepe ili dražesne. Tim načinom štiti se cijeli niz drugih vrsta jer zaštitom ‘kišobranskih’ vrsta štitimo cijelo stanište u kojemu žive mnoga druga živa bića koja trebaju našu pomoć. Obično se najviše priča o zaštiti vuka, pandi ili tigrova, a ne npr. endemskih gujavica ili puževa.“ – dodaju iz Parka prirode Papuk.

Jedna od važnih vrsta je zasigurno tvor – Mustela putorius, koji je nekada bio česta vrsta, ali su se njegove populacije drastično smanjile.

„Prilikom naših istraživanja pomoću fotozamki, na naše iznenađenje i neizmjernu radost uspjeli smo ga zabilježiti na nekoliko lokaliteta na Papuku. Kada ste vi zadnji puta vidjeli tvora? Jeste li ih možda uspjeli fotografirati? Kako je u Hrvatskoj ovo slabo poznata vrsta, svaka informacija o rasprostranjenosti i prisutnosti je dobrodošla.“ – poručili su iz Parka prirode Papuk.