Društvo

Vrtićarci i osnovnoškolci iz Čaglina razveselili starije mještane za Dan kruha i Dan starijih osoba

12-10-2023 • 08:46
Rva
Vrtićarci i osnovnoškolci iz Čaglina razveselili starije mještane za Dan kruha i Dan starijih osoba.

Datum Dana kruha povezan je sa Svjetskim danom hrane, kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti. Dan kruha obilježava se u vrtićima, školama, učeničkim domovima i institucijama koje se bave djecom. U prostorijama škola postavljaju se izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i drugih krušnih proizvoda, različitog sjemenja te alata koji su se koristili u preradi žitarica.

Osim toga, na Dan kruha djecu se upoznaje sa biljnim vrstama određenog kraja, upoznaje ih se sa prehranom stanovništva i prehrambenim navikama kroz povijest. Taj dan služi i kako bi se kod djece pobudila svijest kako glad u svijetu postoji i kako su mnogi  njihovi vršnjaci gladni, a obilježava se 17. listopada.

Kratkim prigodnim programom i blagoslovom hrane, u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Čaglinu zahvalili su se za plodove zemlje. Iz Dječjeg vrtića Čalin imali su drugačiju ideju, pa su Dan kruha, Dan starijih osoba i Svjetski dan hrane proslavili zajedno jednom lijepom akcijom.

“Iz tog je izrasla prekrasna humanitarna akcija u kojoj smo, zajedno s ravnateljicom Švajdom, dogovorili detalje. Akcija je podržana te smo obavijestili roditelje koji su se ponovno odazvali u velikom broju. Suradnja roditelja naših dragih mališana je na visokoj razini i to svakom sljedećom akcijom i potvrđuju. Zahvaljujemo se i župniku Milanu Klobučaru, Osnovnoj školi Čaglin te svima koji su sudjelovali u istom. Također hvala našim dragim vozačima, majstoru Luki i Stjepanu, bez kojih realizacija ne bi ni bila moguća.” – poručili su iz Dječjeg vrtića Čaglin.

Foto: OŠ Stjepana Radića Čaglin i Dječji vrtić Čaglin