Sport

Viceprvak u moto utrkama Antonio Čiko je spreman za novu sezonu i prvo mjesto

02-02-2023 • 12:18
Rva
Gost današnje emisije „Jutro s Matkom“ je sa samo dvadeset godina postao viceprvak Međunarodnog otvorenog prvenstva Hrvatske u cestovnim utrkama u klasi Superstock 600.

Gost današnje emisije „Jutro s Matkom“ je sa samo dvadeset godina postao viceprvak Međunarodnog otvorenog prvenstva Hrvatske u cestovnim utrkama u klasi Superstock 600, on je mladi talent hrvatskog motociklizma, član je Moto kluba Sokol Požega, a njegovo ime je Antonio Čiko. Razgovor su započeli od neke prve pojave ljubavi prema motociklizmu, a najavili su i novu sezonu za koju uskoro kreću treninzi.

„Sve je to krenulo s 3 i pol godine, kad je tata kupio prvi motor, od tad je ta ljubav krenula. Tata je cijeli život vozio motore, pa sam i ja nastavio tim stopama. Tu i tamo sam se okušao u auto utrkama, u kronometru u Poreču kod jednog našeg prijatelja koji mi je dao auto za utrku, tu sam završio na drugom mjestu. Nisam nastavljao s tim pošto nemam svoj auto, a osim toga, to je skuplji sport od motociklizma.“ – prisjetio se Antonio.

Sezonu 2021. je završio na trećem mjestu, a prošle sezone se okitio titulom viceprvaka Hrvatske.

Kakav motor pripremaš za ovu godinu, misliš li da će pomoći u stjecanju te dovoljne prednosti da postaneš prvak?

„Nešto smo dorađivali na motoru što se tiče ovjesa i mašine, dosta toga smo uložili, ali toliko nije ni bitan motor koliko je do psihičke i fizičke spremnosti svakog vozača. Svaki dan sam u teretani, pripremam se za sezonu, tako provodim ove zimske radne. Vozim Yamahu koju smo kupili prošle godine, tad je bio novi, sad smo još nešto doradili, nije bio toliko „nabrijan“ tada. Sad se nadamo da imamo sve za prvo mjesto, još da sebe posložim i pripremim. Sad je prehladno za voziti, prvi vikendu u ožujku idem na Grobnik odraditi prvi trening, bila kiša ili hladno, ide se svakako. Naravno u radioni sam kod tate svaki dan, radimo, a u teretani sam popodne s dečkima iz Playa koji me pripremaju. Treba biti spreman, kad fizička snaga vozača opadne u trci, pada i psihički.“ – objasnio je Antonio.

Treninzi započinju u ožujku, a nova sezona bi trebala krenuti početkom lipnja i to domaćom utrkom u Požegi.

„Prvi vikend u lipnju je prva utrka na našoj Glavici, Požega otvara i zatvara sezonu. Najdraža mi je Glavica pošto vozim za svoju publiku i nadam se da ću ove godine biti prvi kod kuće. Volio bi prijeći u neku inozemnu karijeru više nego išta, bolje mi je to nego se ovdje baviti radionom. Sad je tu sve do toga koliko se pokažem u Hrvatskoj, nadam se da će gledati netko iz inozemstva pa da me poguraju. Moraš biti u vrhu da bi te netko primio. Puno mi pomažu tatini i moji prijatelji, nešto malo pomogne i Klub, koliko mogu. Većinom tata i ja sami koliko zaradimo, toliko imamo budžet za potrošiti, a Grad Požega mi nije ništa dao unazad dvije godine, pa ne mogu reći.“

Što bi poručio mladima koji se žele početi baviti motociklizmom, što mogu napraviti za početak?

„U svakom slučaju bi savjetovao da se ide na staze i da se ne divlja po gradu. Kad klizneš i padneš, koturaš se malo i samo obrišeš, ja do sada na svu sreću nisam imao padova. No na cesti udaraš u tvrdo i bude lomova, pa i smrti na cestama, a rijetko je da čovjek pogine na stazi.“ – naglasio je Antonio Čiko.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.