Scena

Vincelovo se vraća na Trg graševine u Kutjevu

20-01-2023 • 11:12
RVA.hr
Nakon dvogodišnje pauze, Vincelovo se vraća na Trg graševine u Kutjevu. Uz dobru vinsku kapljicu i poznati vincelovački štap, ugostit će vas Kutjevčani ove subote.

Nakon dvogodišnje pauze, Vincelovo se vraća na Trg graševine u Kutjevu. Obilježavanjem blagdana sv. Vinka, vinari obilježavaju početak rada u vinogradima, a Udruga kutjevačkih vinara ove godine u suradnji s Gradom Kutjevom i Turističkom zajednicom Grada Kutjeva pripremaju dobar program za sve. Cijeli program najavio je predsjednik Udruge kutjevački vinari Krunoslav Sontacchi prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“, a razgovaralo se i o povijesti njegove obiteljske vinarije te kutjevačkog vinogorja kao dobre turističke ponude.

Uz dobru vinsku kapljicu i poznati vincelovački štap, ugostit će vas Kutjevčani ove subote.

„Nakon te pauze od dvije godine, vraćamo se ponovno. Imali smo mi svoja Vincelova, ali to je bilo u užem krugu, samo članovi Udruge, obilježavali smo na brdu Vidim u Kutjevu. Ove godine ipak očekujemo više posjetitelja, tako da zbog same logistike i vremenskih uvjeta vraćamo se na naš trg, na vinograd koji je na našem Trgu graševine. Ove godine 21. siječnja počinjemo u 14 sati, a u 15 sati će biti blagoslov našeg vinograda uz naravno rezidbu.“

Krunoslav je također dodao kako će se posjetitelji moći okušati u orezivanju vinove loze…

„Nije teško, ali treba malo koncentracije, vjerujem da će biti zanimljivo. Zatim imamo nastup Tamburaških sastava Paori i De Gotho, očekujemo i romantičnu atmosferu, navodno će padati i snijeg. Imat ćemo veliku vatru na kojoj će se peći vincelovski štap, a što se štapa tiče – kako smo svi mi u Udruzi osobe koje vole uživati u dobroj hrani i u svemu težimo izvrsnosti, ništa manje ne očekujemo ni od našeg štapa. Zato smo angažirali našeg lokalnog, provjerenog i višestruko nagrađivanog proizvođača suhomesnatih delicija, to je obrt Hruška. On je posebno za ovu prigodu napravio kobasicu i slaninu koja će se naći na vincelovskom štapu.“

„Što se tiče vina, ove godine smo zbog ovog silnog zaokruživanja cijena, odlučili zaokružiti cijenu vina na jednu lijepu nulu…“

„Vina koja će se točiti su vrhunska vina kutjevačkih vinara, mi smo odlučili da ćemo zaokružiti cijenu tog vina na jednu lijepu nulu. Dakle vino se neće naplaćivati, no molio bih naše posjetitelje da se ne navikavaju, ovo je sad zbog ove situacije s cijenama. Također, apeliramo jer očekujemo veliki broj posjetitelja, osigurajte si nekog odgovornog vozača koji će biti čaj ili koji je ne daj Bože na antibioticima. Policija sigurno neće zaokružiti promile na nulu, a nama je sigurnost naših posjetitelja ipak najbitnija.“ – rekao je Krunoslav.

Organizatori ove manifestacije su Turistička zajednica Grada Kutjeva i Udruga kutjevački vinari, a više o svim aktivnostima možete pronaći na njihovim društvenim mrežama.

„Fokus nam je na društvenim mrežama, tako i naša Udruga i Turistička  zajednica Grada Kutjeva imaju svoje Instagram i Facebook profile. Na tim stranicama objavljujemo sve podatke koji trebaju našim posjetiteljima. Svakako bih dodao da se ljudi dobro obuku, događaj je na otvorenom i očekuje se lagani snijeg s temperaturom oko nule. To su uvjeti u kojima se mi vinari i vinogradari snalazimo, blagdanom sv. Vinka mi obilježavamo početak radova u vinogradu. Tako da, ako mi možemo raditi u takvim uvjetima u vinogradu, možemo se i zabavljati.“ – rekao je.

Osim što je predsjednik Udruge kutjevački vinari, Krunoslav dolazi iz obitelji Sontacchi iza koje stoji duga vinska tradicija.

„Naša vinarija stvarno postoji već dugo, brat i ja smo sad peta generacija. Naš prapradjed Tomaso koji je došao iz sjeverne Italije ovdje u Kutjevo, pronašao je svoj novi dom i uključio se u tradiciju u proizvodnju vina u kutjevačkom vinogorju dugu 790 godina. Moj brat sigurno više zna o tome jer prati tu povijest, ali kad gledamo te stare knjige i fotografije, vidimo da se odmah uključio u tu vinsku priču. Točne motive ne možemo znati, ali pretpostavljam da su uzgajali vino i tamo i sjevernoj Italiji, to je sad dosta atraktivno vinogorje.“

Moto vinarije Sontacchi je „Vino kao lijek, neobična vina jedne neobične vinarije“, što je to neobično u vašim vinima i kako se uspijete razlikovati od jake konkurencije?

„Mi smo se fokusirali na tri sorte u našem vinogorju, to je naravno graševina, bijela sorta na koju smo fokusirani. Također, crni pinot koji je jedna sorta koju je teško uzgojiti inače i proizvesti vrhunsko vino, ali kutjevačko vinogorje nudi takve povoljne klimatske uvjete da možemo to. S obzirom na to da ga ima i u drugim vinogorjima, ne možete svagdje proizvesti vrhunski pinot, radi se o nekakvim mikrolokacijama gdje on baš uspijeva. Tako da je šteta bilo ne ići u tu priču s crnim pinotom, širom svijeta postoje ljubitelji te najelegantnije crne sorte. Treća sorta na koju smo se fokusirali je cabernet franc, kako smo ekološki proizvođač, pokazao se kao jako dobrim za ekološku proizvodnju, a u isto vrijeme daje i vrhunsko vino.“

„Što se tiče tih neobičnih vina naše vinarije, mi smo u novijem razdoblju 90-ih godina započeli proizvoditi vino pod nazivom Kitokret…“

„Tu neobičnu etiketu su svi upamtili, kasnije je ona došla do stola stvarno mnogih poznatih ljudi u Hrvatskoj. To je bilo neobično vino, a sada ono što nastavljamo s Kitokretom, koji je sada vrhunsko vino i nije portugizac nego je cabernet franc u boci. Nastavljamo s njim, ono što je nešto drugačije od ostalih proizvođača, sva vina koja su iz naše ekološke proizvodnje mi fermentiramo na vlastitim kvascima, koristimo stare metode. Koristimo duga odležavanja, naša crna vina idu van u trećoj, četvrtoj i petoj godini.“

„Imamo još jedno vino koje je prepoznato na tržištu, to je Superslav…“

„Superslav slavi ovo podneblje, Slavoniju i u tom vinu je više sorti. Posebno je po tome što za njegovu proizvodnju ne koristimo sumpor, nego ga na prirodan način stabiliziramo, odležavamo i punimo u boce bez filtracije. Osim vina, u sklopu naše vinarije imamo i pet soba, mali wellness s finskom saunom i masažnim bazenom. Trenutno završavamo i projekt restorana, malog bistroa, tako da smo zaokružili tu našu ponudu u vinariji.“

„Osim daljnjeg razvoja graševine i promidžbe, fokus nam je također vinski turizam za kojeg smatramo da ima veliki potencijal u Kutjevu…“

„Ostali vinari su se isto odlučili da idu u tom smjeru, što sa sobama i smještajem, što s kušaonicama i tako dalje. Praktički svi naši članovi udruge tako gledaju u istom smjeru, da uspostavimo jedan vinski turizam koji se već događa, fali nam nešto infrastrukture one klasične turističke, ali i za to postoje projekti – Kuća graševine koja je veliki projekt, nadam se da će u skoro vrijeme zaživjeti.“ – rekao je Krunoslav Sontacchi, predsjednik Udruge kutjevački vinari.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.